Melyek most a legolcsóbb bankszámlák?

Melyek most a legolcsóbb bankszámlák?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-11-11
 

A bankszámlánk költségét két-három évente érdemes ellenőrizni, most viszont, hogy a spórolás mindenki számára előtérbe került, még inkább fontos megnézni, mely banki költségekre költünk a legtöbbet, és van-e a meglévőnél kedvezőbb megoldás.

Évi több tízezer forintunk is bánhatja, ha olyan bankszámlával rendelkezünk, amit évekkel ezelőtt nyitottunk, elavult, esetleg nem igazodik már a bankolási szokásaikhoz. A piaci verseny hatalmas, érdemes tehát összehasonlítani az aktuális banki ajánlatokat, hiszen jószerivel találunk olyan díjcsomagot, amely kis odafigyeléssel akár ingyenes is lehet. Mutatjuk, melyek most a legolcsóbb és/vagy legjobb konstrukciók.

Egy elavult bankszámla drága mulatság lehet

A Bankmonitor kalkulátora alapján egy kedvezőtlen számlacsomag példáján keresztül mutatjuk meg, milyen komoly költségeket jelenthet egy nem megfelelő csomag évente (havi 250 ezer forint jóváírás beérkezése esetén).

  • Alapdíjak, például számlavezetés: 6000 Ft.
  • Tranzakciók éves költsége: 12 540 Ft.
  • Kártyahasználat éves díja: 33 600 Ft.
  • Bankkártya díja: 7000 Ft.

Erre a bankszámlára havonta közel 5000 forintot, míg évente majdnem 60 ezer forintot kellene kifizetnünk.

A költségek alakulása természetesen nem csak a díjcsomagtól függ, hanem használati szokásainktól is. Ha például azt látjuk az éves költségkimutatásunkban, hogy az sms értesítések költsége a legmagasabb, érdemes felülvizsgálni, hogy milyen esetekben kérünk ilyen üzeneteket, ezzel már megtakarítást érhetünk el. Vagy beállíthatunk a netbankon díjmentes push értesítéseket, amikkel teljesen kiválthatjuk a drága sms-eket. 

Emellett az is jó megoldás lehet, ha kiderítjük, mit intézhetünk online a bankszámlával a költséges és időigényes személyes ügyintézés helyett, az online tranzakciók ugyanis általában olcsóbbak, vagy akár ingyenesek is lehetnek.

Hirdetés

Hirdetés

Mennyibe kerülnek most a legolcsóbb bankszámlák?

A Bankmonitor bankszámla kalkulátorával könnyen ellenőrizhetjük, hogy bankolási szokásaink alapján melyik díjcsomagért mennyit kellene fizetnünk. Az összehasonlításkor van lehetőségünk beállítani:

  • hány átutalást intézünk havonta bankfiókban, telebankon, netbankon vagy mobilapplikáción keresztül,
  • hányszor veszünk fel készpénzt hazai vagy idegen bank ATM-jéből,
  • mikről kérünk sms értesítést, vagy postai levelet.

Ha pedig a beállítások alapján még sokalljuk a költségeket, érdemes a szokásainkat is felülvizsgálni.

A legolcsóbb bankszámlák 200 ezer forint beérkező összeggel.

A legkedvezőbb bankszámla 400 ezer forinttal.

A bankváltás sokkal egyszerűbb, mint gondolnád!

A bankváltásról alapesetben joggal gondoljuk, hogy elhúzódó, nehézkes dolog, hiszen túl sok mindent át kell állítani, meg kell szokni, és még mindenhol be is kell jelenteni a változást. 

Sokan nem tudnak róla, de 2009 óta elérhető az egyszerűsített bankváltás szolgáltatás, amely minden banknál lehetőséget biztosít arra, hogy a folyamatot a régi és az új bank együttesen, nélkülünk intézze. Mindössze annyi a dolgunk, hogy a választott új bankban kitöltsünk egy nyomtatványt (számlaváltási meghatalmazás), ezután már a két bank kommunikál egymással. Íly módon egy tollvonással átvezettethetjük állandó megbízásainkat, rendszeres átutalásainkat, értesíthetjük a közmű szolgáltatókat illetve munkáltatót, nyugdíjfolyósítót is. Kérésünk alapján a fennmaradó egyenleg az új számlára kerül, végül a régi számla megszűnik.

A Bankmonitor szakértői szerint érdemes még idén lépni és kiválasztani a legolcsóbb konstrukciót. A magas inflációs környezetben könnyen lehet, hogy a mostani, „inflációálló” ajánlatok kifutnak, vagy jövő évtől csak magasabb költség mellett lesznek elérhetők. Az áremelkedés mértéke miatt a bankok ráadásul évente a meglévő számlák költségén is emelhetnek bizonyos, szerződésben meghatározott mértékben, ennek most határozott esélye van.

Kalkulálj
Nézd meg, hogy számodra melyik a legmegfelelőbb bankszámla és ismerd meg a részleteket!
Hirdetés
Hirdetés