Mennyi hitelt kaphatunk most átlagjövedelemmel?

Mennyi hitelt kaphatunk most átlagjövedelemmel?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-04-08
 

A KSH legutóbbi jelentése szerint családi adókedvezmények nélkül 310 700 Ft, míg kedvezményekkel 322 000 Ft volt a 2022. januári nettó átlagjövedelem. Arra voltunk kíváncsiak, hogy mennyi hitelre lenne ez most elegendő most.

A nettó átlagjövedelem nagysága kulcsfontosságú abban, hogy mekkora hitelösszeget tudunk felvenni a hazai bankoktól. Egyrészt az úgynevezett JTM-szabály rögzíti, hogy a nettó kereset legfeljebb mekkora része fordítható hiteltörlesztésre – ezt szokás adósságféknek is hívni -, miközben a havi törlesztő összegét a felvett hitelösszeg, a futamidő hossza és a hitel kamata együttesen határozza meg. Például egy 20 millió forint összegű, 20 éves futamidejű lakáshitel havi törlesztője 5%-os kamattal 132 ezer Ft, míg ugyanezért 7%-os kamattal már 155 ezer Ft-ot kellene fizetni.

Az adósságfék alapján ehhez legalább 10 éves kamatperiódus esetén minimum 264 ezer Ft, illetve 310 ezer Ft jövedelmet kell tudnia igazolnia az adósnak. Persze ez csak a jogszabályi plafon, a bankok dönthetnek úgy, hogy óvatosabban hiteleznek, amit gyakran meg is tesznek. Persze a hitelfelvevőknek is célszerű óvatosnak lenniük, és annyi hiteltörlesztőt vállalni csak, amennyit hosszú távon is biztosan fizetni tudnak. A hiteltörlesztő nagysága a hitelösszegen és a kamaton túl a futamidőtől is függ, a példánkban szereplő 20 millió Ft-os hitelért – 5%-os kamattal – például 20 évre 132 ezer Ft-ot kell fizetni, míg 15 évre 159 ezer Ft ugyanez.

A hitel célja és típusa is befolyásolja azonban, hogy menyi hitelhez juthatunk. Az NHP ZOP zöld hitel (ezt az első 200  milliárd forintos keret kimerülése miatt jelenleg nem lehet igényelni, ám mivel újabb 100 milliárd forinttal megtoldották a rendelkezésre álló összeget, hamarosan ismét elérhető lesz) legnagyobb összege például 70 millió Ft, míg a lakáshiteleknél 80-100 millió Ft általában a felső határ. A Babaváró és a személyi kölcsönök esetében 10 millió Ft a legnagyobb igényelhető összeg, csok-hitelből pedig két gyerekkel 10 millió Ft, három gyerekkel pedig 15 millió Ft a felső határ.

Persze a különböző hiteltípusok sok esetben kombinálhatók, például a csok-hitel mellé lakáshitel is igényelhető, ha így lehet csak előteremteni az ingatlan megvásárlásához szükséges pénzösszeget. A Babavárót is sok esetben lakásvásárlási céllal veszik fel a fiatalok, mellé pedig csok-hitelt és lakáshitelt is felvehetnek akár, ráadásul a Babaváró egy része vagy egésze önerőként használható fel.

Hitel átagjövedelemmel

A családi adókedvezmények figyelembevétele nélkül számolt nettó átlagjövedelem 310 700 Ft volt januárban, ami a Bankmonitor Mennyi lakáshitelt kaphatok? kalkulátora szerint 5 éves kamatperiódussal 15,3 millió Ft, míg 10 éves kamatperiódussal és végig fix kamattal 21,8 millió Ft lakáshitelre lenne jelenleg elegendő 20 éves futamidő mellett. Ugyanezzel a jövedelemmel a maximum 2,5 százalékos kamatú zöld lakáshitelből 29 millió Ft hitelösszeg igényelhető, míg személyi kölcsönből és Babaváró hitelből a maximálisan elérhető 10 millió Ft-hoz lehet hozzájutni. Családi adókedvezménnyel az átlagjövedelem lakáshitelből és zöld hitelből valamivel nagyobb hitelösszegre elegendő. Adókedvezménnyel kicsivel több lakáshitel kapható, ám a Babaváró és a személyi kölcsön esetében ez már nem befolyásoló tényező.

Érdemes megjegyezni, hogy bő egy héttel ezelőtt még más számokat láthattunk volna: a hó eleji általános kamatemelési hullám következtében ugyanis ugyanaz a jövedelem most 0,7-1 millió forinttal kevesebb lakáshitelre elég, mint akkor. Mivel azonban további drágulás várható, akinek mindenképpen kölcsönre van szüksége, az jobban jár, ha minél hamarabb lép.

Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy a jelenlegi bizonytalan helyzetben megfontoltan kell meghatározni a vállalt hiteltörlesztő nagyságát, hogy hosszú távon is nagy biztonsággal tudjuk teljesíteni a szerződéses vállalásunkat. Bármilyen hitelről is legyen azonban szó, az első lépés minden esetben a számunkra elérhető legolcsóbb hitel megkeresése, amiben segítségedre lehetnek a Bankmonitor hitelkalkulátorai:

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés