Lehet egyáltalán 3,8%-nál magasabb a hozam?

Lehet egyáltalán 3,8%-nál magasabb a hozam?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-05-15 Frissítve: 2021-07-01
 

Az egyik legismertebb hazai abszolút hozamú alap kezelője a közelmúltban azt mondta, hogy komoly nehézségbe ütközik a lakossági állampapírokat megverő befektetést találni. Az ügy kapcsán megnéztük, hogy mit sikerült teljesíteni az alapoknak az utóbbi egy évben. A kép lelombozó, a 3,8%-os legjobb állampapír hozamot csak minden ötödik alap tudta felülmúlni. De azért van öröm is az ürömben…

Használd befektetési alap keresőnk, hogy megtaláld az elvárásaidnak leginkább megfelelő alapot!

A közelmúltban egy interjúban Zsiday Viktor, a Citadella Alap portfóliómenedzsere elég érdekes információt osztott meg a nagyközönséggel, mint röviden elmondta, most nagyon nehéz olyan befektetést találni, ami jó eséllyel meg tudja verni a lakossági állampapírokat.

Azt nem lehetett megtudni, hogy éppen melyikre gondolt, de ha nem kifejezetten a gyermekünknek gyűjtünk az életkezdésére (ott 5,4%-os az aktuális kamat), akkor a legjobb kamatot a prémium állampapírok adják, azok között a listavezető 3,8%-ot fizet egy évre.

Érdemes kapásból azt is megjegyezni, hogy nem tette hozzá az időtávot, és a mi értelmezésünk szerint a kockázatosabb befektetéseknek hosszabb távon meg kell tudniuk verni az állampapírokat. Rövid távon viszont nagyon nehéz az alapkezelők helyzete, hiszen egy olyan piacon kell új lehetőséget találniuk, ahol a hagyományos kötvény és részvény befektetések már túlértékeltek.

Nincsen igazán olcsó befektetés, csak drága és még drágább között lehet válogatni. Márpedig ez egy idő után megbosszulhatja magát. Nem véletlen, hogy több elemző is a részvénypiacok esésére számít, és sokan borús fellegek megjelenését látják a kötvénypiacon is. Utóbbi befektetéseknél a hozamemelkedés lesz majd fájdalmas, ami például Magyarországon is elindult. (A hozamemelkedés a lakossági állampapírok árfolyamára nem hat, ezért azok nem szenvedhetnek el árfolyamveszteséget emiatt.)

Az érdekesség kedvéért letöltöttük a hazai forintos befektetési alapok egyéves teljesítményét, és meglepődve tapasztaltuk, hogy az említett 3,8%-os legjobb lakossági állampapír hozamot mindössze az alapok 19,1%-a tudta megverni. Az érme másik oldalát nézve, 100 alapból 81 nem tudott az utóbbi 1 évben 3,8%-nál többet kihozni az emberek pénzéből (persze már a költségeket beleszámítva).

Szintén tanulságos, ha azt nézzük meg, hogy a 3,8%-nál többet hozó alapok milyen alapkategóriából kerültek ki. A 82 alapból 46 részvényalap volt, 9 abszolút hozamú, 7 származtatott, 6 közvetlen ingatlan, 5 árupiaci és 4 tőkevédett. A felsoroltakon kívül még 5 alapkategória fért fel a listára.

Ha látatlanul kellett volna tippelnünk, akkor egészen biztosan azt mondtuk volna, hogy több vegyes alap is felfér a listára, azonban ezt a letöltött adatok nem igazolták vissza. A részvény, az abszolút hozamú és a származtatott alapok jó szereplése nem meglepő a lista elején. De ne feledjük, nagyon mellé is lehetett fogni egy alapkategóriával. Csak egy példa: egy török alappal forintban egy év alatt 21%-ot is lehetett bukni, de egy globális részvényalappal, ami jó szériát fogott ki, akár ugyanekkora nyerőt is elvihettünk.

Két fő következtetésünk is van: Egyrészt, aki a biztonságra játszik és stabilan relatíve magas hozamot szeretne elérni, annak a lakossági állampapír tökéletes választás, főleg a hosszabb futamidők. Másrészt, aki ezzel nem elégszik meg és kockázatot is be tud vállalni, annak egy befektetési alap jelenthet kiutat.

De nem árt az óvatosság, hiszen attól még, hogy rábökünk egy alapkategóriára (abszolút hozam, vegyes, részvény), még nem kaptuk meg az aranytojást tojó tyúkot. Érdemes több időt is foglalkozni az alapok kiválasztásával, mert ez a későbbiekben nagyon sok bosszúságtól megóvhat bennünket. Nem elég ugyanis, ha egy alap csak egy-egy évben nyújt kimagasló hozamot, arra kell törekedni, hogy hosszabb távon is a piaci átlag felett tudjon teljesíteni.

Hirdetés
Hirdetés