Meghökkentő javaslattal álltak elő – A korengedményes nyugdíj léte a tét

Meghökkentő javaslattal álltak elő – A korengedményes nyugdíj léte a tét
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-03-20 Frissítve: 2021-07-01
 

Évek óta hangoztatja többek között az OECD is, hogy a nők 40 programot töröljék el, most pénteken is ennek a véleményüknek adtak hangot. A kormány felől érkező információk szerint nem változtatnak a rendszeren, azonban idővel nem lehet elkerülni a téma tárgyalását. A program ugyanis nem olcsó, és komoly feszültséget okoz a társadalmon belül. Amire csak ráerősít a korhatáremelés, hiszen 2022-ben már akár 6 évvel a hivatalos korhatár előtt elmehetnek nyugdíjba a szerencsésebbek.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) pénteken tette közzé a Magyarországra vonatkozó helyzetértékelését, melyben újfent kiálltak amellett a javaslatuk mellett, miszerint a nők kedvezményes nyugdíjazási lehetőségét meg kellene szüntetni.

Nem volt igazán nagy újdonság a néhány oldalas beszámolóban. A korábbi évek anyagait áttekintve, sok hasonlóságot találhattunk, a nyugdíjrendszert illetően mindig két dolgot emeltek ki, mint változtatási javaslat: 1) a várható élettartam emelkedésével együtt növekvő nyugdíjkorhatárt és 2) a nők korengedményes nyugdíjazási lehetőségének az eltörlését.

A nagyobb port kavart elemzésre azonnal meg is érkezett kormányzati részről a válasz: mivel nagyon nagy sikernek örvend a program (180 ezernél is több nő vette már igénybe), semmiképpen sem akarnak ezen a változtatni. Hozzánk is érkeztek a témában észrevételek, ezért a téma kapcsán megnéztük, hogy valóban ennyire égető kérdésről van-e szó?

Hirdetés

Hirdetés

Nézzük a fontosabb számokat a nők 40 programról

  • 2011 január elseje óta nyitott a lehetőség, hogy a nők 40 év szolgálati idő mellett teljes (csökkentés nélküli) nyugdíjba mehessenek még a hivatalos korhatár előtt
  • a nyugdíjkorhatár előtt 3-5 évvel való nyugdíjazás a nemzetközi gyakorlat szerint akár 30%-os nyugdíjcsökkentéssel lenne csak elérhető
  • az első évben közel 50 ezren, míg ezt követően évente 24-27 ezer nő ment nyugdíjba kedvezményesen
  • a 2016 végi adatok szerint már több mint 180 ezer nő ment korengedményesen nyugdíjba a nők 40 programmal
  • a nyugdíjfolyósító adatai szerint átlagosan 58-59 évesen mennek nyugdíjba a program jóvoltából, a kezdőnyugdíjuk átlaga 110-120 ezer forint között volt havonta, ami megfelel az öregségi nyugdíj átlagának
  • a költségvetési kiadások között ezen a soron 2016-ban 195,5 milliárd forint szerepelt, ami a teljes nyugdíjkiadás 6,4%-a

Közeledik a baj és csak egy megoldás van rá

A jegybank és a nyugdíjszakértők között is egyetértés van abban, hogy a nyugdíjrendszerünk jelenlegi feltételek mellett a 2030-as évek közepéig fenntartható, viszont a társadalom öregedése miatt hamarosan beavatkozásra lesz szükség. Ez nem magyar specifikus jelenség, a világon mindenhol azt próbálják megoldani, miként lehet az embereket tovább kint tartani a munkaerőpiacon.

Ha nem akarunk nagyobb nyugdíjcsökkentést, akkor a nyugdíjrendszert úgy lehet a legegyszerűbben egyensúlyba hozni, ha a nyugdíjkorhatár emeljük, de végső soron az számít, hogy az emberek ténylegesen mikor mennek el nyugdíjba. A kedvezmények megritkítása és a korhatáremelés miatt mi ezen a téren jól álltunk, viszont a 2011-től nyitva álló lehetőség lelassította azt a folyamatot, hogy a tényleges és hivatalos korhatár közötti olló bezáródjon.

A 2015-ös részletes adatok alapján az látszott, hogy a 62 ezer fős friss öregségi nyugdíj megállapításból 28,5 ezer a nők kedvezményes nyugdíjazásából származott. A nyugdíjkorhatárunk 2022-től lesz 65 év, és minél jobban nő a korhatár, annál nagyobb lesz az előny a nők 40 programnál. Gyakorlatilag borítékolható, hogy a jogszabály adta lehetőség fennállásáig nagyon is népszerű lesz a kedvezmény, hiszen ki dolgozna még 5-6 évet, ha korlátozások nélkül elmehet nyugdíjba.

Per pillanat azt mondhatjuk, hogy a kedvező peremfeltételek (korhatáremelés, a nyugdíjkiadásokra szánt bevételek csak az államkasszához érkeznek és nem két helyre) egyelőre van fedezet a kedvezmény fenntartására, azonban idővel ez egyre nagyobb terhet jelent majd.

Egyrészt a nyugdíjkasszán is érezhető lesz a program fenntartásának hatása, hiszen az intézkedés nélkül még évekig érkezne befizetés és csak később indulna meg a nyugdíj kifizetése az érintetteknél. Másrészt viszont azt is nézni kell, hogy mennyire kiegyensúlyozottak a szabályok, mennyire hoznak előnybe vagy éppen hátrányba egyes csoportokat a többséghez képest.

Pontosan ennek kiváltására szokták azt a megoldást alkalmazni, hogy elengedik az embereket korai nyugdíjba, viszont ennek költsége van, ami nyugdíjcsökkentés formájában mutatkozik meg. A kormány részéről érkező információt szerint a szabályokon nem változtatnának. Azonban, ha valóban hosszú távon fenntarthatóvá akarjuk tenni a rendszert, akkor a felülvizsgálatkor a nők 40 programról is szót kell majd ejteni.

Egyetlen út van, ha függetlenítené magát az állami intézkedésektől, ha már időben elkezd takarékoskodni a nyugdíjra. Az alábbi kalkulátorral gyorsan kiszámolhatja, hogy mekkora nyugdíjra számíthat, ha félretesz!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés