Mennyivel több kölcsönre lesznek jogosultak a tanárok januártól, mint most?

Mennyivel több kölcsönre lesznek jogosultak a tanárok januártól, mint most?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-08-22
 

A mai kormányinfón Gulyás Gergely bejelentette, hogy januárban érkezik a pedagógusok következő béremelése: a bruttó fizetésük 670-680 ezer forintról várhatóan bruttó 820 ezer forintra fog emelkedni. Mekkora segítséget jelent ez a változás azoknak a tanároknak, akik lakáshitelt szeretnének felvenni?

A 2024. augusztus 22. tartott kormányinfón Gulyás Gergely beszélt a pedagógusok béremeléséről. A bejelentés alapján a tanárok jelenlegi átlagbére bruttó 670-680 ezer forint körül lehet, ez a tervek szerint januártól bruttó 820 ezer forintra emelkedhet.

De hogyan érintheti ez a béremelés azokat, akik lakást szeretnének vásárolni és ehhez hitelre is szükségük lenne. Először is érdemes megnézni, hogy ez a bruttó bér mekkora nettó fizetésnek felel meg. A Bankmonitor szakértői ehhez a hrportal.hu oldalon található kalkulátort használták.

Ha nem jogosult kedvezményekre a munkavállaló, akkor a jelenlegi durván 675 ezer forintos bruttó bér nettó 448 875 forintnak felel meg. Míg a januártól várható bruttó 820 ezer forintos fizetés nettó 545 300 forintnak felel meg. Vagyis mintegy 96 ezer forinttal többet vihet haza havonta egy átlagos pedagógus jövőre.

Lakáshitel szempontjából lényeges, hogy a fizetés mekkora részét fordíthatja az adós kölcsöne törlesztésére, a Bankmonitor a számítás során abból indult ki, hogy ez az arány 40%. A kölcsön futamideje 20 év, míg a kamat 6,39%. (A Bankmonitor lakáshitel kalkulátora alapján a pedagógusok ilyen kamat mellett kaphatnak lakáshitelt a jelenlegi átlagfizetésük mellett.)

A fenti feltételezések alapján a jelenlegi bérből 179 550 forint mehetne a hitel törlesztésére, ami közel 24,3 millió forint 20 éves futamidejű lakáshitel törlesztésére lenne elég. Januártól a megemelt bérből 218 120 forint mehetne törlesztőrészletre, ami 29,5 millió forint 20 éves futamidejű lakáshitel havi részletének felel meg. Vagyis a pedagógusok a várható béremelés miatt 5,2 millió forinttal több lakáskölcsönt kaphatnak.

Fontos kihangsúlyozni, hogy ez a számítás csak a jövedelem terhelhetőségét vette alapul, a jelzáloghitelekhez azonban szükséges egy megfelelő értékű és állapotú ingatlanfedezet is. Természetesen a jövőben esetleges kamatváltozások befolyásolják az eredményt: ha például emelkednek a kamatok, akkor kevesebb lakáshitelre lenne elég a kérdéses jövedelem.

A kérdéses béremelkedés a diplomás átlagbér várható alakulása alapján lett meghatározva, annak 80-át tenné ki a pedagógusok bére. A diplomás átlagbér jövőre várhatóan bruttó 1 025 000 forint lesz, amivel nettó 36,8 millió forint lakáscélú jelzáloghitel igényelhető. Vagyis egy átlagos diplomás még mindig érdemben jobb hitelfelvételi helyzetben lesz, mint egy tanár. Ettől függetlenül a pedagógusok béremelése érdeminek tekinthető.

Hirdetés

Hirdetés

Várjanak a tanárok a hiteligényléssel?

Joggal merülhet fel ez a kérdés, de sajnos erre nem lehet egyszerű választ adni. Nem lehet ugyanis pontosan tudni, hogyan fognak alakulni a hitelkamatok és az ingatlanárak az elkövetkező időszakban.

Két dolog azonban egyértelműen kijelenthető:

  • Jövőre megnyílhat a lehetőség azon tanárok számára, akik lakáscéljukat eddig nem tudták megvalósítani, mert a fizetésük túl kevés hitelösszeg felvételét tette lehetővé.
  • Érdemes lehet belevágni azon pedagógusoknak a hitelfelvételbe, akik eddig úgy érezték a törlesztésen felüli jövedelmükből nem biztos, hogy hosszú távon ki tudnak jönni. Feltéve, ha a jövő évre várható béremeléssel az anyagi helyzetük, biztonságuk helyreáll. Ezt azonban alaposan át kell gondolni, mert még az átmeneti túlvállalás is komoly nehézségeket okozhat.
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.

A megadott hitelösszeg, futamidő és jövedelem kombinációra nem találtunk megfelelő ajánlatot.

De ne aggódj, megtaláljuk a hiteled!

Tudd meg néhány kattintással, hogy mennyi lakáshitelt kaphatsz. Kisebb hitelösszegre, hosszabb futamidőre vagy extra bevont jövedelem mellett megtalálod a megfelelő hitelt a kiszemelt ingatlan megvásárlására.

Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés