Lecsippentettek a kamatból, most melyik állampapírt válasszam?

Lecsippentettek a kamatból, most melyik állampapírt válasszam?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-01-16 Frissítve: 2021-07-01
 

A prémium állampapír állománya tavaly közel 1000 milliárd forinttal nőtt, és a várakozásainknak megfelelően a héten változtatásokat is életbe léptet az államkincstár. A következőkben áttekintjük, hogy mennyivel lesz alacsonyabb az infláció felett ígért felár és mit tehetünk az új helyzetben. Nincs baj, de néhány dologgal érdemes tisztában lenni, hogy ne érjen bennünket meglepetés.

Használd az állampapír keresőnk, hogy megtaláld az igényeidhez illő kockázatmentes befektetést!

Viszik az állampapírokat, mint a cukrot

Hétfőn hozta nyilvánosságra a Magyar Államkincstár, hogy az egyébként is nagyon kapós lakossági állampapírokra mekkora volt a kereslet tavaly. A decemberi adatok ismeretében kijelenthetjük, hogy ismét kimagasló volt az érdeklődés a kötvényekre.

Az állampapírokban lévő pénz állománya 5068 milliárdról 6803 milliárdra emelkedett, vagyis bő 1700 milliárdos növekedésre került sor. Kicsit jobban megfoghatók a számok, ha azt nézzük, hogy a növekmény annyi volt, mintha minden dolgozó ember számlája 390 ezer forinttal nőtt volna.

Persze az állományban benne van a friss vásárolásokon felül annak a hatása is, hogy az állampapírok fizetnek kamatot, méghozzá kategóriájukban a legmagasabbat. Sőt, belföldi non-profit szervezetek is vásárolhatnak az állampapírokból és biztos nekik is vonzó a kamatozásuk. Ez utóbbi kör viszont nem jelentős, a hivatalos közlemény szerint a vásárlások 10-20%-a köthető hozzájuk.

Ha szétbontjuk állampapírokra a statisztikát, akkor a legnagyobb felfutás a prémium állampapírnál volt megfigyelhető. De sokat vásároltak az egyéves és kétéves papírokból is. Ezt mindenképpen jó látni, hiszen a legtöbbször alulbecsüli az ember a befektetési időtávot. Vagyis később visszagondolva, sokan ütnek a fejükhöz, hogy miért is olyan rövid ideig kötötték le a pénzüket. De erre egyre kevésbé kerül sor, hiszen a rövidebb (fél, egyéves) papírok helyett a hosszabbak veszik át a vezető szerepet.

Hirdetés

Hirdetés

Mégis melyik állampapírt válasszam?

Természetesen attól függ. Azok számára, akik nagyon bizonytalanok és nem tudják, hogy például egy év múlva mit akarnak kezdeni a pénzükkel, azoknak a féléves állampapír, az egyéves állampapír és a kincstári takarékjegy ajánlható. Ha belegondolunk, akkor kockázatmentesen 1,5-2%-ot megkeresni nagyon jó üzlet manapság.

De igazán azok szakíthatnak sokat, akik mernek/tudnak 3-5 évre előre gondolkozni. Ez nem csak azért van így, mert a tartós befektetési számlával a 15%-os kamatadót teljes egészében kikerülhetik. Hanem azért is, mert jóval nagyobb kamat ütheti a markunkat. A nyilvánvaló választás pedig a prémium állampapír, az infláció felett ugyanis jelentős felárat fizet a kötvény.

Sajnos beigazolódott az, amitől tartottunk. Ugyanis hétfőn lehetett utoljára a prémium magasabb kamatozású sorozataiból (2021/J és 2023/I) vásárolni. Szerdától (január 17-től) új prémium papírokat lehet vásárolni, ezeknek viszont a kamatfelára visszaesik. De úgy állították be a rendszert, hogy az első kamatperiódusban a kamatozás maradjon 3,55-3,80%. Ellenben eddig úgy ment, hogy a 3 éves papír 1,25%-ot, míg az 5 éves papír 1,5%-ot fizetett az infláció felett, azonban mostantól a felár rendre 1,1% és 1,4% lesz (a 2021/K és a 2023/J esetében).

Mindez nem nevezhető meglepetésnek, de mutatja, hogy valóban visszavesz a sebességből az államkincstár. A 10-15 bázispontos (0,10-0,15%-os vágástól) persze még nem kell teljesen megváltoztatni a befektetési szándékunkat, viszont a mostani lépés is két dolgot bizonyít: értékelni kell a korábbi magas kamatfelárat, az értékesítési számoktól függően tovább csökkenhet a kamatfelár.

Hirdetés
Hirdetés