Lépett Amerika, mi lesz most a hiteleinkkel?

Lépett Amerika, mi lesz most a hiteleinkkel?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-03-22 Frissítve: 2021-07-01
 

A várakozásokkal egyetértésben megemelte az amerikai jegybank az alapkamatot, de nagyon úgy látszik, hogy ezzel nem kell itthon foglalkoznunk. A magyar kamatokat sokkal inkább az európai események határozhatják meg, itt pedig a következő években nem lesz éles váltásra példa. Magyarul, nyugalomban telhet hitelesként az életünk, de már most érdemes készülni a 2-3 évvel későbbi időszakra. A fix kamat jelentősége nagyon is felértékelődik, mutatjuk miért.

Használd hitelkalkulátorunk az igényeidhez legjobban illő ajánlat megtalálásához!

Február elején vette át az amerikai jegybank vezetését Jerome Powell, és amint arra számítani lehetett, az új elnök vezetésével összeülő jegybankárok meg is emelték az alapkamatot szerdán. A tengerentúlon nem egy fix értéket, hanem egy kamatfolyosót állapítanak meg, ami 1,25-1,50%-ról 1,50-1,75%-ra emelkedett. A 25 bázispontos (0,25%-os) emelés teljesen beleillik az elemzők által felállított képbe.

Amerikában a válságból való kilábalás jóval korábban elindult, mint itthon, más gazdasági ciklusban is vannak, vagyis teljesen érthető, hogy már évekkel ezelőtt elindult a kamatemelési ciklus és tavaly például háromszor emelték meg az irányadó rátát. Az is támogatta a jegybankárok döntését, hogy Donald Trump amerikai elnök olyan intézkedéseket vezetett be (adócsökkentés, állami költések), ami a gazdaság túlhevülését okozhatja. Ezt megelőzendő, hűteni kell a kedélyeket a kamatemeléssel.

Kérdezhetnétek, hogy miért is írunk erről? Nagyon egyszerű a válasz, mert a világ legnagyobb gazdaságának történései idővel ránk is hatással lesznek. Mi van például akkor, ha az amerikai példa ragadós lesz, Európában és azon belül Magyarországon is elindul a kamatemelés.

A legnagyobb szerencsénk, hogy ettől jelen állás szerint nem kell tartanunk. Való igaz, hogy itthon is megindult a gazdasági növekedés és az infláció is magasabb szintre emelkedett, de a jegybank 3%-os céljától azért még messze van az áremelkedés üteme. És nem is utal semmi arra, hogy váratlan esemény ebben bármi változást hozna.

Magyarán, akár teljesen el is felejthetjük, hogy mi történik Amerikában. Nem véletlen, hogy február elején Nagy Márton alelnök úgy nyilatkozott, hogy az alapkamat 2020 végéig 0,9%-on maradhat és a BUBOR is 2019 végéig a jelenlegi nulla százalék körül.

Azért is lehetett ebben annyira biztos, mert mi az Európai Unióhoz vagyunk kötve, a gazdasági beágyazottságunk miatt a kontinens folyamatai az irányadóak. Márpedig az EU-ban még évekig nem fognak elrugaszkodni a nulla közeli szintekről a rövid kamatok. Az alábbi ábrán összegyűjtöttük, hogy melyek az aktuális várakozások, és ebből minden látszik.

A jegybank kommunikációjából kiindulva azt tüntettük fel, hogy 2018-2019-ben marad nulla százalékon a BUBOR, majd 2020-ban az európai folyamatokkal párhuzamosan elindul felfelé a BUBOR is. Úgy gondolkodtunk, hogy a jegybank az alapkamatot nem emeli meg (erre utalt Nagy Márton is), viszont a BUBOR és az alapkamat közötti különbség a felére esik vissza. Most 0,9%-os az alapkamat, vagyis 0,45%ra nő meg a nulláról a BUBOR.

Alacsony a magyar kamat a nemzetközi összevetésbe

Jól látható, hogy a következő években tartósan el tud szakadni az amerikai kamatszinttől az európai és a magyar is, ha a mostani becslések beigazolódnak. Ennek fényében nem kell tartanunk sem adósként, sem akkor, ha hitelfelvételben gondolkozunk. Ez viszont nem zárja azt ki, hogy 2 év múlva a BUBOR is nagyobb elánnal elinduljon felfelé. Márpedig, ha hitelfelvételben gondolkozunk, akkor 15-20 évre fogunk döntést hozni, vagyis kevés relevanciája lesz annak, hogy 2-3 éves időtávon mi is történik.

Ezért is mondjuk mi is azt rendszerint – a jegybankkal egyetértésben -, hogy aki most vesz fel lakáshitelt, az lehetőség szerint többéves kamatrögzítést válasszon, amilyenek a fogyasztóbarát lakáshitelek is. Sőt, megéri elgondolkodni a meglévő hitel lecserélésén, mert a kedvező kondíciókkal egy változó hitelt és át tudunk alakítani kiszámíthatóvá.

Nézd meg kalkulátorunkat és minden kiderül.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés