Lakástakarék okosan – útmutató a 30 %-os állami támogatáshoz

Lakástakarék okosan – útmutató a 30 %-os állami támogatáshoz
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-02-04 Frissítve: 2023-11-01
 

Jelenleg 4 szolgáltatónál élhetünk azzal a lehetőséggel, hogy lakáscélunkra gyűjtött pénzünkre 30% állami támogatást igényeljünk. Ezzel 4 év alatt, havonta 20 000 Ft megtakarításra bőven 10% feletti lehet az elérhető hozam. Az ajánlatok számos tekintetben hasonlóak, de különböznek is. Egyiket ingyen köthetjük meg, míg a másik a legmagasabb hozamot garantálja, de egy harmadik a legkedvezőbb lakáskölcsönt kínálja. Hogyan érdemes kiválasztani a számunkra megfelelő terméket?

Mi a különbség egyik és másik lakástakarék ajánlata között?

A termék erősen szabályozott, így számos jellemző azonos, bármelyik szolgáltató lakástakarék termékét is választjuk:

 • a saját befizetéseink után 30% állami támogatást írnak jóvá (maximum évi 72.000 Ft),
 • az állami támogatáson felül betéti kamat is jár a megtakarításra,
 • a megtakarítás végén lehetőség nyílik egy kedvező lakáskölcsön felvételére,
 • az állami támogatás és a lakáskölcsön csak lakáscélú felhasználás esetén jár (pl. vásárlás, bővítés, felújítás, korszerűsítés, építés, lakáscélú hitel visszafizetése)
 • minimum 4, maximum 10 évig jár a megtakarításra az állami támogatás.

Ami eltérő lehet két lakástakarék, vagy ugyanazon lakástakarék két módozata között, az

 • a megtakarításra járó betéti kamat,
 • a megtakarítási idő pontos hossza,
 • a felvehető lakáskölcsön összege, futamideje, annak kamata, kondíciói,
 • előzőekből adódóan a teljes szerződéses összeg (szerződéses összeg = saját megtakarítás + betéti kamat + állami támogatás + lakáskölcsön),
 • és szintén az előzőből következően a számlanyitási díj összege, amely a szerződéses összeg 1%-a.

Fentiek tehát mind-mind befolyásolják, hogy végül melyik ajánlat mellett döntünk. Ha a hitel lehetőséggel várhatóan élni fogunk, akkor a felvehető hitel összegét, futamidejét, törlesztőrészletét fogjuk inkább szemügyre venni (hitel fókusz). Amennyiben csak megtakarításként tekintünk a lehetőségre, úgy az EBKM (Egységesített Betéti Kamatláb Mutató) értékét vesszük majd górcső alá (hozam fókusz).

A hozam fókusznál és az EBKM-nél maradva az is döntési szempont lehet, hogy mekkora összeget kell kifizetni számlanyitási díjként. Mivel költségként jelentkezik a szerződéskötéskor, így az EBKM értékét befolyásolja. Akciót persze ma is találunk a piacon, és a díj egy részét, vagy akár 100%-át elengedik bizonyos termékek igénybevétele és bizonyos feltételek teljesítése esetén.

Mi éri meg jobban? Kifizetni a számlanyitási díjat, vagy igénybe venni az előírt terméket az ingyenes szerződéskötéshez?

Ezt mindenki a saját élethelyzete alapján, valamint a szem előtt tartott szempontok alapján döntheti el. Azonban fontos látni, hogy bár ingyen köthetünk lakástakarék szerződést, egy kapcsolt termék igénybevétele nem biztos, hogy előnyös és kifizetődő lesz számunkra.

Egy egyszerű példán keresztül: Amit a számlanyitási díjon megspórolhatunk, azt a feltételként előírt termékre utána többszörösen elkölthetjük. Ezzel nem azt állítjuk, hogy soha nem érdemes a feltételhez kötött akciót választani, egész egyszerűen csak körültekintően kell eljárni és mérlegelni, hogy az adott termékkel tényleg jól járunk-e.

Az akcióhoz megszabott termék nélkül is elérhetjük az adott lakástakarék ajánlatot, azonban így az a bizonyos EBKM érték a kifizetett számlanyitási díjnak köszönhetően alacsonyabb lesz.


A megtakarítást megköthetjük hosszabb időszakra is (5, 6, 8 vagy 10 évre), ezzel párhuzamosan:

 • magasabb a szerződéses összeg, azaz a számlanyitási díj,
 • alacsonyabb az EBKM értéke,
 • magasabb a felvehető lakáskölcsön összege.

 Szerencsére az év elején kifutott akciók meghosszabbításra kerültek, így a saját elvárásokhoz igazodva az alábbi termékekből lehet szemezgetni: 

Csak a hozam érdekel, nem vállalok kötöttséget: OTP Hozam Plusz, Fundamenta HozamlesőErste Klasszik Plusz

Ingyenes szerződéskötés érdekel plusz termék igénylése nélkül: Erste Prémium Hitel

Ingyenes szerződéskötés érdekel, és a kedvezőbb feltételekért egyéb termék igénybevételétől sem zárkózom el: Erste Klasszik Plusz, OTP Hitel Plusz, Erste Klasszik HitelAegon Kamat Fix

A kedvező lakáskölcsön a fontos számomra: OTP Hitel Plusz, Erste Klasszik Hitel, Erste Prémium HitelFundamenta 3,9-es számla

Ha nehézséget okoz az eligazodás, az alábbi adatok megadását követően szakértőnk felhív és segíti a választást!

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt

  Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

  Hirdetés

  Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

  Hirdetés