Mekkora forintgyengülés mellett érdemes eurós állampapírt választani?

Mekkora forintgyengülés mellett érdemes eurós állampapírt választani?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-02-17 Frissítve: 2022-06-10
 

A lakossági állampapírpiac a magas infláció és a feltételek módosulása miatt teljesen átrendeződött. De hova került ebben a sorrendben az euróban elérhető kötvény, az 5 éves futamidejű Prémium Euró Állampapír (PEMÁP)? Az eddigi ismeretek alapján a konstrukció kamata a hasonló forintban elérhető befektetésekhez képest alacsonyabb lesz. A kérdés inkább az, hogy mekkora forintgyengülés tudná kompenzálni az eurós befektetés kamathátrányát.

Az emelkedő infláció miatt a befektetési környezet is jelentősen átrendeződött, ez pedig érintette a lakossági állampapírok piacát is. A KSH adatai alapján a tavalyi 5,1%-os áremelkedést nem éri el a Magyar Állampapír Pluszon ( MÁP Plusz) 5 év alatt elérhető átlagos hozam, melynek mértéke 4,95%. Ugyanakkor az inflációhoz kötött kamatozású Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) éves kamata garantáltan meghaladja az előző éves inflációt. A konstrukció kamata ugyanis két részből áll: az előző éves inflációt növelik meg egy fix kamatprémiummal.

Jelenleg reális inflációs várakozások mellett is PMÁP hozama 5 év alatt meghaladja a MÁP Pluszon elérhető hozamot. 10 millió Ft befektetése esetén várhatóan 200 ezer forinttal magasabb lenne a nyereség az inflációkövető konstrukció választása esetén.

Hirdetés

Hirdetés

Euró, vagy forint állampapírt válasszunk?

Az inflációhoz kötött kamatozású állampapírok közül is több fajta van. 3 és 5 éves futamidejű forint PMÁP befektetés is létezik. A magasabb kamatprémium miatt azonban mindenképpen – futamidőtől függetlenül – a hosszabb, 5 éves konstrukciót érdemes választani

Sőt eltérő devizanemben is befektethetünk prémium állampapírba. A sima PMÁP egy forint befektetés, míg a Prémium Euró Magyar Állampapírba eurót tudunk befektetni. Az eurós konstrukció hozama természetesen az euróövezet inflációjának alakulásától függ.

Az 5 éves futamidejű prémium állampapíron elérhető nyereség (euróban és forintban)
A két 5 éves futamidejű papír kamata a tavalyi év áremelkedésétől és az elkövetkező 4 év inflációjától függ. Utóbbiról jelenleg nincs pontos adatunk, csak várakozásaink lehetnek az áremelkedés alakulásáról. Talán nem meglepetés, hogy a tavalyi évben a hazai áremelkedés nagyobb volt: a magyar infláció 2021-ben 5,1% volt, az euróövezetben mért áremelkedés pedig 2,6%. A várakozások alapján az infláció mértéke kisebb is marad az eurozónában az elkövetkező négy év alatt is. (Az inflációs várakozások alapjául az MNB és az ecb.europa.eu adatai szolgáltak. A konkrét számokat a Bankmonitor szakértői határozták meg.)

Ráadásul a forint befektetés kamatprémiuma is háromszor akkora, mint az eurós megtakarítás esetében. A PMÁP kamatprémiuma 1,5%, míg a PEMÁP esetében a kamatfelár csupán 0,5%. Ezek után nem okoz nagy meglepetést, hogy a forintos befektetéssel kétszer akkora hozamot lehet elérni: A PMÁP választása esetén 30 százalékkal növekszik a pénzünk értéke 5 év alatt, míg az eurós állampapírnál a hozam „csupán” 15 százalék lenne.

Hogyan befolyásolja a forint árfolyama a nyereséget?

A kérdés eldöntése azonban egyáltalán nem ilyen egyszerű: az eurós befektetés forintban kifejezett nyereségét ugyanis befolyásolja a forint árfolyamának alakulása. Ha gyengül a forint, akkor 1 euróért több forintot kapnánk, vagyis a deviza befektetésünk értéke forintban növekedne.

10 millió Ft befektetése esetén az 5. év végén – a korábban inflációs várakozások mellett – 12,95 millió forintunk lenne. Ha euróban fektetjük be ezt a 10 millió Ft-ot – 356,14 Ft/EUR árfolyamon átváltva ez 28 079 eurót ér -, akkor lejáratkor 32 203 eurónk lenne.

Ez a két befektetés akkor lenne azonos értékű forintban kifejezve, ha a hazai fizetőeszköz árfolyama az 5. év végén 402,31 Ft/EUR lenne. Vagyis 5 év alatt 12,96 százalékot kellene gyengülnie a forintnak, ami évi 2,59 százalékos átlagos romlást jelentene.

Mennyit gyengült a forint az euróval szemben az elmúlt 5 évben? (2017-től napjainkig)

Ez az árfolyamváltozás a múltbeli adatok alapján egyáltalán nem lehetetlen. Az elmúlt 5 évben a forint ugyanis 15,68 százalékot gyengült az euróval szemben. (Az árfolyam 307,85 Ft/EUR-ról 356,14 Ft/EUR-ra változott 5 év alatt.) Vagyis az elmúlt időszakból kiindulva az eurós befektetéssel még jobban is járhatunk.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a deviza befektetés – amennyiben a pénzünket forintban költenénk el végül – egy komoly kockázatot, a hazai fizetőeszköz árfolyam változásának kockázatát hordozza. Látható, hogy a forint az elmúlt 5 évben is igen hektikusan viselkedett. Az elmúlt hónapokban pedig szépen erősödött, ami ugye az euróban befektetőknek rossz hír.

Összegzés

Az eurós prémium lakossági állampapír kamata várhatóan jóval elmarad a hasonló forint befektetés hozamától. Ez köszönhető az alacsonyabb inflációs várakozásoknak és a kisebb kamatprémiumnak is. Ugyanakkor az elmúlt években tapasztalt forintgyengülés miatt akár jó döntés is lehet az eurós állampapír választása. Ezzel azonban egy újabb kockázatot is a nyakunkba vennénk, ugyanis semmi garancia nincs arra, hogy a hazai fizetőeszköz árfolyama ugyanúgy alakul a jövőben, mint az elmúlt időszakban.

Hirdetés
Hirdetés