Meglepő forinterősödés – Mihez kezdjünk a 300 közelében?

Meglepő forinterősödés – Mihez kezdjünk a 300 közelében?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-10-07 Frissítve: 2021-08-06
 

Újra 300 közelébe került az euró-forint árfolyam, amit utoljára 2015 év elején láthattunk. Várható-e még további erősödés, vagy innen fordulunk? Mit történik a befektetéseiddel és a hiteleddel? Mit jelent ez a mindennapjaidban? A legfontosabb kérdésekre keressük a válaszokat az alábbiakban.

Sokan emlékeznek még a „boldog békeidőkre”, amikor 250 forint környékén lehetett eurót venni (sőt közvetlenül a válság előtt még 240 alatt is volt az árfolyam). Természetesen ezek az idők elmúltak, és lassan hozzászoktunk a hármassal kezdődő árfolyamokhoz. Sőt, a 310 feletti euró kurzus sem kavar fel szinte senkit. Most viszont épp megfordulni látszik a folyamat: a forint erősödésével elérhető távolságba került a 300-as forintos árfolyamszint.

eurhuf20161007Hogyan hat ez a befektetéseidre?

Amennyiben már rendelkezel devizás befektetéssel, valószínűleg nem örülsz most ennek az erősödésnek. Ha ránézel a megtakarításaidnak forintban kifejezett értékre, akkor szinte biztosan alacsonyabb értéket találsz ott, mint néhány hónappal ezelőtt. De a devizális diverzifikáció pontosan erről szól: mivel a devizák mozgását előre jelezni több tíz éves időtávon lehetetlen, ezért a vagyonod is több deviza között oszthatod meg. Így a devizamozgásoknál a vagyonodnak mindig lesz egy része, ami kevesebbet, míg egy másik, ami többet ér (egy másik devizára, például forintra átszámítva).

Tehát, ha meglévő deviza-befektetéseid miatt nem érdemes pánikba esned. Továbbra is lesz értelme a devizák közötti diverzifikációnak.

Biztonságos euró befektetést keresel magas hozammal? Nézd meg mit nyújt a Prémium Euró Államkötvény!

Ha csak az erős forint miatt gondolkozol deviza-befektetésen, akkor ne tedd! Abban az esetben, ha már régebb óta foglalkoztat, hogy a megtakarításaidat devizák között is megoszd, akkor nem ördögtől való ötlet egy forinterősödés közben elkezdeni lassan kiépíteni a befektetéseid devizális lábát. De ebben az esetben fő a fokozatosság! Soha nem egy lépcsőben érdemes minden pénzed átváltani. Ugyanis még a legjobb devizakereskedők is kötnek rossz üzletet (ráadásul nem is olyan ritkán). Ám a devizás befektetés (már csak a többletköltség miatt is), megkövetel néhány tízmilliós vagyon meglétét.

Hogyan hat a hiteledre?

Bár mára Magyarországon a devizahitelek kora lejárt, mégis lehet hatása a forint árfolyamának erősödése a hitelek kamatára. A Magyar Nemzeti Bank már korábban kifejtette álláspontját, miszerint a gyengébb forint mellett elkötelezett. Ennek elérésére több eszköz áll rendelkezésére. Az effektív forint eladása (deviza vétele) mellett az egyéb eszközök között megtalálható a kamat változtatásának a lehetősége is. A kívánt gyengülés bekövetkezhet úgy is, ha a jó ideje befagyott alapkamatot tovább csökkenti az MNB. Ez pedig a referenciakamatokhoz kötött hitelek esetében további kamatcsökkenést jelenthet.

Hogyan hat ez a mindennapi életre?

A felminősítés hatásait bemutató cikkünkben már megjegyeztük, hogy a felminősítés egyik lehetséges következménye az árfolyam-erősödés. Valószínűleg ez is vastagon közrejátszik a mostani kedvező piaci változáshoz. Viszont ahhoz, hogy mindennapi életedre is kihasson, ahhoz tartósan alacsony árfolyamnak kell maradni. (Egy vállalat csak akkor gondolkozik el, hogy a profitot nem veszélyezteti egy-egy termék árának csökkentése, ha tartósan alacsony árfolyamra számít.) Márpedig erre egyelőre nem sokan vennének mérget.

Amennyiben csak a jövő nyári nyaralásodra (esetleg a téli síelésedre) készülnél fel némi valuta jelenbeli felhalmozásával, akkor spekulációba kezdesz: azt gondolod, hogy ennél már csak rosszabb lesz a helyzet. Viszont, ha most nem váltasz, akkor meg arra spekulálsz, hogy javul még a helyzet. Tehát bármit is teszel (vagy épp nem teszel), azzal deviza-befektetési döntést hozol.

Akkor mégis mi várható a forint árfolyamában?

Egyelőre nehéz megmondani. Az biztos, hogy a 300-as érték egy kitüntetett szerepet játszik az euró-forint árfolyamában. Ennek a szintnek az átlépése valószínűleg rövidtávon akadályba ütközik. De, amennyiben sikerül leküzdeni ezt az akadályt, akkor sem biztos a tartós 2-es számjeggyel kezdődő árfolyam.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés