Lakástakarék megoldások, ha versenyt futsz az idővel

Lakástakarék megoldások, ha versenyt futsz az idővel
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-08-13 Frissítve: 2018-08-09
 

Sokszor előfordul, hogy a lakástakarékunk futamidejének vége nincs összhangban a felhasználás időpontjával. Akár hamarabb, akár később szeretnénk elkölteni a pénzt, mindkét esetre van megoldás.

Egy 6 éves futamidejű lakástakarék példáján keresztül vizsgáljuk meg, hogy mit kell tennünk, ha 2 évvel korábban (4 éves futamidő) már fel akarnánk használni a megtakarításunkat, és azt, amikor ezt 2-4 évvel később (8-10 éves futamidő) tennénk meg.

Ha hamarabb szükséges a pénz

A futamidő rövidítése esetén nem szükséges szerződést módosítanunk, hanem egyszerűen felmondjuk a szerződést úgy, hogy lakáscélú felhasználásra kérjük a kiutalást. A megtakarításunkat állami támogatással együtt az első 4 év elteltével bármikor felhasználhatjuk. Először nyilatkozunk, utána megvárjuk a kiutalási idő leteltét, aztán felhasználhatjuk a pénzt, és igazoljuk a lakástakaréknak.

Megjegyezzük, hogy természetesen állami támogatás nélkül is fel lehet használni a megtakarítást, ekkor nem kell 4 évet várni, bármikor felmondható a szerződés, és szabadon elkölthető a pénz.

Amennyiben az állami támogatással növelt megtakarítás nem elegendő, igényelhető a lakástakarék által kínált lakáskölcsön is hamarabb. Ebben az esetben úgynevezett áthidaló kölcsönről van szó, aminek lényege, hogy a szerződésben szereplő, jelen példában 6 éves időszak előtt megkapjuk a 6. évig összegyűjthető megtakarítást, valamint állami támogatást is, és ha szükséges, a megtakarítási idő lejáratakor igényelhető lakáskölcsönt is (azaz a teljes szerződéses összeget).

A 6. év végéig tovább kell fizetni a havi megtakarítást, valamint a kölcsön kamatait. A megtakarítási időszak végén a felvett kölcsönösszeg automatikusan lecsökken az összegyűjtött megtakarítással, és az azon felüli részt – ha maradt – tovább kell törleszteni a kölcsön futamidejének végéig.

Hirdetés

Hirdetés

Ha később szeretnénk elkölteni

A futamidő hosszabbításánál 2 lehetőségünk van: ha előreláthatólag szükségünk lesz a lakástakarékhoz tartozó hitelre is, akkor szerződést kell módosítanunk a választott hosszabb futamidőre. Ellenkező esetben ez nem szükséges, elég tovább fizetnünk a betétet. Amikor megvan a lakáscél és szeretnénk elkölteni a pénzt, akkor kérjük a kiutalást a lakástakaréktól.

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt

    Milyen költségekkel jár a módosítás?

    Szerződésmódosításnál felszámítanak egy módosítási díjat, ami párezer forint, valamint hosszabbítás esetén a hosszabb lakástakarékhoz tartozó, és a szerződéskötéskor megfizetett számlanyitási díj különbözetét. Ez abból adódik, hogy a havi megtakarítás változatlansága mellett, rövidebb futamidő esetén alacsonyabb, míg hosszabb futamidő esetén magasabb a szerződéses összeg, a számlanyitási díj pedig mindig a szerződéses összeg 1%-a.

    Kivéve, ha akcióval érintett lakástakarékot kötünk! Ekkor a kezdeti számlanyitási díj lehet a szerződéses összeg 0,5%-a, 0,25%-a, vagy 1 havi megtakarítási összegnek megfelelő számlanyitási díj, de akár 0 Ft is. Ha ingyenesen vagy 1%-nál olcsóbban nyitottuk a lakástakarékot, futamidő hosszabbításkor ugyanúgy meg kell fizetni az eredeti (akció nélküli) és a hosszabb megtakarításhoz tartozó számlanyitási díj különbözetét.  A futamidő rövidítése esetén pedig az akciósan elengedett számlanyitási díjat kell kifizetni a fentebb említett szerződésmódosítási díjon felül, ugyanis akciós lakástakaréknál mindig „hűséget kell vállalni” az aláírt megtakarítási időszakra, és ennek megszegése az elengedett díj megfizetésével jár.

    Hirdetés
    Hirdetés