Mennyibe kerül egy 100 millió forintos életbiztosítás?

Mennyibe kerül egy 100 millió forintos életbiztosítás?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-12-07
 

A világ eddigi legnagyobb életbiztosítását 2014-ben a Silicon Valley egyik milliárdosa kötötte, amelynek biztosítási összege 201 millió dollár, akkori árfolyamon 47 milliárd forint volt. Nagy értékű életbiztosításokat nemcsak az Egyesült Államokban, de itthon is lehet találni. Nézzük meg kik, miért, hogyan és főként mennyiért tudnak több száz millió forintos életbiztosításokat vásárolni a magyar biztosítási piacon.

Kik kötnek nagy értékű életbiztosítást?

A bűnügyi regények egyik kedvenc témája a biztosított meggyilkolása és a biztosítási összeg megkaparintása, de ez szinte kizárólag az élénk írói fantázia szüleménye. A valóság ennél sokkal prózaibb. Az életbiztosítás nem egy bizarr pénzkereseti forrás, hanem a haláleset következtében kieső jövedelem pótlására szolgáló fedezet.

Ma már egy komolyabb ingatlan ára több száz millió forint is lehet, ha ilyen esetben hitelt veszel fel nagyon fontos a hitelfedezeti biztosítási védelem. Így a hiteltartozásodat a családod helyett a biztosító fizeti vissza a banknak, ha veled tragédia történik.

Ha vállalkozó vagy, akkor jó eséllyel rengeteg időt, energiát és pénzt fektettél vállalkozásod felvirágoztatásába: hitelt vettél fel, lehet, hogy egyéb tartozásaid is vannak. A céged motorja te vagy, nélküled nem tud megfelelő módon működni. Az életed és egészséged biztosítása ilyenkor létfontosságú, egy nagy értékű életbiztosítás a családod számára biztosítani tudja a vállalkozás átmeneti működtetését, vagy épp tartozásaid visszafizetését. Hiszen időbe telik, amíg képes lesz valaki betölteni a szerepedet az üzleti életben.

A nagyvállalatok sok esetben kötnek biztosítást vezetőikre vagy azokra a kulcsemberekre, akik nélkül a munkafolyamatok megszakadnának, a pótlásuk hosszú időbe telik és így hatalmas veszteségeket szenvednének el. Ezek a biztosítások is elérhetik a több száz milliós kategóriát is.

A tapasztalatok szerint 3-5 év alatt áll helyre a család anyagi helyzete a családfenntartó halálát követően. Magyarországon a felsővezetők éves nettó jövedelme elérheti, de bizonyos esetekben meg is haladhatja az évi 20 millió forintot. Ilyen esetben a 100 millió forintos életbiztosítási védelem nem számít eltúlzottnak, hiszen 5 év jövedelme 100 millió forint, vagyis ez csak a család életszínvonalának megőrzését szolgálja.

Hirdetés

Hirdetés

Mennyibe kerül egy százmilliós életbiztosítás?

Életbiztosításod árát alapvetően három dolog határozza meg:

  • mennyi idős vagy
  • milyen időtartamra szeretnéd a biztosítási védelmet
  • mekkora életbiztosítási összeggel szeretnéd védeni a családodat

Az összeg vagy, az életkortól emelkedésével a biztosítók egyre fokozottabb kockázatelbírálási szabályokat alkalmaznak a szerződés megkötésekor. Ha az összeg csak pár millió forint, egy egészségi nyilatkozat elegendő. Ebben az egészségi állapotodra vonatkozó kérdések vannak. Rákérdeznek a testsúlyodra, testmagasságodra, meglévő betegségeidre, hogy szedsz e valamilyen gyógyszert, voltál -e kórházban az elmúlt 5 évben, volt -e valamilyen műtéted, és hasonló kérdések. Az egyes biztosítók kockázatvállalási hajlandóságától függ, hogy hol húzzák meg a határt, de számíthatsz rá, hogy 30-40 millió forintos biztosítási összeg választásától kezdve orvosi vizsgálatot is kérnek.

Minél nagyobb a biztosítási összeg és minél idősebb vagy annál komolyabb az orvosi vizsgálat:

  • Az első szint egy orvosi vizsgálat, amit néhány biztosító telefonos egészségi állapotfelméréssel old meg.
  • A második szintű orvosi vizsgálatra 45 éves kor felett és 40-50 milliós biztosítási összegtől számíthatsz. Itt az orvosi vizsgálat kiegészül vérvizsgálattal és terheléses EKG-val.
  • A harmadik és egyben legkomolyabb vizsgálati szint a piaci gyakorlat szerint 60-80 milliós összeghatártól és 55 éves kor felett előírás. Ez a második szintű orvosi vizsgálatokat még egy kardiológiai vizsgálattal is kiegészíti.

Az egészségi állapotfelmérést követően a biztosító mérlegeli, hogy a veled való szerződés kockázata az életkorodnak megfelelő, vagy annál nagyobb kockázatot jelentesz: például gyógyszer szedsz, vagy túlsúllyal küzdesz, és ezért a biztosításod díját növelni kell.

A biztosítási összeg nagysága ezt nem befolyásolja, lehet az összeg 10 vagy akár száz millió forint, a biztosító számára a kockázatot az jelenti, hogy az egészségi állapotod szerint valójában hány éves vagy és a várható élettartamod mekkora.

Példa egy nagy értékű biztosításokra

Az alábbi grafikon a magyar piac három biztosítójának ajánlatát mutatja 100 millió forintos biztosítási összegre vonatkozóan. A három biztosítót B1, B2 és B3 néven neveztük el. Az ajánlatokat 48 éves életkorra és 10 éves tartamra kértük.

Az életbiztosítási védelem tekintetében a B1 biztosító a legdrágább. A B2 és B3 biztosítók díjai szinte azonosak, a legjobb árat a B3 biztosító adta.

Az életbiztosítás mellett két kiegészítő védelem díját is bemutatjuk.

A rokkantsági kiegészítő szolgáltatása mindhárom biztosítónál különböző fokozatról indul. A B1 biztosító 40 százaléktól, a B2 biztosító 70 százaléktól a B3 biztosító 39 százaléktól nyújtja a szolgáltatást. A B3 biztosító nem tudott 100 millió forintra ajánlatot adni, mivel a maximális térítés itt 10 millió forint, és egyben ez a legdrágább rokkantsági szolgáltatás a három közül. A legjobb ajánlat a B1 biztosítóé.

A kritikus betegségekre szóló kiegészítő biztosítások esetében egyik biztosító sem tudott 100 millió forintos összegre ajánlatot adni, így a lehető legmagasabb biztosítási összegekhez tartozó díjat mutatjuk be. A legdrágább a B2 biztosító ajánlata, ez a termék csak 25 életet veszélyeztető betegségre térít, díja messze a legmagasabb a három közül. Ránézésre a B1 biztosító kritikus betegségek biztosításának a legmagasabb a díja, mégis ez a legolcsóbb, mivel 50 millió forintos biztosítási összegig tud elmenni ezért az árért, és 50 különböző súlyos betegségre nyújtja a szolgáltatást.

Nagyértékű kockázati biztosítás és két fontos kiegészítő védelem biztosítási összege és éves díja

A biztosítási összeg csökkentésével a díj és szolgáltatás aránya nem változik, vagyis, ha szeretnéd megtudni, hogy 1 millió forint életbiztosítási összeghez milyen díjakat kell fizetni, akkor a 100 millió forinthoz tartozó díjakat el kell osztanod százzal és már meg is van.

Életbiztosítás neked

Ha szeretnéd tudni, hogy a te életkorod esetében mennyi lenne a számodra megfelelő életbiztosítás díja, akkor használd a Bankmonitor kalkulátorát, számolj és regisztrálj, ha szeretnéd, hogy a Bankmonitor tanácsadója segítsen megtalálni a számodra legjobb életbiztosítást. A piacon a kiegészítő biztosításokból hatalmas a választék,  gondoskodj róla, hogy ne csak a családod, hanem te is biztonságban légy! És elsősorban vigyázz magadra!

Bankmonitor
Kiszámoljuk mennyibe kerül
a családod védelme

Milyen kockázatokra
szeretnél megoldást?
Bankmonitor
év
Ft
Már csak

egy lépés
van hátra!
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
  • Pontosan milyen védelmet kapsz ezen összegért? Hogyan működik?
  • Milyen esetben kapod meg a kifizetést a biztosítótól?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!
Hirdetés
Hirdetés