Lecsapnál a szuperolcsó kölcsönre? Összeszedtük, hogy mit gondolj át!

Lecsapnál a szuperolcsó kölcsönre? Összeszedtük, hogy mit gondolj át!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-02-09 Frissítve: 2021-08-06
 

Aktuálisan a személyi kölcsön számít az egyik legnépszerűbb banki hitelkonstrukciónak a kedvező kamatnak és szabad felhasználásnak köszönhetően. Éppen ezért minden lényeges tudnivalót összeszedtünk a hitelfelvételről: mit néz a bank az igénylés során, milyen jövedelmek megfelelőek és milyen dokumentumokat szükséges benyújtani? Ezen kívül tippeket adunk arra nézve, hogy az élethelyzeted függvényében mire figyelj, mielőtt hitelt vennél fel!

Használd hitelkalkulátorunk az igényeidhez legjobban illő ajánlat megtalálásához!

Hitelképes vagy a bank szemében?

A személyi kölcsön igénylése kapcsán az elsők között belefuthatsz abba a kérdésbe, hogy mennyi is a jövedelmed. Ez nem véletlen, hiszen a személyi kölcsön a fedezetlen hitelek körébe tartozik, így egyedül a fizetésed garantálja a banknak, hogy visszafizeted a kölcsönadott összegét.

Alapvetően a minimálbérnek megfelelő keresettel legalább rendelkezned kell a hiteligényléshez, de természetesen annál kedvezőbbek a kondíciók és nagyobb lehet a hitel, minél magasabb keresetet tudsz igazolni. Ráadásul a feltételek attól függően is változnak, hogy alkalmazottként, vagy vállalkozóként dolgozol-e.

Alkalmazotti jövedelem esetén banktól függően legalább 3-12 havi, határozatlan idejű munkaviszonnyal szükséges rendelkezned. Ma már a külföldi munkabért is elfogadja a legtöbb bank, amennyiben, rendelkezel hazai lakcímkártyával, illetve megtartottad az itthoni adókártyádat is. Ha a jövedelmed saját cégből származik, akkor pedig legalább 1 lezárt üzleti évet kell igazolnod a bank számára.

A saját jogon járó öregségi nyugdíjat is elfogadják a bankok, a rokkantsági és baleseti nyugdíj viszont önállóan nem fogadható el, mivel ez hivatalosan ellátásnak minősül. Itt jön a képbe egy további fontos feltétel, mégpedig az életkor. Jó, ha tudod, hogy a bankok általánosságban 20-23 éves kortól, maximum 70-75 éves korig adnak hitelt az ügyfélnek. Ha az életkori elvárások nem teljesülnek, a bank egy adóstárs bevonását is kérheti a hitelügyletbe.

Továbbá azzal is számolnod kell, hogy a bank a jövedelem 30-40%-áig engedi elmenni a havi törlesztőrészletet. Például egy 200 ezer Ft-os jövedelem esetében 70-80 ezer lehet a kölcsön havi törlesztése, ami 5 éves futamidő esetén akár egy 3,8 milliós személyi kölcsönre is elegendő lehet. Ugyanakkor csökkenti a felvehető összeget, ha más hitelt is törlesztesz, vagy akár kihasználatlan hitelkerettel, hitelkártyával rendelkezel.

Az aktív, negatív KHR státusz minden esetben kizáró feltétel! Hitelképessé csak a tartozás rendezését követő egy év után válhatsz ismét.

Kalkulátorunkkal kiderítheted, hogy mennyi személyi kölcsönre számíthatsz!

Mennyi személyi hitelt kaphatok?
Perceken belül megtudhatod, hogy:
Részletes adatokat kérünk és ennek fejében +/-10%-os pontossággal jelezzük a felvehető hitel összegét és a havi törlesztő összeget!
Ne feledd, ez több mint egy kalkulátor!
Adataid megadása után szakértőnk megválaszolja minden kérdésedet és segít az ügyintézésben is.
Bankmonitor
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Ft

A meglévő hitelek, hitelkeretek, hitelkártyák jelentősen befolyásolják a felvehető hitel összegét, és a banki elbírálás eredményét!

Számodra elérhető hitelek:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Az alábbi ok(ok) miatt, számodra sajnos nem elérhető a személyi kölcsön:
Kérj ingyenes visszahívást személyi hitel szakértőnktől!
Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

Hirdetés

Hirdetés

Ügyintézés folyamata a személyi kölcsönnél

Az igénylés során a bank bizonyos dokumentumok benyújtását is elvárja, szerencsére jóval kisebb a dokumentációs igény, mint egy lakáshitelnél.

  • Munkáltatói igazolás

Alkalmazotti jövedelem esetében szükséges a munkáltatód igazolása a munkaviszonyodról. Külföldi munkaviszony esetében a munkaszerződés és a munkáltatói igazolás egyaránt szükséges.

  • NAV jövedelemigazolás, NAV köztartozásmentes igazolás

Vállalkozóként a jövedelmed a NAV által kiállított igazolás révén tudod igazolni. Az adózás formájától függően (KATA, EVA) változik, hogy a bank a NAV igazolásban szereplő összeg egy részét (60%-át), vagy teljes egészét veszi figyelembe.

  • Bankszámla kivonatok, közüzemi számlák

Ha nem a számlavezető bankodról van szó, legalább 3 havi bankszámlakivonatot is bekér, ráadásul azt meg is vizsgálja. A következőket neked is érdemes rajta megnézned: milyen utalások szerepelnek rajta (például a szerencsejátékhoz kapcsolódó tételek gyanúsak lehetnek a bank szemében), mennyire használod a hitelkeretedet, munkabér jogcímen érkezik a fizetésed?

Előfordulhat az is, hogy valaki készpénzes fizetéssel rendelkezik, ekkor nyilván számlakivonatot nem tud felmutatni. Ez nem feltétlenül kizáró tényező a bankoknál, viszont a bejelentett munkaviszony és a közterhek megfizetése szükséges hozzá. Ekkor is kell egy NAV jövedelemigazolás az előző évről és a munkáltatói igazolás.

Érdemes azt is megjegyezni, hogy a személyi kölcsönök átfutási ideje a benyújtástól a folyósításig mintegy 3-4 munkanapot vesz igénybe. Adott esetben a számlavezető bankodhoz fordulva, akár néhány órára is lerövidíthető az egész folyamat.

Feltételek a kedvező személyi kölcsön ajánlatokhoz

  • Jövedelem nagysága. Általánosságban elmondható, hogy minél magasabb a jövedelmed, annál kedvezőbb kamatot szabhat meg a bank. 250 ezer Ft fölötti jövedelem esetén jellemzően már a 7% körüli ajánlatok is elérhetővé válnak.
  • Érkeztesd az adott bankhoz a jövedelmed. A bank jelentős akciókat biztosít, ha nála nyitsz számlát és ide is érkezik a jövedelem, természetesen a költségeket érdemes szem előtt tartani.
  • Használd aktívan a számlát. A kedvező feltételekért elvárja a bank, hogy bizonyos megbízások (átutalás, csoportos megbízás) teljesüljenek a számlán.

Ezeket a kérdéseket gondold át a hitelfelvétel előtt

  • Milyen mértékben terhelhető le a büdzséd? Lehet, hogy a jövedelmed megengedi a hitelfelvételt, ugyanakkor a költéseid alapján csak te tudhatod, mennyit tudsz ténylegesen kigazdálkodni havonta.
  • Gondolnod kell arra is, hogy az aktuális jövedelmi helyzeted meddig tartható fent. Ha a törlesztési képességed visszaesik, a hitelt akkor is fizetni kell…
  • Tervezel a jövőben lakáshitelt is? Vigyázz, mert a többi hitel törlesztése csökkenti a bank által figyelembe vehető jövedelmet, tehát a hitelfelvételi esélyeidet is ronthatja a későbbiekben.
  • A személyi kölcsönnél is érdemes megfontolnod a hitelcélt, attól függetlenül, hogy bármire felhasználható.
Hirdetés

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Hirdetés