Már teljesen ingyenes bankszámlával is elérhető az Apple Pay!

Már teljesen ingyenes bankszámlával is elérhető az Apple Pay!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-10-03
 

Már a két évig teljesen ingyenes CIB ECO bankszámlákhoz alapból járó Visa Inspire elektronikus bankkártyákkal is használható az Apple Pay szolgáltatás. Vagyis, ha valaki az Apple mobilfizetés hiánya miatt nem választott ingyenes számlát, akkor ez már nem lehet akadály.

Bár a CIB Bank eredetileg nyár végére ígérte az Apple Pay bevezetését, kis csúszással most végre elindult a szolgáltatás. Ez azt jelenti, hogy az ingyenes CIB ECO számlához járó Visa Inspire elektronikus kártyát is fel lehet venni a Wallet alkalmazáson keresztül. Érdekesség, hogy a CIB-nél jelenleg kizárólag dombornyomott és elektronikus Visa Inspire kártyákkal használható az Apple Pay, míg a Mastercard lapoknál még várni kell erre a funkcióra.

Maga az Apple Pay mobilos fizetés Magyarországon elsőként az OTP Banknál volt elérhető, majd az Erste Bank lépett, most pedig a CIB indult el vele. A következő hónapokban a K&H Bank és a Budapest Bank következhet míg a Raiffeisen, a Takarék, az Unicredit és az MKB Bankkal kapcsolatban nincs pontos információnk.

(Természetesen a mobilfizetés nem az Apple sajátossága, sőt. Androidos telefonokon már évek óta elérhető bizonyos bankoknál a mobilfizetés lehetősége. Még 2016. őszén a Gránit Bank debütált a GRÁNIT Pay szolgáltatással, majd az OTP Bank, a Budapest Bank, az MKB Bank, a K&H Bank és az Erste Bank következett.)

Hirdetés

Hirdetés

De miért jó az Apple Pay?

Azért, mert a Wallet alkalmazásba felvett bankkártyák segítségével a mobiltelefonnal a bankkártya fizikai jelenléte nélkül is lehet fizetni boltokban, internetes áruházakban és alkalmazásokban.

Miért biztonságos az Apple Pay?

Az Apple Pay szolgáltatással használt bankkártya tényleges kártyaszámait sem a készülék, sem az Apple szerverei nem tárolják. A program egy egyedi azonosítót (Device Account Number) rendel a kártyához, amelyet titkosított formában, biztonságosan tárol a készülék biztonsági moduljában (Secure Element). Minden tranzakció engedélyezése egyedi, alkalmanként változó biztonsági kód alapján történik.

Hogyan néz ki az Apple Pay használat a gyakorlatban? 

Az Apple Pay-t elfogadó alkalmazásokon és weboldalakon keresztül egyszerűen lehet online vásárolni a Touch ID segítségével, vagy iPhone X-en az oldalsó gomb kétszeri megnyomásával a képernyőre nézve Face ID arcazonosítással. Az Apple Pay szolgáltatással nem kell hosszú számlanyomtatványokat kitölteni, vagy újra és újra begépelni a szállítási és számlázási adatokat.

Milyen eszközökön használható az Apple Pay?

Termék vagy szolgáltatás mobilalkalmazásról vagy Safariról történő kifizetéskor az Apple Pay az iPhone 6 és újabb telefonokon, iPhone SE, iPad Pro, iPad (ötödik generációs), iPad Air 2 és iPad mini 3 készülékeken, valamint ezek újabb modelljein működik. Ezenkívül a 2012-ben vagy azután bevezetett, macOS Sierra operációs rendszerrel működő Mac számítógépről is intézhető a fizetés, amelyet ezután iPhone 6 vagy újabb készülékről, illetve Apple Watch okosóráról, vagy az új MacBook Pro-ra telepített Touch ID-val lehet visszaigazolni.

Már ingyenes bankszámlával is használható

Azok az Apple felhasználók, akik imádják a mobilos fizetés egyszerűségét, eddig nem használhatták ki maradéktalanul a 2 évig teljesen ingyenes CIB ECO bankszámla előnyeit, hiszen az Apple Pay nem volt elérhető a banknál. Ez most megváltozott, ráadásul a számlához járó ingyenes Visa Inspire elektronikus kártya is használható vele, vagyis nem kell plusz díjért másik kártyát választani.

Mennyit spórolhatsz egy ingyenes bankszámlával?

CIB ECO bankszámla – ha a Bankmonitoron keresztül igénylik – egy átlagos bankolási szokásokkal rendelkező ember számára ténylegesen ingyenes. Mégpedig 2 éven keresztül. Hogy mi lesz akkor, ha lejár a két esztendő? Azt javasoljuk, hogy akkor ismét nézz szét a piacon, és ha találsz jobb bankszámla ajánlatot, akkor válts arra. Mert azt tudnod kell, hogy a bankok éppen olyanok, mint a többi szolgáltató: kedvezményekkel csábítják magukhoz az új ügyfeleket.

De mennyit ér az ingyenesség? Érdemes ezzel egyáltalán foglalkozni, jelent ez akkora kiadást? A Bankmonitor Bankszámla Kalkulátora szerint nagyon is, ugyanis az ingyenes bankszámla után következő 5 legkedvezőbb díjú számla átlagos költsége 2 év alatt csaknem 10 ezer Ft. Ehhez havonta 2 db csoportos beszedési megbízást (30 ezer Ft értékben), 2 db állandó átutalási megbízást (40 ezer Ft értékben), 30 db bankkártyás fizetést (75 ezer Ft) és 1 db 100 ezer Ft értékű készpénzfelvételt állítottunk be saját automatából, valamint azt, hogy nem kérünk SMS értesítést. (Ha az 5 legdrágább számla átlagát vesszük, akkor 2 év alatt átlagosan 81 ezer Ft-ot spórolhatunk meg.)

Ha megkeresnéd a számodra legkedvezőbb bankszámlát, vagy egyszerűen csak ellenőriznéd, hogy a jelenlegi számládért nem fizetsz-e többet a kelleténél, akkor használd a Bankmonitor bankszámla kalkulátorát. 

Hirdetés
Hirdetés