Megvenném a rokonom lakását. Kaphatok rá hitelt?

Megvenném a rokonom lakását. Kaphatok rá hitelt?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-05-04
 

Az ingatlanpiac fellendülése, az erősen megnövekedett kínálat miatt bő apróhirdetés-felhőben keresgélhetünk. Az eladó ingatlanok száma végtelen, a választás pedig egyre nehezebb a szebbnél szebb otthonok közül. De mi van akkor, ha a szülők is úgy döntenek, hogy eladják a házukat és egy másik vidékre költöznek? A gyerekeik megvehetik azt tőlük? Esetleg hitelt vagy támogatást is igényelhetnek hozzá? Kelemen Anita írása.

Szakértőink egyre gyakrabban találkoznak azzal az élethelyzettel, amikor a szülők külföldre költöznek és eladják, vagy a gyerekek kirepülése után egy kisebb lakásra cserélik a megüresedett családi házukat. A gyerekek ezt sokszor fájó szívvel nézik, és nem akarják veszni hagyni azt az otthont, amelyben felnőttek és ahova gyermekkori emlékek kötődnek. Ezért úgy döntenek, hogy megveszik szüleiktől a házat.

Ennek számtalan előnye lehet, például:

  • ismerik minden zegét-zugát, az esetleges hibáit és hiányosságait, valamint tisztában vannak a felhasznált anyagok minőségéről, a ház állapotáról
  • ezek fényében könnyebben kalkulálhatnak költséget egy esetleges felújításra, korszerűsítésre
  • valószínűleg jóval kedvezőbb áron vásárolhatják meg, mint egy idegen családtól.

Hirdetés

Hirdetés

Van-e jogszabályi akadálya a rokontól való ingatlanvásárlásnak?

Szerencsére ennek az egyre gyakoribb élethelyzetnek különösebb akadálya nincsen. A lakhatási célt szolgáló ingatlant bárkinek eladhatjuk, erre nem vonatkozik semmilyen jogszabályi korlát. Ám azt a tényt, hogy a megvásárolni kívánt ingatlant miből finanszírozzuk, már nagyon is érdemes megvizsgálni.

Ha tehát rendelkezésünkre áll a megfelelő összeg, azonnal ki tudjuk fizetni a teljes vételárat, ekkor semmiféle korlát nem vonatkozik ránk.

Azonban, ha egy bank segítségét szeretnénk kérni az adásvétel megvalósulásához, ott már több tényezőt is figyelembe kell venni. Nézzük, mik is ezek:

1. Az ingatlan egy részét vagy az egészet kívánjuk megvásárolni?

Ha az ingatlan egy részét már örököltük, vagy ajándékozással a nevünkre került, akkor csak a másik részének a finanszírozására lesz szükség. Banki szabályok szerint alapesetben vásárláskor a felvehető hitelösszeg nem lehet nagyobb, mint az ingatlan forgalmi értékének 80%-a. Viszont mivel ez esetben az otthonnak csak egy részét vesszük meg, csak kevesebb hitelösszegre számíthatunk. Vagyis, ha a fele házat vesszük csak meg, akkor a hitelösszeg is maximum az ingatlan értékének a fele lehet.

2. A vételár a piaci környezet szerint lett megállapítva?

A szülők gyakran támogatják a gyerekeiket, amikor csak lehetőség adódik rá. Ez esteben is gyakran határoznak meg kedvezményes vételárat, hiszen nem szeretnének a saját gyerekeiken nyerészkedni. Találkoztunk már olyan esettel, amikor a vételár a forgalmi értéknek kevesebb mint feléért lett megállapítva. Hiába kevesebb a hitelösszeg, ezt könnyen lehet, hogy nem nézi jó szemmel a bank.

Ugyanez a helyzet fordítva is. Ha erősen túlárazzuk az ingatlant, nagy eséllyel nem fogja meghitelezni a bank az adásvételt.

Eddigi tapasztalataink alapján a forgalmi értéktől maximum 20% eltérést tartanak reálisnak a pénzintézetek, de ebben is lehetnek eltérések intézményenként. Hogy pontosan megtudd, melyik bankba érdemes benyújtani az igénylést a fenti esetben, kérd szakértőink segítségét!

3. Valóban be is költöznek a gyerekek?

Lényeges kérdés lehet, hogy a gyerekek valóban saját részre, lakhatási céllal vásárolják -e meg az ingatlant, avagy sem. Ha az adásvétel csak papíron valósul meg, akkor a hitelcél nem valós, és ezért a bank elutasítja a hitelkérelmet. Ha a hitel célja nem lakhatási feltételt szolgál, hanem egyéb célra fordítanánk, akkor felesleges adásvételi szerződést kötni és egyéb költségeket fizetni. Ekkor érdemesebb lehet egy szabad felhasználású hitelkonstrukciót választani.

Melyik banknál érhető el ez a konstrukció a legkedvezőbb feltételek mellett? Töltsd ki a lakáshitel kalkulátorunkat, és szakértő kollégánk hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy minden kérdésedre választ kapj!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

4. Van teher jelenleg az ingatlanon?

Ha a szülők a házat hitelből vásárolták és még nem fizették ki, vagy idő közben szabadfelhasználású hitellel vagy egyéb teherrel terhelték az ingatlant, akkor nehezebb dolgunk lehet. Ha a vásárlás csak azért jön létre, hogy a gyerekek kifizessék a hitelt a szülők helyett egy másik hitelből, azt a bankok nem fogják elfogadni. Jelenleg a jogszabály meghatározza, hogy hitelt saját célra vehetünk fel, más helyett nem kérhetünk.

5. Csok támogatás felvehető ebben az esetben?

Ha a gyerekek családalapítás előtt állnak, vagy akár már unoka is érkezett a családba, akkor érdemes lehet számításba venni, milyen támogatásokat tudnak igénybe venni. Lakás vagy ház vásárlásakor érdemes utánajárni, hogy milyen otthonteremtési támogatások jöhetnek szóba. Használt ingatlan vásárlásra például a vissza nem térítendő CSOK támogatást és a hozzá igényelhető kamattámogatott hitel is ideális váltasztás lehet.

Azonban a jelenleg hatályos jogszabály tiltja a támogatások igénybevételét, ha az ingatlant közeli hozzátartozótól szeretnénk megvenni.

Tehát ha az ingatlan a házastárs, élettárs, egyenesági rokon – azaz gyermek, unoka, szülő, nagyszülő -, vagy örökbefogadott, mostoha- és nevelt gyermek, vagy mostoha- és nevelőszülő, valamint a testvér tulajdonában van, akkor ezen támogatási formák nem igényelhetők meg. Távoli rokontól való vásárlás esetén – például unokatestvér, sógor, nagynéni, nagybácsi – már nem érvényes ez a tilalom.

A fentieken túl az is fontos kérdés lehet, hogy van e testvérünk, aki örökölné a ház egy részét, ha azt nem vennénk meg a szülőktől. Ha szándékosan kerüljük meg a testvérünket, hogy ő ne örökölhesse a házat, akkor nem járunk el jogszerűen.

Ehhez hasonló és további kérdésekre korábbi cikkünkben kaphatsz részletes válaszokat.

Kapj választ a saját élethelyzetedre szakértőinktől!

A családon belüli vásárlás mindig több kérdést és problémát is felvet, amit kockázatosnak tartanak a bankok, ezért nem is minden pénzintézet foglalkozik ilyen esetekkel. Felmerülhet a kérdés, hogy pontosan melyik bankba érdemes benyújtani az igénylést? Keresd független szakértőinket, akik segítenek a bankválasztásban és a nyitott kérdések tisztázásában.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés