Melyik befektetési formával volt elérhető 20%-ot meghaladó vagyonnövekedés 1 év alatt? Mutatjuk!

Melyik befektetési formával volt elérhető 20%-ot meghaladó vagyonnövekedés 1 év alatt? Mutatjuk!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-05-13 Frissítve: 2021-06-18
 

Áprilisban a fogyasztói árak 0,1%-kal mérséklődtek az 1 évvel korábbi értékhez viszonyítva. Legjobban a szeszes italok és a dohányáruk drágultak 7%-ot meghaladó mértékben, így a pénzromlás ismét a szórakozni vágyókat sújtotta leginkább. A negatív pénzromlási ütem igencsak örvendetes hír a befektetők számára. Az inflációt jelentősen meghaladó, akár 35%-os reálhozamra is szert tehettünk az elmúlt tizenkét hónapban kockázatvállalási hajlandóságunk (vérmérsékletünk) függvényében. Szerencsére akadt olyan megtakarítás – a lakás-takarékpénztár -, ahol szintén kétszámjegyű hozamot érhettünk el, mindezt rizikómentesen. Összegyűjtöttük, hogy mivel mekkora reálhozamot nyertek a befektetők!

Nem mindegy, hogy mibe fektetjük megtakarításainkat!

realhozam20140513

A részvény és az abszolút hozamú alapok 21 valamint 13%-os hozamszintjei mindenki számára igencsak kecsegtetőek lehetnek, azonban nem szabad megfeledkezni, hogy ezért cserébe magas kockázatot szükséges vállalni. Amíg egy standard betét vagy állampapír definíció szerint kockázatmentes, addig egy rosszul kiválasztott befektetési alappal a fentiekkel azonos nagyságú veszteséget is elkönyvelhetünk.

A jegybanki alapkamat-csökkentési hullám erősen erodálta az alacsony kockázatú befektetések kamatszintjeit. Azonban akad egy üdítő kivétel: a lakás-takarékpénztár. Ennek a konstrukciónak az előnye amellett, hogy a befektetni kívánt összeg nem szükséges, hogy rendelkezésre álljon a befektetési időszak elején (elégséges a rendszeres havi megtakarítás), a befizetéseinket a kamatokon túlmenően maximum évi 72 ezer forintos állami támogatás is duzzasztja. Éves hozamunk így könnyedén 10% fölé emelkedhet, amit ilyen alacsony kamatkörnyezetben bűn lenne kihagyni.

Azonban fontos megjegyezni, hogy a lakás-takarékpénztárban összegyűjtött pénzünket csak meghatározott célokra fordíthatjuk. Így abban az esetben érdemes választani, ha a megtakarításunk jövőbeli felhasználási célja egybeesik az LTP keretiben meghatározottakkal. De nincs miért kétségbe esni, legyen szó akár lakásvásárlásról, felújításról vagy légkondicionáló rendszerünk korszerűsítéséről a lakástakarék-pénztári megtakarításunk számos hasznos, a lakásunkban rendszeresen felmerülő kiadásainkra nyújthat fedezetet.

Hasonlítsd össze kalkulátorunk segítségével a legjobb lakás-takarékpénztári ajánlatokat!

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt

    Most mibe fektessek?

    Jelenleg rendkívül alacsony inflációs környezetet élünk, és amíg nem fut ki a rezsicsökkentés inflációra gyakorolt áldásos hatása, mindaddig akár egy bankbetéten is komoly reálhozamot lehet elérni. A következő egy évben a várható inflációval kalkulált vagyonnövekedés már lényegesen mérsékeltebb lesz, mint az elmúlt egy évben volt, így nem véletlen, hogy a lakosság jelentős része a befektetési alapok felé fordul. Ha a bankbetét vagy az állampapír alternatívájaként befektetési alapban gondolkozol, akkor az előzőekhez viszonyított többlet hozamot sajnos csak addicionális kockázat vállalása mellett érheted el.

    Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

    Hirdetés
    Hirdetés