Lakossági állampapír 11 százalékos kamattal? Lesz ilyen!

Lakossági állampapír 11 százalékos kamattal? Lesz ilyen!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-09-10 Frissítve: 2023-09-26
 

Szeptemberben indulhat egy új 11 százalékos kamatozású lakossági állampapír a heti kormányinfón elhangzottak szerint. Az Államadósság Kezelő Központ oldalán meg is jelent a tájékoztatás: ezzel összhangban új lakossági állampapírok indulásáról, illetve meglévő konstrukciók kamatának a változásáról jelent meg tájékoztatás.

Az infláció mértéke a KSH adatai alapján 2022. augusztusában 15,6 százalék volt. Ilyen mértékű áremelkedés mellett a befektetőknek fokozottan figyelniük kell megtakarításuk hozamára. A piacon eddig elérhető 4-7 százalékos éves hozamok mellett ugyanis pénzünk vásárlóereje csökkenne: gyakorlatilag a kamatokkal együtt is kevesebb árut tudnánk megvásárolni, mint egy évvel korábban.

Ebben a helyzetben lépni kellett, elsőként a nagybankok közül az OTP jelentett be egy 7 százalékos kamatozású, éves betétet. A kisebb pénzintézetek kamatemeléseit ezzel elsőként lekövette a nagybankok közül. Elképzelhető, hogy ez a lépés felpezsdíti a versenyt a betéti piacon.

Hirdetés

Hirdetés

Az állampapírok hozama is érdemben emelkedik

Nem csak a betéteknél látható érdemi változás, a lakossági állampapírok kamata is emelkedni fog. Elsőként Gulyás Gergely kormányzati kommunikációért felelő minisztertől hallhatunk egy új 11 százalékos kamatozású lakossági állampapír bevezetéséről a kormányinfon, amelyet szeptemberben már megvásárolhatnak az érdeklődők.

Ezt követően az Államadósság Kezelő Központ Zrt adott ki közleményt az új állampapír-kamatokról.

Szeptember 19-től magasabb kamat mellett érhető el számos lakossági állampapír:

  • Az Egyéves Magyar Államapapír kamata 7,00 százalékra emelkedik, a jelenlegi kamatszint 4,75%.
  • Az egyéves Kincstári Takarékjegy kamata is 7,00 százalékra növekszik, a jelenlegi kamatszint itt is évi 4,75%.
  • A kétéves Kincstári Takarékjegy kamata 7,50 százalék lesz szeptember 19-től, a jelenleg elérhető konstrukció éves kamata 5,50%.

További változásokat is bejelentettek, amelyek szeptember 29-ével lépnek hatályba.

  • Átalakítják az inflációkövető kamatozású Prémium Magyar Állampapír kamatozását.
  • Újra bevezetésre kerül a 12 hónapos kincstárjegy hozamához kötött kamatozású 3 éves futamidejű Bónusz Magyar Állampapír.

A lakossági állampapírok 2022. szeptemberi kamatváltozása

Az Egyéves Magyar Állampapír és a Kincstári Takarékjegy kamat érdemben emelkedni fog 19.-étől, a 2,00-2,50 százalékos kamatemelkedés azt jelenti, hogy 20-25 ezer forinttal magasabb összeg ütheti a markunkat évente egy millió forint befektetése esetén. Ez azért már egy komoly különbség, ráadásul nem kell érte semmit tennünk, csak várni két hetet.

Ez a 7,00-7,50 százalékos kamat már komolyan versenyez az inflációkövető lakossági állampapír, a PMÁP jelenlegi első évben elérhető kamatával is. A hat éves konstrukciót választva az idei évre fizetett kamat ugyanis a tavalyi 5,1 százalékos inflációt 1,5 százalékponttal haladja meg, ami 6,60 százalékos kamatot jelent. A jövő évi kamatszint azonban az idei inflációtól függ, a jelenlegi piaci helyzet látva ez a kamat jövőre könnyen 12-15 százalék között is alakulhat. Vagyis a hosszú távú előnye még mindig megvan a prémium papírnak.

Ettől függetlenül a közlemény alapján az inflációhoz kötött kamatozású állampapírt is átalakítják: a változás érinteni fogja a papír induló kamatfeltételeit is. Erről azonban nincs részletes információnk: egyelőre annyi biztos, hogy az új feltételekkel majd szeptember 29-től lesz elérhető a konstrukció.

A Magyar Állampapír Plusz feltételeihez nem nyúlnak hozzá, az 5 évre kínált éves átlagos 4,95 százalékos hozam így egyre rosszabb ajánlatnak tűnik a jelenlegi környezetben.

Van azonban egy másik nagyon lényeges változás, újra bevezetésre kerül a 3 éves futamidejű Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP). Márpedig a jelenlegi ismeretek alapján ez lehet az a konstrukció, amelynek éves induló kamatszintje elérheti a 11,00 százalékot.

Mi az a Bónusz Magyar Állampapír?

A bejelentés alapján a 12 havi kincstárjegy hozamához kötött, változó kamatozású, 3 éves futamidejű BMÁP kerül bevezetésre. De mit kell tudni erről a konstrukcióról, miért gondolják sokan, hogy az induló kamata meghaladhatja a 11 százalékot?

A Bónusz Magyar Állampapír (Korábbi nevén Bónusz Magyar Államkötvény) nem egy teljesen új konstrukció, 2019. júliusát megelőzően lehetett ilyet vásárolni. A konstrukció nagyon hasonló az inflációkövető Prémium Magyar Állampapírhoz: ez is egy változó kamatozású konstrukció volt, a kamatbázis egy piaci mutatóhoz volt kötve, a mutató értékéhez pedig mindig hozzáadódott egy kamatprémium, kamatfelár.

Jó tudni
Míg a PMÁP esetében ez a független mutató a fogyasztói árindex, az infláció volt, addig a bónusz állampapírnál a 12 hónapos futamidejű diszkontkincstárjegy hozama volt az irányadó.

A 2019. júliusa előtt forgalomban lévő 2024/P sorozat nyilvános ajánlattétele így fogalmazott:

A kamatbázis megegyezik az adott kamatperiódusra alkalmazandó kamatmérték meghatározásának napján és ezt megelőzően tartott összesen négy eredményes, 12 (tizenkettő) hónapos hátralévő futamidejű Diszkont Kincstárjegy aukción kialakult átlaghozamok adott aukción elfogadott mennyiségekkel súlyozott számtani átlagával, amely a kerekítés szabályai szerint, 0,01%-ra kerekítetten kerül meghatározásra, azzal, hogy amennyiben ez az érték nulla vagy negatív lenne, akkor a kamatbázis 0%-kal, azaz nulla százalékkal egyenlő.

Miért eredményezhet magas kamatot egy hasonló konstrukció bevezetése? Jelenleg a diszkontkincstárjegyek hozama igen magas: a szeptember 1-én meghirdetett D230823 egy éves futamidejű kincstárjegynél az aukciós átlaghozam 10,42 százalék volt.

Érdemes lehet megnézni az egy éves futamidejű állampapírok naponta jegyzett referenciahozamának alakulását az idei évben.

A 12 hónapos futamidejű állampapír referenciahozamának alakulása az idei évben

Az elmúlt időszakban folyamatosan emelkedett tehát az egy éves futamidejű állampapírok hozama, a jelenlegi szint meghaladja a 11 százalékot. Vagyis egy diszkontkincstárjegyhez kötött kamatozású állampapír induló kamata könnyen elérheti a 11 százalékot.

Természetesen ennél a papírnál is utólag épülnek be a piaci folyamatok a kamatszintbe, hiszen az aktuális hozamok majd a következő kamatfizetést fogják befolyásolni. Ettől függetlenül az induláskori kamatszintet könnyen igazíthatják az aktuális diszkont kincstárjegy hozamokhoz, így ténylegesen elérhető a 11 százalékos induló kamatszint.

Fontos
A részleteket nem ismerjük jelenleg a Bónusz Magyar Állampapír kapcsán, illetve a Prémium Magyar Állampapír átalakításáról sincs pontos információ. Még számos érdekesség derülhet ki szeptember 29-ig. A befektetést tervezőknek mindenképpen érdemes megvárniuk a hitdetmények megjelenését, amely ismeretében meg tudják választani melyik is a számukra legkedvezőbb megtakarítási forma.
Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!

 

Hirdetés
Hirdetés