Magyarország már nem bóvli!

Magyarország már nem bóvli!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-09-19 Frissítve: 2021-08-06
 

Legalábbis péntektől már két hitelminősítőnél is befektetésre ajánlott kategóriába tartozik az ország. Mit jelent ez neked? Olcsóbb lesz a kenyér hiteled, vagy csak a befektetéseid fognak jobban teljesíteni? Jobb hely lesz-e Magyarország ezek után?

Mit jelenthet neked a felminősítés?

  • erősödhet a forint
  • emelkedhetnek a magyar részvények árfolyama
  • csökkenhet a mindenki által vásárolható állampapírok kamatai
  • még akár a hitelek kamatai is csökkenhetnek
  • de nagy változásra ne készülj

Forint

Pénteken piaczárás után jelentette be az Standard and Poor’s (S&P), hogy Magyarország hitelminősítési osztályzatát BBB- -ra, azaz már befektetésre ajánlott kategóriára változtatja. Erre azért már jó ideje várunk, így meglepetés inkább csak az időzítése jelentette.

Mivel a bejelentés piaczárás után történt, az egyetlen (folyamatosan) nyitva tartó devizapiac reagálta le a döntést: több forinttal erősödött a forint, amit egyelőre tartani is tud az árfolyam.

Mit jelent számodra, hogy például 2 forinttal erősödött a forint az euróval szemben? Egy átlagos nyaralásra való felkészülésnél a költőpénzváltásnál annyit spórolsz, hogy 1 koktéllal többet ihatsz a bárban.

Viszont pont a devizapiac a legváltozékonyabb, ahol egy-egy ilyen bejelentés hatása gyorsan elillanhat, és pár nap múlva már vissza is emelkedhet az árfolyam, így nem számítunk 250 forintos euró árra. Ez viszont azt jelenti, hogy ettől még lesz olcsóbb például kenyér.

Hirdetés

Hirdetés

Magyar részvények

Mai tőzsdenyitásnál a BUX index értéke több száz ponttal emelkedett. Ez valószínűleg inkább a felminősítés által kiváltott pozitív befektetői hangulatnak volt köszönhető, mint a máris megjelenő intézményi befektetőknek.

Sok intézményi befektető (pl. befektetési alap illetve nyugdíjalap) befektetési politikájában megtalálható a korlátozás, hogy csak befektetésre ajánlott kategóriájú papírokat vásárolhat. Ezért, hiába látott eddig potenciált egy alapkezelő a magyar papírokban, ha nem vásárolhatott belőle. Ehhez általában a nagy hitelminősítőből legalább 2-nél befektetésre ajánlható kategóriában kellett lennie a befektetésnek.

Mivel a Fitch Ratings-nél már május óta befektetésre ajánlható kategóriában voltunk, így az S&P döntésével megnyílt a lehetőség, hogy intézményi befektetők is vásároljanak magyar papírokat, ami az addicionális kereslet miatt pozitívan hathat az árfolyamokra. De ez egyelőre egy elméleti lehetőség, amit az alapkezelők csak akkor fognak kihasználni, ha valóban lehetőséget látnak egy-egy papírban. A felminősítés hatása valószínűleg itt fejti ki a leghosszabban és legnagyobb mértékben a hatását.

Állampapírok

A hitelminősítési osztályzat javulása úgy értelmezhető, hogy a hitelminősítő szakemberei kevésbé kockázatos befektetési területnek tartják a magyar piacot. Viszont, ha kevésbé kockázatos, akkor kisebb úgynevezett kockázati felárat kell fizetni a befektetőknek, hogy minket válasszanak. Ebből adódik, hogy a mindenki számára vásárolható állampapírok hozama csökkenhet. Ennek bekövetkezése nem jelenti automatikusan azt, hogy az olyan népszerű lakossági papírok, mint a Kamatozó Kincstárjegy, Prémium és Bónusz Állampapírok kamata azonnal csökken, de ez elég valószínűnek látszik.

Hitelek kamatai

Akinek hitele van, sokkal jobban érdekli a törlesztőrészlete sorsa, mint a különböző befektetések árfolyama. Nekik is jó hír lehet, a felminősítés.  A hitelt nyújtó bank is részesülhet a felminősítés előnyéből azáltal, hogy kisebb költséggel juthat forráshoz. Itt azonban kisebbek az esélyek, hogy ez a költségcsökkenés lecsorog a nyújtott hitelek kamatfeláráig. Inkább, ha a felminősítés hatása esetleg kitart, az általános kamatcsökkenéssel párhuzamosan csökkenhetnek a törlesztőrészletek. De ennek az esélye kisebb, mint a fentieké.

Hirdetés
Hirdetés