Már fut a reklám, de nyoma sincs a CSOK-könnyítésnek

Már fut a reklám, de nyoma sincs a CSOK-könnyítésnek
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-02-27 Frissítve: 2021-07-01
 

Sajnos egyelőre nem lehet könnyebben hozzájutni a CSOK-hoz, pedig az eredeti tervek szerint február 15-től számunkra előnyösen változott volna a rendszer. Friss hír nem jelent meg, viszont észrevettük, hogy több helyen is reklámozzák az új CSOK-ot. Határidő nélkül, már csak az szerepel a reklámokban, hogy 2018-ban változni fog a rendszer. Most megnézzük, hogy mire lehet számítani és van-e okunk a bizakodásra?

Számold ki kalkulátorunkkal, hogy mennyi CSOK-ot kaphatsz!

Van egy rossz és egy jó hírünk, melyikkel kezdjük? Ne kertelj, mond a rosszat! A rossz hír az, hogy a családok otthonteremtési kedvezményével kapcsolatos könnyítéseknek – jogi oldalról – híre-hamva sincs. A jó hír viszont az, hogy egyes kisebb csatornákon már mennek azok a reklámok, miszerint mégiscsak könnyítések várhatók a CSOK-ban.

Még anno ebben a cikkben írtuk meg, hogy februárban változás lesz a CSOK-ban, a kormány.hu-n pedig most is elérhető az összefoglaló, aminek a címe is az, hogy „Csökkennek a csokot igénylők adminisztratív terhei február 15-étől”.

Az információk birtokában már hetek óta vadul nézzük a Magyar Közlönyt, hogy mikor jelenhet meg a jogszabályi háttér mindehhez. Ugyanis, amíg csak szóban hangoztak el a könnyítési tervek, és nincs mögé téve jogszabály (kormányrendelet), addig nem is beszélhetünk a valóságban könnyítésről.

Sajnálatos módon a tervezett február 15-i határidőt nem sikerült tartani, és a család- és ifjúságügyekért felelős államtitkárság részéről sem érkezett frissebb nyilatkozat, hogy mire lehet számítani. Ez egyet jelent azzal is, hogy egyelőre minden maradt a régi mederben.

Öröm az ürömben, hogy nem került le a napirendről ez a kérdés. Erre utal, hogy több szemfüles Bankmonitoros kolléga is kisebb tv-csatornákon felfedezni vélt friss CSOK reklámot. Az meglepő, hogy általában a reklámokat akkor szokták leadni, ha már annak van jogi alapja és értesíteni akarják a szélesebb közvéleményt a változtatásról.

Per pillanat erről nincs szó, és erre utal az is, hogy a reklám szövegében az hangzik el, hogy 2018-ban változik a CSOK-rendszer. Vagyis pontos határidőt nem tűztek ki a reklámban sem, mindössze arról hallani, hogy ebben az évben sor kerül a könnyítésre.

A reklámból új információt – egyetlen kivételével – nem lehet megtudni ahhoz képest, mint amit eddig is tudtunk. A főbb pontok, melyeket megemlítenek a következők:

  • a CSOK igénylése egyszerűsödik, hiszen csak a tb-jogviszonyt kell igazolni (!), a többi esetben elegendő egy nyilatkozatot tenni, hogy megfelelünk a feltételeknek
  • rövidül a CSOK elbírálása is, vásárlásnál 30 napja lesz a banknak, míg építésnél 60 napja
  • a CSOK elbírálásának nem lesz külön költsége (hitelbírálati díj nincs), miközben most a támogatási összeg 1,5%-át, maximum 30 ezer forintot kérhetnek el a bankok érte
  • folyamatban lévő építésre/bővítésre is lehet majd igényelni a CSOK-ot (számlákkal kapcsolatos bemutatási szabályok egyszerűsödnek)

A késlekedés pontos okát nem tudjuk, pedig egy kormányrendelet elfogadásához nem szükséges a parlamenti szavazás, azt a kormány saját hatáskörben meg tudja alkotni és saját belátása szerinti hatállyal be is tudja vezetni. De mindenkit megnyugtatnánk, hogy folyamatosan figyeljük az eseményeket és amint van új hír, akkor arról azonnal beszámolunk.

Addig is itt található hasznos információ a CSOK-ról.

Hozz okos döntést és nézd meg CSOK kalkulátorunkat!

Bankmonitor
Ft
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!
A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Add meg az elérhetőséged és megmutatjuk:
  • Hogyan igényelheted a támogatást?
  • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
  • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Hirdetés
Hirdetés