Megtakarítók, figyelem: minden állami támogatás egy helyen!

Megtakarítók, figyelem: minden állami támogatás egy helyen!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-11-22
 

A magyar állam számos formában ösztönzi az öngondoskodást. Ezek lényege, hogy a befizetésekre valamilyen mértékű pénzbeli támogatás elérhető, összesen több százezer forint értékben! Most összegyűjtöttük, hogy mik ezek a lehetőségek, és melyiket mire lehet használni.

Az állami támogatások nagy népszerűségnek örvendenek a megtakarítási piacon. Elég csak a néhány évvel ezelőtt még elérhető lakástakarék-pénztárakra gondolni. A 30%-os (de évente legfeljebb 72 000 forintos) „ingyen pénz” kb. egymillió magyar embert késztetett a lakáscélú öngondoskodásra. Habár az LTP-k támogatását 2018-ban kivezették, továbbra is sok állami pénzhez lehet hozzájutni megtakarítóként.

280 000 forintos SZJA-visszatérítés

Az egyik legismertebb ilyen támogatás az évente 1 alkalommal igényelhető SZJA-visszatérítés. Erre azok jogosultak, akik fizetnek személyi jövedelemadót, és rendelkeznek valamelyik megtakarítással az alábbiak közül. Zárójelben feltüntettük, hogy melyik megtakarítási formánál mennyi az éves maximális támogatás.

Hirdetés

Hirdetés

Mennyi támogatást lehet így megkapni valójában?

Ezeket összeadva ugyan 380 000 forint jönne ki, de az összes SZJA-visszatérítés összege nem haladhatja meg az évi 280 000 forintot. Azaz hiába szeretné valaki mindhárom kategóriát teljesen kihasználni, erre jelenleg nincs lehetőség. A megkapott támogatás összege gyakorlatilag a megtakarítón múlik. Az állam minden saját befizetést 20%-kal fejel meg. Így például a nyugdíjbiztosítások támogatását azzal lehet kimaxolni, ha valaki évente félretesz 650 000 forintot (azaz havi 54 000 forintot). Az állami támogatás minden esetben feltételekhez kötött: a nyugdíjcélú megtakarítások esetében csak az jogosult rá, aki a nyugdíjkorhatár betöltéséig megtartja a szerződést.

Mire valók a nyugdíjcélú megtakarítási formák?

A fenti konstrukciók közös tulajdonsága, hogy a megtakarító a saját (egyébként is meglévő) céljaira tud pénzt félretenni. Az állam azért támogatja az ilyen jellegű öngondoskodást, mert hosszú távon ezek a megtakarítások némileg az államkasszát is tehermentesíthetik. Például a nyugdíj-előtakarékosságnak köszönhetően a lakosok rendelkezni fognak saját tőkével. Ebből kifolyólag pedig nem lesznek teljesen kiszolgáltatva az állami nyugdíjnak. Bizakodásra ad okot, hogy jelenleg már 1,5 millió ember rendelkezik valamilyen nyugdíjcélú megtakarítással! Aki kellően korán kezdi, akár 20 millió forintos vagyont is felhalmozhat az évtizedek során.

Nézd meg a kalkulátorral, hogy neked mennyi pénzed gyűlhetne össze idős korodra!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!

Az egészségpénztárak, illetve az önsegélyező pénztárak ezzel szemben rövidebb távú megtakarításnak valók. A működésüket egy bankszámlához hasonlíthatjuk, de a számlán gyűjtött pénzt meghatározott célokra lehet csak elkölteni. Ezek általában valamilyen egészségügyi kiadást takarnak, de több olyan szolgáltatás is elérhető, amely egy gyermek születéséhez kapcsolódik. A 20%-os adójóváírás feltétele egy 180 napos várakozási idő, melynek a befizetés és a vásárlás között kell eltelnie.

Babakötvény

A Babakötvény egy speciális állampapír, melyhez állami támogatás is elérhető. Az állampapírokat mostanában kiemelt érdeklődés övezi, különösen az úgynevezett „szuperállampapírt”, vagyis a Magyar Állampapír Pluszt. Kevesen tudják azonban, hogy a Babakötvény még ennél is kedvezőbb lehet! A Babakötvény ugyanis egyedülállóan magas kamatot kínál a gyermekük számára takarékoskodó szülőknek.

Az itt gyűjtött pénz infláció felett 3%-kal kamatozik, ami jelenleg 6,4% garantált hozamnak felel meg. A rendkívül kedvező kamaton felül az állam további segítséget is nyújt a családoknak. Minden 2005.12.31. után született gyermek számára 42 500 forintos életkezdési támogatás elérhető. Ráadásul még 10%-os támogatás jár a befizetésekre, melynek maximuma évi 6 000 forint. (Ehhez évi 60 000 forint befizetése szükséges.) Figyelemreméltó, hogy a gyermek 19 éves korára ilyen kis összegekkel is összegyűlhet akár 2,5 millió forintos megtakarítás!

Aki szeretné kihasználni a megtakarításokkal járó állami támogatásokat, a Bankmonitor szakértőitől ehhez ingyenes segítséget is kaphat.

Hirdetés
Hirdetés