Mennyit kell félretennem, hogy értelmezhető nyugdíjam legyen?

Mennyit kell félretennem, hogy értelmezhető nyugdíjam legyen?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-10-02
 

A magyarok fele egyáltalán nem tesz félre a nyugdíjas éveire, a fiataloknál pedig még rosszabb ez az arány – derül ki a CIG Pannónia Életbiztosító kutatásából. Aki megtakarít, az átlagosan 1 000 és 10 000 Ft közötti összeget szán erre a célra. De mire elég akár a 10 ezer Ft is? Mennyit kell ahhoz félretenni, hogy meglévő anyagi helyzetünket idős korunkban is fenntarthassuk? Meg fogsz lepődni!

Az OECD adatai szerint 2008 és 2017 között a magyar háztartások nettó megtakarítási rátája megduplázódott, a nettó jövedelem 3,66 százalékáról 7,35 százalékára emelkedett. Hogy mit jelent ez a gyakorlatban? Azt hogy 100 ezer Ft nettó jövedelemből egy átlagos magyar alig 7 ezer Ft-ot tesz félre. Ráadásul a CIG kutatása szerint az összes megkérdezett fele, a 25-29 éves korosztály pedig több mint háromnegyede állította, hogy semmilyen nyugdíj célú megtakarítással nem rendelkezik. A megkérdezettek 40 százaléka mondta azt, hogy spórol időskorára, közülük legtöbben (14,6 százalék) önkéntes nyugdíjpénztári tagok, és minden tizedik válaszadó rendelkezik nyugdíjbiztosítással.

A havi összegeket tekintve a megtakarítók fele 1 000 Ft és 10 000 Ft között tesz félre nyugdíjra, míg negyedük 10 000 Ft és 20 000 Ft között spórol. Ezeket az összegeket persze csak úgy lehet a helyükön kezelni, ha tudjuk, hogy mennyi évünk van még a nyugdíjkorhatár eléréséig – ami jelenleg a 65. életév -, és milyen összegű nyugdíj-kiegészítésre számítunk. Mi most azt tűztük ki célul, hogy a nyugdíjkorhatár elérésekor 10 millió Ft-unk legyen, mégpedig mai értéken, amihez az átlagos éves inflációval is számolnunk kellett. A példánkban 3,5%-os éves átlagos inflációval, valamint 1,5% átlagos reálhozammal számoltunk, ami nem sok, de ilyen időtávra érdemes konzervatívan tervezni.

A grafikonunkból láthatod, hogy a havi 10 ezer Ft megtakarítás legfeljebb egy 30 éves, vagy annál fiatalabb esetében lehet elegendő a kitűzött cél eléréséhez, amennyiben most kezd el megtakarítani. Igen ám, de van egy szomorú hírünk: ez is csak akkor igaz, ha a 10 millió Ft-ot nominálértéken nézzük, vagyis nem kalkulálunk az addig bekövetkező pénzromlással. Gondolj csak bele, hogy mit tudtál venni 100 ezer Ft-ért mondjuk 20 évvel ezelőtt, és mit most?

Éppen ezért érdemes megtakarításkor a reálértéket alapul venni, vagyis annyit félretenni, hogy amikor 65 évesek leszünk, akkor annyi pénzünk legyen, mint amennyit most a 10 millió Ft érne. Ehhez azonban egy most 30 éves fiatalnak már legalább havi 30 ezer forintot kellene félretennie minden hónapban, hogy végül reálértéken teljesüljön a kitűzött cél.

Ráadásul a magyar fiatalok több mint háromnegyede „mamahotelben” él, vagyis nem kell lakhatásra költenie, ennek ellenére háromnegyedük mégsem tesz félre nyugdíjas éveire, ami nem sok jót ígér. Mert ahogy látszik, minél kevesebb idő van hátra a nyugdíjkorhatár eléréséig, annál többet kell megtakarítani havonta, míg végül már kezelhetetlenné válik az ügy.

Ha kiszámolnád, hogy a korod alapján mennyit kellene félretenned, hogy az általad célként kitűzött megtakarítást elérd a nyugdíjkorhatár elérésekor, akkor ellenőrizd a dolgot a Bankmonitor nyugdíj-megtakarítás kalkulátorával.

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés