Lakásvásárlás gyerekkel és gyerek nélkül: kiszámoltuk a lehetőségeket

Lakásvásárlás gyerekkel és gyerek nélkül: kiszámoltuk a lehetőségeket
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-01-24
 

Becslések szerint mintegy 150 ezer ingatlan cserélt gazdát magánszemélyek között tavaly, ami 15 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A lakáspiac tehát egyelőre pörög, ám a vevők nem indulnak azonos eséllyel. Aki jogosult az elérhető támogatásokra, az ugyanis lényegesen könnyebb helyzetben van, ami kevesebb szükséges önerőben és kisebb összegű hiteltörlesztésben nyilvánul meg. A Bankmonitor szakártői számszerűsítették, hogy mire számíthat jelenleg egy egyedülálló lakásvásárló, illetve egy kétgyerekes család, ha vállalna, illetve, ha nem további babát.

A lakásvásárlást manapság feltétlenül célszerű azzal kezdeni, hogy feltérképezzük az igénybe vehető támogatási lehetőségeket, amelyek között akad kedvezményes hitel és vissza nem térítendő pénzösszeg egyaránt. Az elérhető támogatásokról itt találsz meg minden fontos információt. 

Vannak támogatások, amelyek már egy meglévő vagy vállalt gyerekkel is kihasználhatók, ilyen a csok, a falusi csok, valamint csok igénylésekor a vagyonszerzési illeték alóli mentesség és az 5%-os áfa-visszatérítés. Az otthonfelújítási támogatáshoz és az ehhez kapcsolódó támogatott otthonfelújítási hitelhez azonban már meglévő gyermek szükséges. A fix 3 százalékos kamatú csok hitelhez (ami a Zöld Otthon Program keretében igényelve ráadásul kamatmentes) legalább két meglévő vagy vállalt gyermeket kell nevelnie a családnak.

A Babaváró hitel még izgalmasabb, hiszen itt se meglévő, se vállalt gyerek nem elvárás, ugyanakkor a konstrukció csak akkor marad kamatmentes a futamidő végéig, ha 5 éven belül legalább egy gyerek születik, illetve a második és a harmadik baba érkezésekor elengedik a fennálló tartozás egy részét vagy egészét. Tehát nem kell semmit vállalni, ám a pénzügyi nyomás azért itt sem kicsi.

Nagyobb méretért kattints a képre!

Otthonteremtési támogatások 2022-ben

Nem csak a meglévő és jövőben születendő gyerekek határozzák meg azonban az igénybe vehető támogatások körét, hanem az igénylők családi állapota és életkora is számíthat. Meglévő gyerekre csok-ot, falusi csok-ot (az ezekhez kapcsolódó illetékmentességgel és áfa-visszatérítéssel együtt), valamint csok-hitelt a házasok, az élettársi kapcsolatban élő és az egyedülálló szülők egyaránt igényelhetnek, ám vállalt gyereknél már feltétel a házasság, valamint az, hogy legalább a pár egyik tagja 40 évesnél fiatalabb legyen. A Babaváróra kizárólag házasok jogosultak, valamint elvárás, hogy igényléskor a feleség ne töltse be a 41. életévét.

Ha a fentiek túlontúl bonyolultnak tűnnek, az nem a te hibád, egy lakásvásárlás finanszírozási terve jelenleg meglehetősen összetett, így célszerű olyan hitelszakértő segítségét kérni, aki jól ismeri a lehetőségeket és a bankok hitelezési gyakorlatát.

Hirdetés

Hirdetés

Mire számíthat egy egyedülálló?

Egy gyermektelen, egyedülálló lakásvásárló is jogosult lehet bizonyos támogatásokra, így például kihasználhatja az új építésű lakásokra érvényes 5%-os lakásáfát, valamint felvehet akár 70 millió forint összegű, maximum 2,5 százalékos fix kamatú zöld lakáshitelt akkor, ha energiatakarékos új építésű lakást vásárol. Egy bruttó 50 millió forintos vételárú, új építésű lakás esetében 40 millió forint a zöld hitel maximuma (a vételár 80%-a), aminek a törlesztője 20 éven keresztül havi 209 ezer forint lesz, 10 millió forintot pedig önerőként kell tudniuk előteremteni.

Kétgyermekes pár, ha már nem szeretnének babát

Egy kétgyerekes házaspár (akik nem szeretnének már több utódot) jogosult lehet még 2,6 millió forint vissza nem térítendő csok támogatásra is, ami ráadásul önerőnek számít egy mellé felvett lakáshitelnél. Ezen kívül az 5%-os lakásáfát is visszaigényelhetik (ami ugyancsak önerőt gyarapíthatja), ez pedig a bruttó 50 millió forint esetében 2 380 952 Ft-ot jelenthet.

Azzal is sokat spórolhatnak, hogy két gyerekkel 10 millió forint csok-hitelt kaphatnak, ami a zöld hitel mellé igényelve kamatmentes lesz. Ezek alapján ennek a családnak 6 923 810 forintot kell tudnia önerőként előteremtenie, míg a 10 millió forint kamatmentes csok-hitelre 42 000 forintot, a 2,5 százalékos kamatú zöld hitelre pedig 146 000 forintot kell törleszteniük 20 évig, ami együttesen 189 000 forintot jelent majd.

Két meglévő és egy vállalt gyerek

Két meglévő és egy vállalt gyerekkel még összetettebb a finanszírozás, ám az elérhető pénzügyi előny is meglehetősen nagy lehet. Ott van mindjárt az akár 10 millió forint összegű vissza nem térítendő csok támogatás, amiből a meglévő gyerekek után járó összeg (2,6 millió Ft) önerőnek számít. Mivel a házaspár szeretne még gyereket, érdemes lehet megigényelni az akár 10 millió forint összegű Babaváró hitelt is, hiszen, ha 5 éven belül megszületik a baba, akkor kamatmentes lesz a futamidő végéig.

Fontos, hogy a Babaváró hitel összegének 75%-a ugyancsak önerőnek számít akkor, ha a Babaváró hitel felvétele és a lakáshitel igénylése között nem telik el legalább 90 nap, ennél nagyobb különbségnél azonban a teljes Babaváró önerőként kerül beszámításra. A meglévő gyerekekre járó 2,6 millió forint csok támogatás, a Babaváró hitel összegének 75%-a (7,5 millió forint), valamint a csok igénylés miatti áfa-visszaigénylés (2 380 952 Ft) azt eredményezi, hogy saját megtakarítás nélkül is kivitelezhető a példában szereplő lakás megvásárlása.

Nagyobb méretért kattints a képre!

Egy bruttó 50 millió forintos új építésű lakás megvásárlásának finanszírozása

Amennyiben a család a Babaváró teljes összegét a lakásvásárlásra költi, akkor ezen és a támogatásokon felül 27 619 048 Ft lakáshitelre lesz szükségük, amit érdemes a Zöld Otthon Program keretében igényelniük. A 15 millió Ft kamatmentes csok hitel törlesztője havi 62 000 Ft lesz, míg a 12 619 048 Ft zöld hitelre 66 000 Ft-ot, a 10 milliós Babaváróra pedig 46 ezer Ft-ot kell törleszteniük, vagyis 20 évig 174 000 Ft fix kiadásra számíthatnak.

Bankmonitor összegzés: a jelenlegi helyzetben a gyermektelen, egyedülállók is kedvező finanszírozással vásárolhatnak energiahatékony, új építésű ingatlant, ám számukra a minimálisan szükséges (20%-os) önerő előteremtése komoly nehézséget jelenthet. A meglévő gyerekekre igényelt csok, valamint a Babaváró hitel azonban komoly segítséget jelenthet az önerő pótlásában, sőt, akár saját megtakarítás nélkül is kivitelezhető lehet egy vásárlás.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés