Merre tart Amerika? Megoszlanak a vélemények

Merre tart Amerika? Megoszlanak a vélemények
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-11-05
 

Ha az offshore bankházat és alapkezelőt is üzemeltető Euro Pacific csoport igazgatóját, Peter Schiff-et kérdezzük, akkor Amerika rossz úton jár. Viszont a Vakmajom blog szerint Amerika továbbra is megőrzi vezető hatalmát. Azonban mindketten potenciált látnak Németországban. És hogy mibe fektessünk? Ezt is elárulják a szakemberek.

Peter Schiffnek, az offshore befektetéseket kezelő Euro Pacific igazgatójának elég sarkos véleménye van arról, hogy mi történik jelenleg a világgazdaságban. Szerinte a deflációval való riogatás egy világ szintű összeesküvés, ami eltereli a figyelmet arról, hogy valójában a kormányok elinflálják az adósságokat. Hiszen az átlagember számára áremelkedés tapasztalható, azaz infláció. Ráadásul ennek egyik fő motorja az adóterhek folyamatos emelkedése. Ez utóbbit természetesen meg lehet kerülni egy offshore befektetéssel. És milyen befektetést ajánl Peter Schiff? Nemesfémek mellett Németország, Skandinávia és Új-Zéland osztalékpapírjait. Aki részletesebben kíváncsi a szakember sajátos világképére, az interjú teljes szövegét elolvashatja az Alapblogon.

Egészen másként látja Amerika jövőképét a Vakmajom blog. Szerinte az USA vezető szerepe továbbra is fennmaradhat. Németország jövőbeni helyzetéről is picit árnyaltabb képet ad a blog. A szerző megemlíti, hogy a demográfiai folyamatok miatt Németország munkaerő importra fog szorulni, ám ezt a hiányt főként Kelet-Európából várhatóan pótolni tudja. Nem véletlenül ingyenes a német felsőoktatás, és nem csak német állampolgároknak. Az oktatásra költött pénz az egyik legjobb befektetés a jövőbe: aki ott tanul, az magas valószínűséggel ott is marad dolgozni, ráadásul a tanulmányai miatt már korábban ott szocializálódott idegenről van szó. Kattintson, aki a szerző Magyarországi oktatási reformról szóló véleményére is kíváncsi.

És végül A nap ábrája (kattints a képért) elmondja, hogy Amerikához képest mennyire kezd leszakadni Oroszország. A grafikon az amerikai dollárhoz viszonyított orosz rubel árfolyamát mutatja. Ami nap, mint nap újabb magasságokba emelkedik. Ez azért különösen látványos, mert a rubel szinte minden devizával szemben gyengül (főként a gazdasági szankciók és embargók hatására), addig a dollár (a várható kamatemelésnek is köszönhetően) gyakorlatilag az összes deviza ellenében erősödik.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés