Lakáshitel önerő nélkül – mikor nem szükséges önerő a lakáshitelhez?
Hirdetés
Hirdetés

2015-02-27 Frissítve: 2016-11-03
 

Nem minden esetben szükséges önerő a lakáshitel felvételhez. Ha van elég fedezetünk, akár önerő nélkül is kaphatunk lakáshitelt. Ehhez a legtöbb esetben más ingatlan bevonására van szükség, és kellő nagyságú bevételre.

Az elmúlt években sokat szigorodtak a lakáshitelek feltételei, így az önerő mértéke is. Korábban több banknál is lehetőség volt önerő nélkül lakáshitelt felvenni, mára azonban ez csak speciális esetekben lehetséges.

Mit jelent a lakáshitel önerő?

Az önerő jelenti azt az összeget, amelyet saját magunknak kell megfizetni az ingatlan megvásárlásakor, és nem fedezhető hitelből. Az önerő tehát a rendelkezésünkre álló pénz, amelyet a vételár részeként fizetünk ki. Ezt tudjuk „kipótolni” lakáshitellel.

A legfőbb szabály, hogy a lakáshitelünk nem lehet nagyobb, mint a biztosítékként felajánlott ingatlanok értékének 80%-a. Ha tehát rendelkezünk több ingatlannal, akkor van mód lakáshitelt önerő nélkül is felvenni, hiszen azok együttes értékének 80%-a már elegendő lehet a teljes vételárra.

Nézzünk egy példát: lakáshitel önerő nélkül

Ha 10 millió forintos ingatlant szeretnénk megvenni, de nincsen másik ingatlanunk, akkor legfeljebb a fedezet (ami jelen esetben csak a 10 millió forintos ingatlan lesz) 80%-áig vehetünk fel lakáshitelt. Ez 8 millió forint jelen esetben, tehát további 2 millió forint önerő szükséges.

Ha azonban lenne egy másik ingatlan, amit be tudunk vonni fedezetként a hitelügyletbe, aminek az értéke szintén 10 millió forint, akkor a két ingatlan értéke már 20 millió, így akár 16 millió forintot is felvehetünk lakáshitelként, önerő nélkül.

Ugyan ez a helyzet, ha lakásfelújításról, vagy bővítésről van szó. Mivel itt a ház értékének jellemzően töredék részét szeretnénk csak lakáshitelként felvenni, és az nem haladja meg az ingatlan értékének 80%-át, így lehetőségünk van önerő nélkül is felvenni a hitelt.

A megfelelő önerő és ingatlanfedezet arány természetesen csak egy feltétel a sok közül, hiszen a jövedelmi helyzetünk, az ingatlanok típusa, elhelyezkedése, a bank üzletpolitikája, és egyéb feltételek is közrejátszanak abban, hogy megkapjuk-e végül a lakáshitelt.

Devizaalapú lakáshiteleknél az önerő kötelező mértéke másként alakul, mint a forintos lakáshitelek esetén. Míg a fentiekben említett 80% maximális finanszírozási arány érvényesül a forintos hiteleknél, a más devizában felvett hitelekhez magasabb önerő szükséges az árfolyamkockázat miatt.

Eurós hitel esetén ez 50%, egyéb deviza esetén 35%, de a hazai bankok jelenleg csak forintban nyújtanak lakáshiteleket, így szinte mindig a 20% önerő a kérdés.

Hirdetés

Hirdetés

Önerő lehet-e a szocpol?

Nagyon fontos megemlíteni, hogy akkor is lehetőségünk van lakáshitelt önerő nélkül felvenni, ha a szocpolt fel tudjuk használni, mint önerő. Erre akkor van mód, ha a gyermekek már megszülettek, mert ekkor jár támogatásként a szocpol, viszont ha a házastársak csak előre vállalják a gyermekek születését, akkor maga a szocpol is hitelnek számít a gyermekek megszületéséig, így az nem minősül önerőnek.

Azonban a bankok gyakorlata is eltérő ebben a tekintetben, ugyanis előfordul, hogy meglévő gyermekre járó szocpol is beleszámít az ingatlan maximális terhelhetőségébe, azaz a 20% önerő ettől függetlenül szükséges, de kevesebb lakáshitelt kell felvennünk.

A szocpol mértéke függ a gyermekek számától, a vásárolni kívánt ingatlan alapterületétől, és az energetikai besorolásától. A szocpolról 2015 júliusától használt lakásra is igénybe vehető, erről részletes leírást itt találsz: szocpol feltételei.

Mi lehet lakáshitel önerő?

Nem csak készpénz lehet önerő. Az építési hiteleknél, vagy ingatlan bővítésénél / korszerűsítésénél az elvégzett munka is az önerőbe számít. Ilyenkor a lakáshitel felvételhez szükség van a munkálatokat tartalmazó költségvetés benyújtására.

Ahogy fent is említettük, önerő lehet egy plusz ingatlan is. Azonban erre az ingatlanra ugyan azok a szabályok vonatkoznak, mint arra, amelyiket meg szeretnénk vásárolni. A bankok a legalább 4-5 millió forint értékű ingatlant fogadják el, amely típusát tekintve lakóingatlan, üdülő, hétvégi ház, vagy építési telek lehet.

Összességében tehát a következők fogadhatók el önerőként:

  • Készpénz, vagy bankszámlán lévő pénz
  • Lakástakarék-pénztári megtakarítás
  • Elkészült munka értéke
  • Munkáltatói, önkormányzati támogatás és/vagy kölcsön
  • Szocpol (lakásépítési támogatás, családok otthonteremtési kedvezménye)
  • További ingatlanfedezetek (nem kötelező, hogy saját tulajdonban legyen)

Ha rendelkezésedre áll a megfelelő önerő, vagy plusz ingatlan bevonásával tudod fedezni a szükséges lakáshitelt, akkor érdemes összehasonlítanod a bankok ajánlatait.

Két bank ajánlata ugyan arra a konstrukcióra akár milliókkal is eltérhet, ezért óriási hiba kizárólag a számlavezető bankunknál érdeklődni. Itt nem egy folyószámláról van szó, amit bármikor megszüntethetsz, hanem egy 10-20 éven keresztül fennálló fizetési kötelezettségről. Nem mindegy, hogy mennyi fizetsz vissza a banknak.

Ahhoz, hogy megtaláld a legjobb hitelt, először versenyeztesd meg a bankok ajánlatait lakáshitel kalkulátorunk segítségével:

Lakáshitel kalkulátor: melyik a legjobb hitel?

Hirdetés
Hirdetés