Mit kell teljesítened ahhoz, hogy a legjobb kamattal kapj lakáshitelt?

Mit kell teljesítened ahhoz, hogy a legjobb kamattal kapj lakáshitelt?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-04-21 Frissítve: 2024-02-28
 

Amikor eldöntötted, hogy hitelt szeretnél felvenni, akkor leggyakrabban egy online elérhető kalkulátor segítségével képet kaphatsz a várható törlesztőrészletedről. A havi törlesztőt pedig a kamat mértéke befolyásolja. De mi befolyásolja a kamat mértékét? Nézzünk ennek utána!

Abban egyetérthetünk, hogy lakáshitel igénylésekor mindenki a lehető legjobb kamatra, legolcsóbb kölcsönre törekszik. Viszont az egyáltalán nem olyan egyértelmű, hogy számodra mi az elérhető legjobb kamat, ugyanis a végleges kondíciókat több tényező is befolyásolhatja. Sőt még akár egyedi kamatot is kaphatsz!

Mitől függ a hitelkamat nagysága?

Számos tényező befolyásolhatja, hogy milyen kamatokat érhetsz el az egyes bankoknál, nézzük ezeket végig.

1. Mennyi a jövedelmed?

A fontossági sorrendben az első a jövedelem, amely nem csak a hitelképesség alapja, de ez az összeg adja a havi vállalt jóváírás mértékét is. Minél nagyobb a havi jóváírás a számládon, annál nagyobb kamatkedvezményt adnak a bankok. Ezt a legjobban úgy tudják mérni, hogy az adott kamatért egy bizonyos összegű havi jóváírást kérnek a hitelhez tartozó bankszámlára.

De mit is jelent a jóváírás? A jóváírás nem egyenlő a munkabérjellegű jóváírással. (A legtöbb pénzintézet esetében a feltételek között nincs is kikötve az, hogy a jóváírás jövedelemből származzon.) Tehát a hitel folyósítása után nem azt nézi a legtöbb bank, hogy a munkáltatótól minden hónapban megérkezik-e a fizetésed, hanem az általad vállalt összeg megjelenik-e a számlán vagy sem. A jóváírás forrását nem nézik, akár egy másik banknál vezetett saját számládról is utalhatod a hitelhez tartozó számládra ezt az összeget. Ebből az átutalt összegből vonják le a havi törlesztő részletet, a maradék természetesen elkölthető vagy továbbutalható.

Jó tudni
A vállalkozók számára fontos, hogy van-e a banknak elvárása a jóváírás forrására vonatkozóan, hiszen ők nem tudnak külön munkabérjellegű beérkező jövedelmet felmutatni.

2. A hitelösszeg

Az második befolyásoló tényező a hitelösszeg. A bankok árazása függ a hitelösszeg nagyságától. Összességében kijelenthetjük, hogy a legkedvezőbb banki kamat 20 millió forint feletti hitelösszegnél adható.

3. Mennyi időre fixálod a kamatot?

A harmadik legfontosabb elem pedig a kamatperiódus. A bankok az árazása eltérő kamatperiódusonként. Általánosságban kijelenthető, hogy minél hosszabb egy kamatperiódus, annál magasabb a kamat is. Ettől eltérhetnek a bankok gazdasági helyzettől vagy célcsoporttól függően.  Márpedig a jelenlegi helyzet különleges, emiatt a gyakran a biztonságosabb, kiszámíthatóbb kölcsönök még olcsóbbak is.

Jó tudni
Nem lehet kihagyni a listából a számlavezetési díjat, mint plusz költséget. Hiába választod azt a bankot, amely a legalacsonyabb kamatot adja, ha mellé a számlavezetési díj magas. Emiatt könnyen lehet, hogy a második vagy a harmadik bank ajánlata kedvezőbb, mint az első helyen szereplőé. Szerencsére a Bankmonitor több bankkal való együttműködésének köszönhetően ingyenes bankszámlát tud nyújtani a hiteled mellé, amellyel jelentős költségeket tudsz lefaragni a céljaidhoz kapcsolódó kiadásaidból.

Hirdetés

Hirdetés

Melyik számodra a legmegfelelőbb bank?

Természetesen az egyes bankok ajánlata teljesen eltérő lehet ugyanazon feltételek mellett. Az, hogy számodra melyik a legmegfelelőbb bank, a fent felsorolt tényezőktől mind függ. Ha sikerült meghatározni, hogy a kívánt hitelösszeget milyen kamatperiódussal szeretnéd felvenni, akkor már csak a havi jóváírás vállalásától függ, hogy ebben a kategóriában melyik bank adja számodra a legjobb ajánlatot.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Partneri egyedi kamatok

Az a jó hírünk, hogy a bankban elérhető ajánlatokat a Bankmonitorral tovább tudod csökkenteni. Hitelszakértőink segítéségével személyre szabottan egyedi kamathoz tudsz jutni, amelyek természetesen egyértelműen alacsonyabbak, mintha a kalkulátorban látottak alapján besétálnál egy bankfiókba. Az egyedi kamat mértékét szintén a fent felsorolt tényezők befolyásolják, viszont a hitelösszeg tekintetében 10 és 20 millió forint közötti hitelösszeg esetén is egyes bankok nyitottak az egyedi árazásra.

Mi történik, ha elveszíted a kamatkedvezményt?

Sajnos a kamatkedvezményeket el lehet veszíteni. Ez úgy történhet meg, ha valamilyen vállalt feltételt nem teljesítenél: például a vállalt jóváírás nem érkezik meg adott hónapban a számládra. Ha ez az eset fennáll, akkor a hiteled kamata átvált a kedvezmények nélküli, azaz a normál kamatra. Ennek eredményeképpen magasabb törlesztőrészletet kell fizetned. Viszont az a jó hírünk, hogy amint újra teljesíted a vállalt jóváírást, a kamatkedvezményeket visszakapod és így a törlesztőrészleted is visszaáll az eredeti mértékre.

Ha te is szeretnéd tudni, hogy személyre szólóan milyen kamattal tudsz hitelt felvenni, akkor kérd hitelszakértőink segítségét!

Hirdetés
Hirdetés