Melyik banknál a legolcsóbb a devizautalás cégeknek?

Melyik banknál a legolcsóbb a devizautalás cégeknek?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-02-18 Frissítve: 2021-08-09
 

Már 2.500 € (kb. 750.000 Ft) elutalásánál is több mint 6.000 Ft-os különbség lehet az utalás költségében attól függően, hogy melyik banknál adjuk meg a megbízást. Magasabb összegű utalásnál a különbség pedig csak még drasztikusabb, mivel néhány kivételtől eltekintve a költségeknek nincsen felső korlátja. Melyik banknál a legolcsóbb a külföldi átutalások díja? Aktuális körképünkből minden kiderül!

Jelentős devizaforgalmat bonyolító vállalkozások esetében kardinális kérdés, hogy melyik banknál a legkedvezőbbek a devizaszámlák díjai. A legtöbb esetben a számla fenntartásának díja van (néhány kivételtől eltekintve havi 3-6 ezer Ft), de akad néhány bank, ahol díjmentesen vagy kedvezményes vehető igénybe, ha forint számlával is rendelkezik a vállalkozás a banknál. Bár már a számlavezetési díjak terén is komoly különbségek láthatóak, mégis ezek eltörpülnek az utalási költségeknél tapasztalható különbségekhez képest, ezért mi is ez utóbbira fókuszálunk mai cikkünkben.

Néhány szó, mielőtt a közepébe csapnánk…

  • Mivel nem minden esetben feltétel, hogy forint pénzforgalmi számlával is rendelkezzen a vállalkozás a banknál, ezért kifejezetten azoknak a devizaszámláknak az utalási költségeire koncentráltunk, amelyek önmagukban is igénybe vehetőek. Már csak azért is, mert egyáltalán nem biztos, hogy ugyanaz a bank kínálja a legjobb feltételeket a vállalkozásnak mind forint, mind pedig deviza számlavezetés tekintetében. Ha több devizaszámla közül is lehet választani a banknál, akkor mindig annak a díjaival számoltunk, amely adott esetben a legkedvezőbb.
  • Ugyan a legtöbb banknál a főbb devizanemeken (euró, amerikai dollár, svájci frank és angol font) túl egyéb egzotikus devizában is lehet bankszámlát vezetni, cikkünkben jelenleg csak az euró számlavezetésre fókuszálunk.
  • Az utalási költségek számszerűsítésénél feltételezzük, hogy az átutalásokat a netbankon keresztül végzi a vállalkozás. A szolgáltatás igénybe vétele néhány banknál ugyan plusz költséget eredményez, de ennek mértéke marginális.
  • Mivel a bankok utalási költségei több esetben devizában vannak meghatározva, ezért az összehasonlíthatóság érdekében forintosítottuk őket, amihez a Magyar Nemzeti Bank (MNB) középárfolyamait hívtuk segítségül (a gyakorlatban a bankok saját árfolyamaikkal dolgoznak).

Európában érthető módon kitüntetett szerepe van az euróban indított átutalásoknak. Ezek esetében igen kedvező a helyzet mind az átfutási idő, mind pedig a költségek tekintetében az Egységes Euró Pénzforgalmi Övezetnek (Single Euro Payments Area – SEPA) köszönhetően. A SEPA deviza átutalásnak ugyan vannak feltételei, de ha ezek teljesülnek, akkor nem kell levelező banki költségekkel számolni és az átutalások gyorsabban teljesülnek, mint normál esetben. Na, de mégis mennyibe kerül ez?

Ahogy látjuk bankonként igencsak eltérő a felszámított díj. Míg 5.000 € elutalásáért a legjobb esetben 4.600 Ft-ot kell fizetni, addig szélsőséges esetben ez akár 15.000 Ft-ba is kerülhet. Félelmetes a különbség, utalásonként több mint 10.000 Ft!

Az összehasonlítás abszolút győztese a Budapest Bank Deviza számlavezetési csomagja, ami egyáltalán nem meglepő annak fényében, hogy SEPA átutalásoknál csak a tranzakciós illetékkel megegyező díj (0,3% max. 6.000 Ft) kerül felszámításra. (Ilyenre egyedül az MKB Bank Fix Kisvállalati Komplex csomagjánál van még példa, de itt elkerülhetetlen, hogy forint számlát is vezessen a vállalkozás a banknál.) A sorban az UniCredit Bank deviza aktív számlacsomagja követi a Budapest Bankot, a képzeletbeli dobogó harmadik helyezettje pedig az FHB Bank Pénzforgalmi devizaszámlája a legtöbb esetben (kivéve a 2.500 €-os kategóriát, ahol a MagNet Bank megelőzi).

Szeretnél értesülni a vállalatokat érintő aktuális banki hírekről? Akkor iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre

Csatlakozz te is a több mint 160 000 feliratkozott olvasónkhoz és értesülj elsők között a gazdasági hírekről és a legjobb pénzügyi ajánlatokról.

Bármennyire is ragaszkodunk a SEPA átutaláshoz előfordulhat, hogy annak feltételei valamilyen okból nem teljesülnek. Ilyenkor pedig kénytelenek vagyunk a bankok normál deviza átutalási díjai mellett utalni.

A helyzet, ahogy látjuk itt sem rózsásabb. Sőt, ahogy említettük jellemzően magasabb díjakkal kell számolni, mint a SEPA átutalások esetén.

Abszolút győztest itt is találunk, mégpedig az UniCredit Bankot Deviza aktív számlacsomagjával. A második, illetve harmadik helyezés viszont már nem ennyire egyértelmű. 2.500 € elutalása esetén még a MagNet Bank a második, az FHB Bank a harmadik, míg a többi esetben már az FHB Bank a második helyezett. A magasabb összegű utalásoknál (10-15 ezer €) pedig új szereplőként az OTP Bankot találjuk a harmadik helyen.

Ahogy látjuk, komoly ára van annak, ha nem szentel a vállalkozás kellő időt az ideális devizaszámla felkutatására. Egységes recept sajnos ebben az esetben sincs, mindig a vállalkozásra jellemző bankhasználati szokások fogják eldönteni, hogy melyik bankszámla lesz adott esetben az igazi.

Amit érdemes szem előtt tartani…

  • Elsőként a forint számlát vezető bankunknál érdeklődjünk a lehetőségekről – előfordulhat, hogy egy standard csomag vagy éppen egy egyedi ajánlat révén járunk a legjobban.
  • Érdemes összehasonlítani a bankoknál elérhető csomag ajánlatokat is – nem kizárt, hogy máshol együtt jobban megéri.
  • Ne feledjük, hogy a legtöbb esetben nem kell forint számlával is rendelkezni az adott banknál – lehetséges, hogy vállalkozásunk számára éppen az az optimális, ha csak devizaszámlát vezet a banknál.
  • Járjunk nyitott szemmel az alternatív lehetőségeket illetően – elképzelhető, hogy a bankrendszeren kívül találjuk meg a megfelelő megoldást.

Tehát nincsenek könnyű helyzetben azok a vállalkozások, amelyek az ideális devizaszámlát keresik, de összeállításunk segítségével némileg egyszerűsödhet az életük.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés