Leesik az állad, ha CSOK-ból építed fel a házad

Leesik az állad, ha CSOK-ból építed fel a házad
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-03-14 Frissítve: 2021-07-01
 

Kevesen vannak olyan szerencsés helyzetben, hogy új házat építsenek, és ehhez meglegyen minden pénzük. Ellenben, ha van vagy vállalunk három gyermeket, és egy kisebb önerő rendelkezésre áll, akkor egy összesen 40 millió forintba kerülő házat is felépíthetünk. A következőkben részletesen bemutatjuk, hogy mit kell tudni az építkezés finanszírozásáról és hogy miként kapunk 15 milliót az államtól, gyakorlatilag teljesen ingyen.

A kalkulátorunk megmondja, hogy mennyi CSOK-ot kaphatsz!

Elég gyakran futunk össze olyan kérdéssel, amiben arra vagytok kíváncsiak, hogy egy komplett építkezést miként is lehet kigazdálkodni. Főleg igaz ez azokra az érdeklődőkre, akiknek van (vagy tervez) 3 gyermeket. A következőkben egy összességében 40 millió forintos építkezést nézünk meg, és annak pénzügyi vonatkozásait. A 40 millió forintos tételből 10 millió forint megy el a telekvásárlásra, a maradék 30 millió a házra, ami nagyságrendileg 120-150 négyzetméteres. Annyit már az elején leszögeznénk, hogy a pénzügyi terv végrehajtásához az építkezésre készülő családnak 13-15,5 millió forintos önerőre van szüksége. Lássuk is a részleteket.

Tegyünk szert egy telekre

A fő kérdés már ezen a ponton, hogy a családnak kell-e hitelt felvennie vagy tudja önerőből finanszírozni a vásárlást. Hitelfelvételnél meg lesz kötve a kezünk, mert ha már a telekre adott egy bank hitelt, akkor hozzá leszünk kötve az építkezéskor is. A tapasztalat az, hogy egy másik bankot a későbbiekben már nem csatlakozik egy ilyen projekthez.

A fő megállapítás, hogy a CSOK 10+10 millió forintos konstrukció nem használható fel telekvásárlásra, vagyis ha hitel kellene, akkor azt piaci kondíciókkal tudjuk felvenni. A példánkat úgy alakítottuk ki, hogy a 10 milliós telek vételárból 8 millió saját erőből, míg 2 milliót piaci hitelből tudnak előteremteni.

Nézd meg kalkulátorunkkal, hogy jogosult vagy-e CSOK-ra és ha igen, akkor mekkora összegre!

Bankmonitor
Ft
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!
A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Add meg az elérhetőséged és megmutatjuk:
  • Hogyan igényelheted a támogatást?
  • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
  • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban

Jó tudni, hogy az építés elindítása már nem kötött az építési engedély megszerzéséhez, mindössze annyit kell tenni, hogy bejelentjük az építkezést az illetékes hatóságnál. A helyi építési hatóság, ha 15 napon belül írásban nem tesz kifogást, akkor nyugodtan elkezdhetjük a munkát.

Induljon el az építkezés

A CSOK 10+10 millió forintos megoldás itt már maximálisan kihasználható. Arra legyünk tekintettel, hogy a bank a vissza nem térítendő támogatást és a kedvezményes kamatozású hitel is csak szakaszosan fogja folyósítani. Jellemzően azt mondhatjuk, hogy az építkezés szakaszolását a hitel/önerő arány fogja meghatározni.

A hozott példában a 30 millió forintos építkezési költségekből 5 millió forintot tudunk önerőből állni, hiszen 8 millió forintunk már elment a telekre. Az építkezés költségeiből 17%-ot fedezünk az önerőből, maradék 83%-ot fogja a rendelkezésünkre bocsátani a bank. A kritikus pontok közül az első éppen ekkor lesz, a 17%-os készültségi szint megítélésünk szerint valahol az alapozás vége felé érkezhet el.

Ekkor a bank műszaki ellenőre kimegy az építkezésre és igazolja, hogy a tervezett munkák elkészültek időben. Sőt, azt is megállapítja, hogy készültségi fokkal arányosan az összes önerőt felhasználta a család. Az ugyanis alapszabály, hogy a CSOK 10+10 millió forintjának folyósítása előtt az önerőnket teljes egészében fel kell használni.

Ha erre sor kerül, akkor a bank megnyitja a pénzcsapokat és a 70%-os készültséghez elengedő összeget rendelkezésünkre bocsátja. Az első 17% már megvan a költségekből, vagyis a 70% eléréséhez még 53%-ot utal a bank. Ez összességében 16 millió forint. Amikor már elérték ezt a pontot, akkor élhet a család az ÁFA-visszaigényléssel. Ne feledjük, hogy itt a felső keret 5 millió forint és hasonlóan a hitelhez, itt is a készültséggel párhuzamosan kapjuk meg a visszatérítést. A részletes számokat az alábbi táblázat tartalmazza.

Építkezés pénzügyi tervezése CSOK-kal együtt

A bankkal a következő elszámolásra 70%-os készültségnél kerül sor. Több szakasz is lehet egy építkezésen, mint amit mi feltüntettünk, viszont ez egy jellemző megoldás. Látni kell, hogy még ekkor 9 millió forintot (30 M * 30%) kell a ház felépülésére kifizetni, de ezt követően jön a fekete leves, mert a bank a külső finanszírozási igény 10%-át visszatartja.

A külső finanszírozás az építésnél 25 millió forint, mert a 30 millióból 5 milliót önerőből rendeztünk. Ebből könnyen kiszámolható, hogy a 10% 2,5 millió, vagyis ezt fogja a bank visszatartani. Továbbgondolva ezt az összeget még a családnak ideiglenes valahogy meg kell finanszíroznia. A legvégső 2,5 millió forintot csak akkor utalja a bank, ha a használatbavételi engedély birtokában vagyunk. De az is megeshet, hogy az átmeneti pénzszűkét úgy oldjuk meg, hogy megállapodunk a vállalkozóval, hogy bizonyos munkákat a bank miatt csak később tud majd kifizetni (3-4 héttel érdemes számolni).

Nem véletlen, hogy megnőtt az építkezési kedv, hiszen a gyűjtésünkből is az világosan látszik, hogy 13 milliós (átmenetileg akár 15,5 millióra megugró) önerő mellett jutottunk egy 40 millió értékű házhoz és a telekhez. A főbb finanszírozási tételek:

  • önerő: 13-15,5 millió forint
  • CSOK vissza nem térítendő támogatás: 10 millió forint
  • CSOK kedvezményes hitel: 10 millió forint
  • ÁFA-visszatérítés: 5 millió forint
  • piaci hitel: 2 millió forint

Annyit azért elmondanánk zárszóként, hogy bármennyire is jól hangzik a fent bemutatott számítás, az építkezés egy speciális műfaj, amihez egyedi nehézségek és kockázatok tartoznak. Egy hagyományos hitelfelvételhez képest például sokkal nagyobb energiákat igényel a bankkal való közös munka, és a sokkal nagyobb dokumentációs igény ennek csak egy szelete.

Ráadásul egy ilyen munkánál szinte mindig elszállnak az előzetes tervekhez képest a költségek, vagyis érdemes tartalékot képezni az előre nem látható költségekre. A Bankmonitor.hu szakértői segíteni tudnak, bármilyen kérdésed is legyen a témában. Akár azt is vállaljuk, hogy egy személyre szabott pénzügyi tervet elkészítéséhez is támogatást adjunk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés