Már csak pár nap, és sokkal több helyen fizethetsz a bankkártyáddal!

Már csak pár nap, és sokkal több helyen fizethetsz a bankkártyáddal!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-12-28
 

2021. január 1-től minden online pénztárgéppel rendelkező vállalkozásnak biztosítania kell az elektronikus fizetés lehetőségét vásárlói részére. De miért is olyan jó ez nekünk?

A bankkártyával rendelkezők 56 százalékával előfordult már, hogy azért nem tudott vásárolni, mert nem volt lehetősége kártyával fizetni – derül ki, egy az OTP Bank megbízásából végzett friss kutatásából. A leggyakrabban a fiatalokkal, valamint a Budapesten és megyeszékhelyen élőkkel esett meg, hogy meg kellett szakítaniuk vásárlásukat, mert nem tudtak a kívánt módon fizetni.

Míg a bankkártya-tulajdonosok 42 százalékát bosszantja, hogy több helyen nem lehet kártyával fizetni, addig 37 százalékukat – akik többnyire szintén bankkártyával fizetnek, ha van erre lehetőségük – nem zavarja, ha mégis készpénzt kell használniuk. Leginkább a felsőfokú végzettséggel rendelkezők és a nagyvárosban élők elégedetlenek, ha nem fizethetnek bankkártyával. Azt, hogy csak készpénzzel fizethetnek, a megkérdezettek a legtöbbször kiskereskedőknél, kisebb szolgáltatóknál, vagy piaci és egyéb árusoknál tapasztalták meg.

2021. január 1-től azonban változhat a helyzet, mert minden online pénztárgéppel rendelkező vállalkozásnak biztosítania kell az elektronikus fizetés lehetőségét.

Ez a vásárlók számára azért is előnyös, mert a kártyás vásárlás számukra ingyenes – az üzlet fizet díjat a bank felé ilyenkor -, illetve ha egyébként is bankszámlára érkezik a jövedelmük, akkor így a készpénzfelvétel költségeit is megspórolhatják. Mert bár minden bankszámláról havonta két alkalommal, legfeljebb 150 ezer Ft értékben díjmenetesen lehet felvenni készpénzt, azt sokan nem jól használják ki, így végül mégis fizetnek. Például azért, mert nem tudják, hogy nyilatkozniuk kell a bank felé arról, hogy mely számlájuknál szeretnének élni a lehetőséggel, illetve, hogy mindenki csak egyetlen számlájára kérheti azt. Vagyis, ha több bankszámla is van, akkor azokról már csak díj ellenében lehet készpénzhez jutni.

A bankkártya-elfogadóhelyek számának drasztikus emelkedése még nagyobb lökést adhat az elektronikus bankolásnak, például az online fizetésnek, a netbankos és mobilbankos utalásoknak, amelyekkel jelentősen lefaraghatók a banki költségek. A CIB ECO bankszámla esetében – Bankmonitoron keresztül történő igénylés esetén – például nincs havi díj, tranzakciós díj, bankkártya díj, ráadásul még az utalás is ingyenes. Ehhez azonban arra van szükség, hogy elektronikus számlakivonatot kérjünk, valamint a tranzakciókról érkező értesítéseket ne SMS-ben, hanem úgynevezett push-noti üzenetekben kapjuk meg a mobilalkalmazásunkon keresztül.

Ha kíváncsi vagy, hogy személyes bankolási szokásaid alapján milyen költségekre számíthatsz a magyar bankoknál, akkor próbáld ki a Bankmonitor bankszámla kalkulátorát:

Hirdetés
Hirdetés