Megjelentek a részletszabályok a fizetési moratóriumról

Megjelentek a részletszabályok a fizetési moratóriumról
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-03-25 Frissítve: 2020-03-29
 

2020.03.24-én este kormányrendelet jelent meg a hitel moratórium részletszabályairól. Nagyon sok kérdésre válasz született, mely megerősíti Nagy Márton, a jegybank alelnökének mai nyilatkozatában elhangzott kijelentéseket. Vegyük sorra a rendelet megállapításait.

A hitelmoratóriummal kapcsolatban számos kérdésre eddig még nem kaptunk választ, azonban a  2020.03.24-én kihirdetésre került kormányrendelet részletesen kifejtette a fizetési haladékkal kapcsolatos szabályokat. Rengeteg részletre fényderült a jogszabályból, vegyük sorra a jogszabály megállapításait:

1. A hitel moratórium idejére járó kamatot utólag rendezni kell, de az a szüneteltetést követően nem adódhat hozzá a tartozáshoz

A hitel moratórium idejére esedékes kamatot utólag meg kell fizetni, az nem kerül elengedésre. Ugyanakkor az nem tőkésíthető, nem növeli meg az eredeti tartozás összegét. Miért fontos ez a döntés, és akkor hogyan kell megfizetni ezt a kamatot?

2. A fizetési haladék idejére felszámított kamatot a hitel futamideje alatt egyenlő részletekben kell megfizetni  

A kamatot tehát utólag a moratóriumot követően szükséges megfizetni, ugyanakkor arra kamat nem számítható fel. A rendelet alapján egyenlő részletekben, a hitel futamideje alatt szedheti be a bank az esedékes törlesztőket.

3. Nem emelkedhet a hitel törlesztőrészlete a moratóriumot követően

Ez csak az eredeti futamidő meghosszabbítása esetén lehetséges. Ugyanakkor a korábbi szabályok alapján a futamidő csak a moratórium idejével növekedett volna. A részletszabályok alapján azonban a futamidő akár a moratórium idejét meghaladó mértékben is meghosszabbodhat annak érdekében, hogy az adós teljes havi fizetési kötelezettsége ne emelkedjen a szüneteltetést követően.

4. A díjakra azonos szabályok érvényesek, mint a kamatra

A moratórium alatt esedékes díjakra ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a hitelkamatra. Vagyis utólag a bankok beszedhetik a hátralévő futamidő alatt egyenlő részletekben. Ugyanakkor a díjak sem növelhetik  a fennálló tartozást, vagyis nem számolhat fel kamatot egyik pénzintézet sem utánuk.

5. A Babaváró hitelnél  a hitel moratórium ideje alatt a kezességvállalási díj elengedésre kerül

A gyermekvállalás elősegítését támogató Babaváró hitelnél további kedvezményeket kaphatnak a moratórium ideje alatt az adósok. Ugyanis törlesztés szüneteltetésének időtartalmára esedékes kezességvállalási díj elengedésre kerül, ez akár 37 500 forint tényleges pénzügyi előnyt is jelenthet. A Babaváró hitel induláskor kamatmentes 5 éven át, ezért ha a futamidőt a moratórium idejével – várhatóan 9 hónappal – kitoljuk, akkor mind a havi törlesztőrészlet, mind a teljes visszafizetés összege változatlan szinten maradna. Viszont a futamidő megnövekedne a fizetési haladék idejével.

A Babaváró hitelt szabályozó rendelet alapján a kölcsön futamideje maximum 20 év lehetne – melybe nem számít bele a gyermekszületés miatti szüneteltetés -, ugyanakkor a Bankmonitor szakértői szerint a jelenlegi rendkívüli helyzet miatt elrendelt 9 hónapos futamidő kitolással nem szűnne meg a Babaváró hitelszerződés.

6. A részletszabályok kibővítik a moratórium érvényességét

A hitelmoratórium érvényes a lakossági és vállalati hitelek mellett például a befektetési alapok kölcsöneire is. A rendelet így fogalmaz:

„adósnak minősülnek a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 2013. évi CCXXXVII. törvény szerinti pénzügyi vállalkozások és a kollektív befektetési formákról és kezelőikről, valamint egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló 2014. évi XVI. törvény szerinti befektetési alapok is.”

A hitel-, kölcsön- és lízingszerződések mellett a hitelmoratórium kiterjed a garanciaszerződésekre és garanciavállaló nyilatkozatokra is. Valamint a Nemzeti Eszközkezelő Programban résztvevő személyek vételárrészlet-fizetési és bérletidíj-fizetési kötelezettségeire is érvényes lenne a szüneteltetés.

A magáncsőd hatálya alá tartozó adósok fizetési kötelezettségeit sem kellene átmenetileg megfizetni, sőt a munkáltatói kölcsönökre is kiterjed a fizetési haladék.

A kormányrendelet teljes mértékben összhangban áll Nagy Márton, a jegybank alelnökének keddi tájékoztatásával. A Bankmonitor szakértői pedig már kiszámolták, hogy a várható szabályok hogyan érintik egy lakáshitel, vagy egy személyi kölcsön fizetési kötelezettségeit.

Ugyanakkor arról nem tudtunk meg többet, hogy a moratórium hogyan működne egy hitelkeret – folyószámlahitel, hitelkártya, vállalati hitelkeretek – esetében.

Hirdetés

Hirdetés

Minden friss információ egy helyen a fizetési moratóriumról: Hitel moratórium Kisokos 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés