Mekkora jövedelem kell ahhoz, hogy 1 millió forint szja-t kapjunk vissza?

Mekkora jövedelem kell ahhoz, hogy 1 millió forint szja-t kapjunk vissza?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-11-10
 

Minden gyermekes szülőnek, aki családi kedvezményre jogosult, visszajár a 2021-ben megszerzett jövedelemből levont adó, ekho, illetve katások esetében a 2021-es tételes adó negyede. A gyermekesek szja-visszatérítése esetében a felső határ 809 ezer forint. Amennyiben a személyi jövedelemadónk ennél több, akkor ezen felül a nyugdíjmegtakarításaink után járó adóvisszatérítést is visszakaphatjuk, ami összesen legfeljebb 280 ezer forint is lehet. A Bankmonitor szakértői kiszámolták, mekkora jövedelem kell ahhoz, hogy a két támogatást teljes egészében kihasználhassuk. 

Gyermekek után járó adókedvezmény a 2021-es adóévben

Amennyiben gyermeket nevelünk, akkor a NAV 2022. február 15-ig visszatéríti számunkra a 2021-ben megfizetett személyi jövedelemadónk összegét. A visszatérítés összegének felső határa 809 ezer forint, ami a 2020. év december havi bruttó átlagkereset (449 444 Ft) 12-szeresének 15%-a. (15% ugyanis az szja mértéke.)

Hirdetés

Hirdetés

Kik kaphatják vissza az szja-jukat?

Az szja-visszatérítésre gyakorlatilag minden olyan gyermekes szülő jogosult, aki családi pótlékot vehet igénybe (akár 1 napra is). Egy családban mindkét szülő vagy nevelő visszakapja a jövedelemadót, ha keletkezett befizetésük, de csak a ténylegesen megfizetett, adóalapot csökkentő kedvezmények levonása utáni összeg jár vissza. (A legtöbb esetben a munkáltató (kifizető) vonta le és fizette meg az adóelőleget az év során.) A családi adóvisszatérítést nem kell külön igényelni, az automatikusan jár minden jogosultnak!

Ki használhatja ki teljesen a nyugdíjmegtakarítás adókedvezményét 

Magyarországon három népszerű megtakarítás is létezik, amelyekre SZJA-visszatérítés formájában igényelhető állami támogatás. Ezek az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP), a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ), valamint a nyugdíjbiztosítás. Közös előnye a három konstrukciónak, hogy a megtakarítók minden befizetésük után 20%-os – de összesen legfeljebb évi 280 000 forintos – személyi jövedelemadó-visszatérítésre jogosultak. A jövő év elején várható rendkívüli adóvisszatérítés okán azonban felmerülhet a kérdés, hogy mi lesz ezekkel a szerződésekkel 2022-ben. Hiszen aki teljes egészében visszakapja a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadóját, ő nem tud majd állami támogatást igényelni az ilyen típusú megtakarítására.

Amennyiben a gyermekünk után járó visszatérítés 809 ezer forintos felső határán túl is marad megfizetett személyi jövedelemadónk, vagyis a bruttó havi jövedelmünk 449 444 Ft felett van, akkor idén is kihasználhatjuk a nyugdíjmegtakarításokba történt befizetésünk után járó adóvisszatérítést. 

Az alábbi táblázatban azt mutatjuk meg, hogy milyen minimális havi bruttó jövedelemmel kell rendelkeznünk ahhoz, hogy elérjük a maximális 1 089 000 forintos adóvisszatérítést a gyermekek és a nyugdíjmegtakarítás után együttesen.

Bruttó minimális jövedelmek, amelyekkel az adókedvezmények mértékét maximalizálhatod 2021-ben.

A biztosítás következő éveire minden megkötés nélkül, a megszokott módon, vissza fogjuk tudni igényelni a 20 százalékos adókedvezményt, mivel a kormány intézkedése egyszeri, csak a 2021-es adóévre vonatkozik. A Bankmonitor kalkulátorának segítségével ki tudjuk számolni, hogy ha most kezdjük el a megtakarítást, akkor mekkora összeg fog összegyűlni, mire nyugdíjba mész.

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!

Hogyan tudjuk elérni a maximális adókedvezményt még az idén?

Amennyiben MOST KÖTÜNK nyugdíjmegtakarítást, akkor két lehetőségünk van arra, hogy az adókedvezményt maximális kihasználjuk.

1. Éves befizetést választunk, a díjat pedig 650 000 forintra állítjuk be. Természetesen jelezhetjük a biztosító felé, ha változtatnánk a díjfizetés gyakoriságán, és mondjuk havonta fizetnénk. Ebben az esetben 54 000 forintot kell vállalnunk minden hónapban.

2. A másik lehetőség, hogy havi díjfizetést választunk és eseti díjként befizetjük azt az összeget, amivel maximalizáljuk az idei adóvisszatérítést. Ha például 20 000 forint havi díjat választottunk, abból egy hónapot, a decembert fogjuk még idén befizetni. Akkor érjük el a maximális kedvezményt, ha eseti díjként még 630 000 forintot befizetünk december 31-ig. Ez azért lehet kedvezőbb megoldás, mint az első, mert nem kötelező minden évben befizetnünk az eseti, csak a havi díjakat. Ha van lehetőségünk az eseti díj fizetésére, mert a pénztárcánk ezt megengedi, akkor ezt megtehetjük. Amennyiben erre nincs lehetőségünk, akkor sincs probléma, a vállalt havi megtakarításaink fenntartják a konstrukciót. Ami fontos, hogy a havi rendszeres díjat a tartam végéig fizessük.

Hirdetés
Hirdetés