Megéri a törlesztési moratórium akkor is, ha hiteled még idén lejár?

Megéri a törlesztési moratórium akkor is, ha hiteled még idén lejár?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-04-10
 

A törlesztési moratórium szabályának értelmében 2020.03.18-ig folyósított hiteledre nem szükséges márciustól semmit se fizetned 2020. december végéig. A kölcsönöd futamidejét pedig meghosszabbítják annak érdekében, hogy a szüneteltetést követően havi fizetési kötelezettséged ne haladja meg a korábbi törlesztőrészletedet. De mi fog történni a 2020-ban lejáró hitelekkel?

2020.03.18-ig folyósított hiteleid havi tőke-, kamat- és díjfizetési kötelezettsége alól mentesülsz az év végéig. Vagyis 2020.03.19-től december végéig nem kell kölcsönödre semmit sem fizetned. Ezeket a törlesztőrészleteket azonban nem engedi el a bank, a szüneteltetést követően a hátralévő futamidő alatt egyenlő részletekben meg kell fizetned a törlesztési moratórium alatt felhalmozódó kamatot.

A kormányrendelet alapján hiteled törlesztőrészlete a szüneteltetést követően nem haladhatja meg az azt megelőző mértékét. Emiatt a futamidő több hónappal, akár évvel is meghosszabbodhat.

Hirdetés

Hirdetés

Mi történik a 2020-ban lejáró hitelekkel a hitel moratóriumot követően?

Van azonban a kormányrendeletben egy érdekes kitétel, mely szerint az idén lejáró kölcsönök futamideje 2020. december 31-ig  tolódna ki. Ez ellentmondásban állhat azzal a szabállyal, hogy a hitel törlesztőrészlete nem emelkedhet meg.

Azonban jelenleg több bank moratóriummal kapcsolatos tájékoztatója is tartalmazza, hogy az idén lejáró kölcsönök futamideje bizony 2020.12.31-ig tolódik ki. Emiatt mindenképpen érdemes megvizsgálni ennek a verziónak is a hatását.

Példaként vegyünk egy személyi kölcsönt, amely 2020.09.05-én lejárna vagyis a moratórium kezdetétől számítva 6 hónap van még hátra. A fennálló tartozás 2020.03.18-án 250 ezer forint volt, a kölcsön kamata pedig 9%.

Ha a hiteled 2020.december végén lejárnak, akkor kevesebbet kellene rá visszafizetned 8 ezer forinttal, mint ha a moratórium miatt a lejáratot kitolnák. Ugyanakkor a moratóriumot követően – mivel az is december végén járna le – egy összegben kellene kifizetned teljes tartozásod.

A Bankmonitor szakértői úgy gondolják, hogy a jogalkotó elsődleges szándéka az volt, hogy a törlesztőrészlet ne emelkedjen a fizetési haladék lejártát követően, ezért egy idén lejáró kölcsön a futamidő kitolásával akár 2020 december végét követően is lejárhat. Vélhetően azért került be a 2020 december végi lejárat a rendeletbe, hogy egy hitel se járjon le a moratórium ideje alatt.

Amennyiben kíváncsi vagy, hogy a Te saját hiteled futamidejére, havi törlesztőrészletére milyen hatással lehetne a hitel moratórium kalkulálj a Bankmonitor Törlesztési Moratórium Kalkulátorával.

Törlesztési moratórium kalkulátor
Bankmonitor

 

Hirdetés
Hirdetés