Megvágják a kamatát a legnépszerűbb állampapírnak – érdemes még venni belőle?

Megvágják a kamatát a legnépszerűbb állampapírnak – érdemes még venni belőle?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-08-13
 

Rossz hírt kaptak a befektetők, péntektől némileg csökken a jelenleg még évi 7%-os Fix Magyar Állampapír kamata. Nézzük, hogyan hat a változás azokra, akik a közeljövőben szeretnének állampapírba fektetni!

Idén a legnépszerűbb kötvény volt a Fix Magyar Állampapír

A Fix Magyar Állampapír (FIXMÁP) idén januárban 3 év futamidejű, évi 7%-os kamatozású, a kamatot háromhavonta kifizető kötvényként látta meg a napvilágot. A papír az idei év nagy slágere lett: az új értékesítések 31%-áért felelt, ami 7 hónap leforgása alatt több mint 633 milliárd forintot tett ki. Összehasonlításképpen: a második helyezést elérő Prémium Magyar Állampapírból 375 milliárd forintért, a bronzérmes Egyéves Magyar Állampapírból 354 milliárd forintért vásároltak idén a befektetők.

Bréking: megvágják a kamatát a legnépszerűbb állampapírnak!

Hirdetés

Hirdetés

Péntektől csökken a Fix Magyar Állampapír kamata

A régóta tartó, sorozatos kamatcsökkentések a Fix Magyar Állampapírt sem kerülhették el örökre. Az Államadósság Kezelő Központ 2024. augusztus 12-i közleménye alapján legutoljára csütörtökön lehet vásárolni a jelenleg elérhető, 7%-os kamatozású sorozatból (2027/Q3). Péntektől új sorozat (2027/Q32) érkezik, melynek évesített kamata valamivel alacsonyabb, 6,75% lesz.

A FIXMÁP többi tulajdonsága nem változik, azaz továbbra is 3 év marad a futamideje, a kamatokat pedig 3 hónapos gyakorisággal fizeti ki. Az ajánlattétel szerint az új FIXMÁP kamatfizetéseinek napjai és a névértékre vetített időarányos kamatok pontos mértéke az alábbiak szerint alakulnak majd:

  • 2025. január 23. 2,84%
  • 2025. április 23. 1,69%
  • 2025. július 23. 1,69%
  • 2025. október 23. 1,69%
  • 2026. január 23. 1,69%
  • 2026. április 23. 1,69%
  • 2026. július 23. 1,69%
  • 2026. október 23. 1,69%
  • 2027. január 23. 1,69%
  • 2027. április 23. 1,69%
  • 2027. július 23. 1,69%

Ötlet
A Magyar Államkincstárnál vezetett értékpapírszámlák esetében a pénzügyi értéknapok határa hétfőtől csütörtökig minden nap 16:00, pénteken pedig 14:00. Ez azt jelenti, hogy a gyakorlatban legkésőbb csütörtökön 15:59-kor lehet vásárolni a régi FIXMÁP-ból, tehát már csütörtök este sem lesz elérhető a magasabb kamatozású kötvény.

Mennyi pénzt veszítenek, akik 10 millió forintot fektetnének be?

Nézzük meg a kamatcsökkentés hatását 10 millió forintos kezdőtőkére! Aki még csütörtökön vásárol ekkora névértékben Fix Magyar Állampapírt, ő a negyedéves kamatfizetések alkalmával 175 000 forintos kamatbevételekre számíthat. Ezzel szemben a péntektől érkező sorozat már csak 169 000 forintos kamatokat fog megtermelni negyedéves rendszerességgel.

Jó tudni
A kamatcsökkenés teljesen beleilleszkedik az utóbbi hónapokban zajló piaci trendekbe. Az infláció nagyfokú csökkenésének köszönhetően mind a jegybanki alapkamat, mind az állampapírpiaci és egyéb kamatszintek jelentősen mérséklődtek a közelmúltbeli csúcsaikhoz képest. A hitelfelvevők szempontjából ez jó hír: például az állam (vagy inkább az adófizetők közössége) örülhet, hiszen a kamatcsökkenések olcsóbbá teszik az államadósság finanszírozását, enyhítik a központi költségvetés kamatterheit. A befektetőknek viszont romlik a pozíciójuk, hiszen így egyre kisebb hozamokkal kell beérniük, legalábbis nominálisan. Ugyanakkor azt is érdemes szem előtt tartani, hogy reálértelemben sokkal jobb szcenárió 6%-os kamatot bezsebelni 4%-os infláció idején, mint akár 20%-os kamatot kapni 25%-os fogyasztói áremelkedéssel egyidejűleg.

Melyik éri meg jobban: az új FIXMÁP vagy az új MÁP Plusz?

Akik 3 évre keresnek befektetést, elgondolkodhatnak azon, hogy továbbra is maradjanak-e a népszerű Fix Magyar Állampapírnál, vagy inkább a megújult Magyar Állampapír Pluszba fektessenek. Az ő kedvükért a Bankmonitor kiszámolta, hogy 10 millió forintos kezdőtőkére vetítve melyik kötvénnyel mekkora nyereséget lehet elérni 3 éves időtávon.

A válasz közel sem egyértelmű, hiszen a két papír kamatai nagyon hasonló nagyságúak. A FIXMÁP mindvégig évi 6,75%-ot termel, de nem „forgatja vissza” a kamatokat, hanem kifizeti a befektetőnek. Ezzel szemben a MÁP Plusz kamata az első három évben rendre 6,25%, 6,50% és 6,75%, de a kamatokat nem fizeti ki, hanem visszaforgatja önmagába, így érvényesül a kamatos kamat hatása.

MÁP Plusz: évi 6,49%

Ha a megújult FIXMÁP futamidejéhez igazodunk, és feltételezzük, hogy a befektető 2024. augusztus 16-tól 2027. július 23-ig fektet be, akkor a 10 millió forintos kezdőtőkéje a MÁP Pluszban kb. 12,03 millió forintra tud hízni. Ez a szűk 3 éves futamidőre vetítve 6,49%-os évesített hozamnak felel meg.

FIXMÁP: akár évi 6,73%

Ezzel szemben a Fix Magyar Állampapír a 11 darab kamatfizetés alkalmával mindösszesen 1,97 millió forint kamatot fizet ki, eltekintve a kamatok újrabefektetésétől. Látható, hogy így kalkulálva az alacsonyabb kamatú MÁP Plusz kedvezőbbnek tűnik, pusztán a kamatos kamatozásnak köszönhetően!

Ha azonban feltételezzük, hogy a teljes futamidő során a FIXMÁP által kifizetett kamatokat mindig be lehet fektetni évi 5%-os hozammal, akkor máris fordul a kocka. Ez esetben a kezdeti 10 millió forint máris 12,11 millió forintra nő a szűk 3 éves futamidő végére, ami kb. 6,73%-os évesített hozamot eredményez. Azt mondhatjuk tehát, hogy a kamatvágás után is kedvezőbb alternatívának tűnik a Fix Magyar Állampapír, amennyiben a befektető feltételezi, hogy a kapott kamatokat képes lesz 5%-os évesített hozammal befektetni.

Kalkulálj
Használd a Bankmonitor kalkulátorait, és találd meg a számodra legmegfelelőbb befektetéseket!
Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés