Óriási különbség van a bankkártyák díjai között!

Óriási különbség van a bankkártyák díjai között!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-08-05 Frissítve: 2019-08-06
 

A bankszámla és a hozzá tartozó bankkártya nélkül ma már el sem tudjuk képzelni az életünket. Figyelnünk kell azonban arra, hogy a piacon elérhető bankkártyák kondíciói igen változatosak: a legolcsóbb és legdrágább bankszámlákhoz tartozó lapok költségei között éves szinten akár 15-20 ezer Ft eltérés is lehet. Csábráki Dávid írása.

Korábbi cikkünkben a bankszámladíjakat és azok árait jártuk körül, most pedig a bankkártyák költségeit boncolgatjuk. De milyen díjakkal találkozhatunk a bankkártyák esetében? Hogyan határozzák meg a díjtételeket? Ezek ismeretében sokkal világosabbá válik számunkra a bankszámlakivonaton megjelenő, sokszor idegennek tűnő díjtételek eredete és meghatározásuk módja.

A bankkártya használatához kapcsolódó díjak

Kibocsátási díj: a legtöbb bankkártya esetén szerencsére nem találkozni ezzel a díjtétellel. Ám, ahol mégis, ott előfordulhat, hogy éppen csak kézhez kaptuk az új kártyát, de máris egyszeri költségként akár 3 000 Ft terhelés jelenik meg az egyenlegünkön.

Éves bankkártya díj: a bankkártya használatának éves díja, ami az egyes bankoknál nagyon különböző lehet. A díj mértéke alapvetően attól függ, hogy tartozik-e a bankkártyához valamilyen plusz szolgáltatás, például baleset- vagy utasbiztosítás. Az egyszerű, hagyományos lakossági bankkártyák a Bankmonitor Bankszámla Kalkulátora szerint többnyire díjmentesek, ám találni olyan bankokat is, ahol 2 000-6 000 Ft kiadást jelent ugyanez. A kiegészítő szolgáltatással rendelkező bankkártyák esetén az éves költség pedig akár 20 000 Ft is lehet.

Készpénzfelvétel díja: a készpénzfelvétel költsége nagymértékben függ attól, hogy belföldön vagy külföldön, illetve saját vagy idegen bank ATM-jéből kívánunk készpénzhez jutni. Természetesen saját bankunk belföldi automatái kínálják a legkedvezőbb feltételeket: ez esetben egy 100 000 forintos készpénzfelvételt kevesebb, mint 1 000 Ft kiadással megúszhatunk, idegen ATM-ből történő felvétel esetén azonban már átlagosan 2 000-2 500 Ft-os díjjal számolhatunk.

Érdemes kihasználni a jogszabályban biztosított ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget, amivel havonta maximum két alkalommal, összesen 150 ezer Ft összeghatárig pénzhez juthatunk. Jó tudni, hogy ez a lehetőség bármely bank belföldi ATM-jére vonatkozik.

Kártyás vásárlás díja: a Bankszámla Kalkulátor szerint csupán egyetlen banknak létezik olyan számlaajánlata, mely során a vásárlást a fizetendő összeg 0,3%-a, de maximum 6.000 Ft tranzakciós illeték terheli. A többi pénzintézetnél a bankkártyás vásárlás során nem merül fel extra költség.

Kártyaletiltás díja: ez a kártyahasználati funkciók teljeskörű blokkolásának egyszeri díja. Amennyiben elveszítettük vagy ellopták a bankkártyánkat, akkor a letiltást gyorsan és ingyenesen megtehetjük, ugyanis ilyenkor egyetlen bank sem számol fel díjat jelenleg.

Pótkártya igénylés díja: habár a kártyánkat ingyen letilthatjuk, az új kártyánkhoz nem feltétlen juthatunk hozzá díjmentesen. Pótkártya igénylésekor átlagosan 1 500 Ft körüli összeggel kell számolnunk, a bankkártya postai kiküldése azonban – pótkártya és új kártyai igénylése esetén egyaránt – díjmentes.

Egyenleglekérdezés díja: a bankautomatáknál lehetőségünk van lekérdezni a számlaegyenlegünket, ami saját ATM esetén általában 30-100 Ft-ba kerül, míg idegen automatáknál 200-500 Ft-os terhelésre számíthatunk.

PIN-kód pótlás és módosítás díja: ha megváltoztatnánk az eredetileg kapott PIN-kódunkat, akkor 50-200 Ft költségre kell számítanunk. Ha pedig új PIN-kódot igényelnénk, akkor ezért 350-500 Ft díjat számolnak fel a pénzintézetek.

Hirdetés

Hirdetés

Hogyan számolják ki bankkártyánk költségeit?

A kérdésre a választ számlavezető bankunk hirdetményében találhatjuk meg, ugyanis ezek tartalmazzák az összes banki termék és szolgáltatás igénybevételének feltételeit és díjait. Az egyes tételek díjainak meghatározására többféle formula létezik. A legegyszerűbb eset az, amikor az adott szolgáltatás ára egy rögzített, fix érték. Rendszerint ilyen a kibocsátási díj, az éves bankkártya díj, a kártyapótlás díja, az egyenleglekérdezés vagy éppen a PIN-kód pótlásának és módosításának díja.

Az alábbi táblázat néhány alapvető példát mutat számunkra a készpénzfelvételi díjak meghatározásának módjára.

Ennél sokkal összetettebb módon határozzák meg a készpénzfelvétel vagy éppen az ATM-en keresztüli készpénzbefizetés költségeit. Ekkor egy alapdíj kerül meghatározásra, amihez hozzáadódik a felvételre vagy befizetésre kerülő összeg meghatározott mértékű százalékos értéke. Bankonként eltérő feltételekkel találkozhatunk, de jellemzően ezt a számítási módot alkalmazzák a pénzintézetek. Gyakori az is, hogy a készpénzfelvételi díjhoz kapcsolódóan egy minimális vagy maximális összeghatárt is meghatároznak, ami külön-külön vagy akár együttesen szab gátat a díj mértékének.

Mekkora költségekkel találkozhatunk a gyakorlatban?

A Bankmonitor Bankszámla Kalkulátorával 58 bankszámlaajánlat összehasonlítására nyílik lehetőség. Mi ezek közül az első 2 év összköltsége alapján kiválasztottuk az 5 legolcsóbb és az 5 legdrágább ajánlatot, majd összehasonlítottuk ezek bankkártyaköltségeit. Az eredmény: átlagos használat mellett 14 626 Ft különbséget tapasztaltunk a legolcsóbb és legdrágább ajánlatok bankkártyaköltségei között két év alatt. Mindez annak fényében meglepő, hogy elemzésünket kizárólag a bankkártyaköltségekre, a kártyahasználat éves díjára, valamint az éves bankkártya díjra szűkítettük le amellett, hogy éltünk a 2 ingyenes készpénzfelvétel lehetőségével. A legolcsóbb számlák között is jelentős eltéréseket lehet felfedezni, melyek közül az első 2 évben teljesen ingyenes CIB ECO Bankszámla emelkedik ki.

A kalkulátor használata során havi 250 000 Ft jövedelem érkeztetésével, 30 db – összesen 75 000 Ft értékű – bankkártyás vásárlással, 4 db – összesen 30 000 Ft – netbanki átutalással és 2 db – 20 000 Ft – állandó átutalási megbízással számoltunk ingyenes készpénzfelvétel lehetősége mellett, mellyel egy átlagos felhasználót reprezentáltunk. A legolcsóbb ajánlatok az első évben teljesen ingyenesek, a második évben is csak a bankkártya éves díja jelent 2-3 ezer Ft kiadást. A legdrágább bankszámlák hátterében a magasabb éves kártyadíj mellett a bankkártya kibocsátási díja és a kártyás vásárlások után felszámolt költség áll, melyekkel az olcsóbb ajánlatok esetén nem találkozunk.

Abban az esetben, ha nem nyilatkoztunk az ingyenes készpénzfelvételről, akkor a legolcsóbb és legdrágább ajánlatok között 2 év alatt átlagos használat mellett már több mint 16 000 Ft különbség mutatkozik. Ennél is meglepőbb, hogy a legolcsóbb ajánlatok átlagos díja 2 év alatt ingyenes készpénzfelvételi lehetőség hiányában 2 200 Ft-ról 15 134 Ft-ra nőtt. Bankkártyaköltségeinket tehát leginkább a készpénzfelvételekből származó díjak befolyásolják, ezt azonban a két ingyenes készpénzfelvételi lehetőség igénybevételével nagymértékben csökkenthetjük.

Most már te is láthatod, hogy csupán a bankkártya használatából adódóan milyen éles különbségek vannak az egyes bankszámlák árai között. Ha szeretnéd megtalálni a számodra legoptimálisabb ajánlatot, akkor használd a Bankmonitor Bankszámla Kalkulátorát.

Hirdetés
Hirdetés