Mennyivel lesz drágább jövőre a lakáshiteled?

Mennyivel lesz drágább jövőre a lakáshiteled?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-11-06
 

Két nappal ezelőtt jelentette be a Fidesz frakcióvezetője, hogy a fair bankokról szóló szabályozás egyik sarokpontja a hitelek esetében a legalább 3 éven keresztül változatlan kamat lesz. Mindez két következménnyel fog járni: egyrészt kikerülnek a bankok kínálatából a legolcsóbb hitelek, másrészt a hitelfelvevők biztonsága nő. Kiszámoltuk a lakáshitelek estén várható drágulás mértékét és bemutatjuk, hogy ennek fejében mennyivel lesz biztonságosabb a hitel.

Mit jelent a legalább 3 évig változatlan kamat?

A koncepció értelmében a bankok olyan hitelt nem kínálhatnak majd magánszemély ügyfeleiknek, melynek kamata a hitelfelvétel időpontját követően 3 éven belül módosul. Ez egyet jelent azzal, hogy legalább 3 éven keresztül fix és minden szempontból kiszámítható lesz a lakáshitelek törlesztőrészlete.

Miért drágább a 3 évig fix kamatozású hitel?

Bankbetétek, állampapírok esetében is a hosszabb lekötés egyet jelent a magasabb elérhető kamattal. Hitel oldalon ez ugyanígy működik: minél hosszabb időre rögzített a kamat, annál magasabb lesz a fizetendő kamat.

A bankok kínálatában ma is elérhető már 3 éves, 5 éves, 10 éves, vagy akár 15, vagy 20 éves fix kamatozással rendelkező lakáshitel. Az új szabályozás tehát ebből a szempontból nem hoz létre új hitelterméket, csupán kiszorítja a rövidebb időtávra rögzített kamatozással rendelkező hiteleket.

Mennyivel drágul az átlagos hitel?

Drágulást csak azok a hitelfelvevők fognak érzékelni, akik ma az olcsóbb, 6 havonta, vagy 1 évente változó kamatozású lakáshiteleket keresik. Esetükben egy 10 millió Ft-os, 20 évre felvett lakáshitel havi várható törlesztő részlete 64.800 Ft helyett már csak 69.300 Ft-tól lesz elérhető. Ez 7%-os drágulást jelent a havi törlesztő vonatkozásában, pontosabban fogalmazva az olcsóbb hitel megszűnése fog bekövetkezni.

A fentiekben bemutatott példát egy átlagos jövedelemmel bíró, két keresős családra számszerűsítettük. Az egyes konkrét esetekben elérhető hitelkondíciók jellemzően a következő két tényező függvényében kerülnek meghatározásra: igazolt havi jövedelem mértéke, valamint a felvenni kívánt hitel összege és a biztosítékul szolgáló ingatlan értékének aránya.

Amennyiben érdekel a jelenleg elérhető hitelkamat és havi törlesztőrészlet, töltsd ki az alábbi adatlapot:

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Mennyivel nő a hitelfelvevő biztonsága?

Az új szabályozás célja az adósok biztonságának növelése. Ma már gyakorlatilag nem lehet deviza alapú lakáshitelt felvenni magánszemélyként, így a hitelek elsődleges kockázata a kamatok változásához kapcsolódik. Különösen igaz ez napjainkban, amikor a hazai kamatszint történelmi mélyponton van és így ma már alacsonyabb kamatszint mellett vehetünk fel forint hitelt, mint a válságot megelőzően svájci frank alapú hitelt.
Az új rendelkezés elfogadása esetén 3 éven keresztül a hitelfelvevő törlesztő részlete pontosan előre jelezhető lesz. Ezt követően azonban az időközben bekövetkező esetleges kamatváltozás beépül a hitelbe. Egy 1%pontos kamatemelkedés 6-8 százalékkal növelheti meg a havi törlesztőrészletet (amennyiben a futamidő elején következik és még 17-20 év hátra van a hiteltörlesztésből).

Nehezebb lesz hitelt felvenni?

Nem. A fentiekben bemutatott új szabályozás minimálisan hat a hitelképesség elbírálására. Ezzel kapcsolatban az MNB már korábban bejelentette a jövő év elejétől érvényes feltételrendszert, miszerint a bankok a hitelfelvevő jövedelmének tükrében adhatnak csak hitelt. A mostani módosítás ezen a fronton jelentős változást nem hoz: a fenti ábrán bemutatott 7%-kal nagyobb havi törlesztéssel kell majd teljesíteni a jövedelemarányos törlesztőrészlet követelményét.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés