Mesterséges intelligencia segíthet a gyógyításodban!

Mesterséges intelligencia segíthet a gyógyításodban!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-08-17 Frissítve: 2023-08-23
 

Mi az? Sokat olvasunk róla, de nem igazán tudjuk, mi mindenre tudjuk használni? Mutatjuk, hogyan segít a mesterséges intelligencia az orvoslásban!

AI a gyógyításban

Az orvostudomány területén nem most kezdődött a mesterséges intelligencia (MI, vagy az angolból AI, Artificial Intelligence) miatti forradalmi átalakulás. Hosszabb ideje kutatják és alkalmazzák az MI alkalmazása révén elért eredményeket, módszereket, felfedezéseket. Az MI hasznos és ígéretes eszközzé vált az egészségügyben, lehetővé téve a pontosabb diagnózisokat, a személyre szabott kezeléseket, a javuló gyógyítási eredményeket. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan, mire használhatjuk az MI-t az orvoslásban, illetve egy statisztikát, amely számszerűen bizonyítja, hogy az MI eredményesebb is lehet, mint az ember.

Nézzük meg, hogy milyen területeken alkalmazható a mesterséges intelligencia a medicinában!

Orvosi képalkotás és diagnosztika

Az MI egyik legfontosabb alkalmazási területe az orvosi képalkotásban és a diagnosztikában rejlik. Az MI-vel meghajtott algoritmusok páratlan pontossággal és sebességgel elemzik a röntgen-, az MR- és CT-vizsgálatok felvételeit. A gépi tanulási modellek képesek a betegség korai jeleit észlelni, kiszűrni az abnormális jelenségeket a felvételeken, így segítik a gyorsabb diagnózist és az időben elkezdett kezelés révén a jobb túlélési arányt.

Erről a cikk későbbi részében még bővebben szólunk.

Hirdetés

Hirdetés

Gyógyszerkutatás és fejlesztés

A hagyományos gyógyszerkutatás rendkívül hosszadalmas és költséges folyamat. Az MI felgyorsítja ezt a folyamatot azzal, hogy elemzi a hatalmas adatmennyiséget, szimulálja a gyógyszerkölcsönhatásokat, jelentősen csökkentve ezzel az új gyógyszerek piacra kerüléséhez szükséges időt és a költségeket. A gépi tanulás algoritmusai képesek előrejelezni az ígéretes gyógyszerkészítmények hatékonyságát és biztonságosságát.

Távoli betegmonitorozás

A viselhető orvostechnikai kellékek (pl. vérnyomás, oxigénszint, vércukor mérő), az IoT alkalmazások, az adattovábbítást biztosító eszközök elterjedésével az MI lehetővé teszi például a krónikus betegek távoli monitorozását. Ezek az intelligens eszközök folyamatosan adatokat közvetítenek, míg az MI algoritmusok valós időben elemzik ezeket. Ez segíti az egészségi állapotban bekövetkező rosszabbodás korai felismerését, s így az egészségügyi szolgáltatók gyors beavatkozását, a szövődmények megelőzését.

Személyre szabott kezelési tervek

Az MI azon képessége, hogy átfogóan elemezze a páciensek hatalmas mennyiségű adatát, beleértve a genetikai és orvosi előzményeket, az életmódból eredő adottságokat, megnyitotta az utat a személyre szabott orvoslás előtt. Az MI algoritmusok előrejelzést adnak arra, hogyan reagálhatnak adott személyek konkrét kezelésekre, azonosítják egyedi igényeiket. Ez a megközelítés növeli a kezelés hatékonyságát és minimalizálja a nem kívánatos mellékhatásokat.

Sebészeti pontosság növelése

A sebészet területén az MI technológiák, mint például a robotika és „kiterjesztett valóság”, segítik a sebészeket a komplex beavatkozások precíz és biztonságos végrehajtásában. Robotok vesznek részt egyre több műtétben (pl. laparoszkópos eljárások), csökkentve a gyógyulási időt és a komplikációk kockázatát. A „kiterjesztett valóság” a sebész látómezőjére közvetlenül rávetíti a beteg fontos adatait, s így segíti a gyorsabb döntéshozatalt a műtét során.

Virtuális egészségügyi asszisztensek

Az MI-vel meghajtott virtuális egészségügyi asszisztensek javítják a páciensközpontú kommunikációt és az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférést. Ezek az intelligens chatbotok képesek válaszolni orvosi kérdésekre, időpontokat foglalni és a tünetek alapján akár előzetes diagnózist is készítenek. A virtuális egészségügyi asszisztensek hozzájárulnak az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés növeléséhez, különösen a nehezen megközelíthető vidékeken.

Előrejelző analitika az egészségügyi intézmények menedzselésében

Az MI-alapú előrejelző analitika segíti például a kórházak működésének optimalizálását, az erőforrások hatékonyabb elosztását. A kórház korábbi adatainak elemzésével az MI képes előre jelezni a betegfelvételi számokat, így a személyzeti és eszközigényeket. Ez a proaktív megközelítés segítheti a hatékonyabb működtetést, csökkenti a várakozási időket és javítja az általános betegellátást.

Forradalmi változások jönnek?

Összefoglalóan kijelenthetjük, hogy az MI technológia alkalmazása akár forradalmi szerepet is játszhat az orvoslás területén. További fejlődésével olyan haladásra számíthatunk, amely átformálja az orvoslás jövőjét és milliók életminőségét javítja világszerte. Lényeges azonban, hogy egyensúlyt teremtsünk az MI-ben rejlő lehetőségek kihasználása és az etikus használat között miközben integráljuk az egészségügyi rendszereinkbe!

A fentiekben leírt alkalmazási lehetőségek közül a diagnosztika területéről számoltak be nemrégiben számszerűsített MI-eredményekről. Több mint 80 ezer svédországi nő bevonásával végeztek mellrákszűrést (mammográfia), amikor is a nők egyik felét egy MI-támogatott emlőszűrést végző csoportba osztották be, míg a másik fele hagyományos, MI nélküli szűrőcsoportba került. Az előzetes eredményeket a The Lancet Oncology című szaklapban tették közzé.

Az eredmények lényegi pontjai:

  • Ez volt az első kontrollált vizsgálat MI által támogatott mellrákszűrésről.
  • Az MI használata 44,3%-kal csökkentette a radiológusok munkaterhelését. Az Európai Bizottság iránymutatása alapján egy mammográfiai leletet két radiológusnak külön-külön kell véleményeznie, ami időigényes, ráadásul számos EU-tagországban hiány van emlőradiológusokból.
  • Megállapították, hogy a mesterséges intelligencia által támogatott mellrákszűrés 20%-kal több rákos megbetegedést fedezett fel, mint a leletek két radiológus általi véleményezése.
  • Az MI használata nem növelte a tévesen kórosnak diagnosztizált mammográfiai esetek számát.

Dr. Kristina Lång, a Lund Egyetem munkatársa elmondta, hogy az első eredmények felülmúlták a kutatók várakozásait. Fontos, hogy a mesterséges intelligencia alkalmazása nem a radiológusok helyettesítésére irányul, ugyanis nem képes helyettesíteni az orvosokat. „Az MI sok gyanús, de nem rákos esetet is kiszűr, s ilyenkor a radiológusok pontosítanak.”

Ahhoz nem kell mesterséges intelligencia, hogy elmenjünk szűrővizsgálatra!

Magyarországon évente körülbelül 5-6 ezer új emlőrákos beteget fedeznek fel, és nagyjából kétezer nő hal bele a betegségbe. Ezzel az emlőrák a magyar nők leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedése. (Összehasonlításul: méhnyakrákban évente nagyjából 1.100-an betegszenek meg és 4-500 nő hal meg emiatt.)

Az emlőrák kezelése általában annál hatékonyabb, minél korábban ismerik fel a daganatot. Az időben történő felismeréshez elengedhetetlen a rendszeres önvizsgálat és a mammográfiai szűréseken való rendszeres részvétel!

Mint ahogyan a szűrésen való részvétel, úgy a daganatos megbetegedés esetére szóló biztosítás megkötése sem előzi meg sajnos a betegség kialakulását. Mindkettő segít viszont abban, hogy a lehetőségekhez képest könnyebben vészeljük át a bajt.

Daganatos megbetegedés (kritikus betegségek) esetére a hazai piacon sok biztosító kínál egészségbiztosítást, amely egyszerűen megköthető például egy kockázati életbiztosítás kiegészítőjeként, vagy akár önálló szerződés keretében is.

Hogyan segít a Bankmonitor?

A Bankmonitor szakértői segítenek értelmezni a biztosítási szerződések feltételeit, hogy megtaláld a megfelelő biztosítási konstrukciót a piaci kínálatban. Egy kockázati életbiztosítás a szükséges kiegészítőkkel teljeskörű védelmet jelenthet.

Az alábbi ábrán bemutatjuk a kockázati életbiztosítás és a kritikus betegségre szóló fedezet havi díjait. A kockázati életbiztosítás esetén a biztosító a biztosított halála esetén fizeti ki a biztosítási összeget. A kritikus betegségre szóló biztosítás a biztosítás feltételeiben felsorolt betegségek diagnosztizálása esetén nyújtja a szolgáltatást. Ha mind a két szolgáltatást megveszed, akkor a biztosítási védelem úgy néz ki, hogy a betegség diagnosztizálásakor a biztosító kifizeti a kritikus betegség esetére szóló biztosítási összeget, és tragédia esetén a kockázati biztosítási összeget is. A piacon vannak olyan kritikus betegségre szóló biztosítások, amelyek nem csak egyszer fizetnek. Ha a felsorolt betegségek közül több is bekövetkezik, akkor mindegyikre térítenek.

Kockázati élet-, és kritikus betegségre szóló biztosítás havi díja

Számold ki, mennyibe kerülne!

A Bankmonitor kalkulátorának segítségével egyszerűen kiszámolhatod te is, hogy mennyibe kerülne számodra az életbiztosítási védelem és a hozzá kapcsolódó baleseti és egészségbiztosítási kiegészítőkkel együtt, amelyek között a kritikus betegségre szóló kiegészítő is szerepel. Kalkulátorunk nem egy konkrét biztosító díjai mutatja be, hanem egy általános képet nyújt a piacon található termékek árairól. Ennél a díjszintnél lehet alacsonyabb és magasabb is az általad kiválasztott termék díja.

Kalkulálj és regisztrálj az oldalunkon, hogy tanácsadóink segíthessenek kiválasztani a számodra legjobb terméket a piaci kínálatból!

Bankmonitor
Kiszámoljuk mennyibe kerül
a családod védelme

Milyen kockázatokra
szeretnél megoldást?
Bankmonitor
év
Ft
Már csak

egy lépés
van hátra!
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
  • Pontosan milyen védelmet kapsz ezen összegért? Hogyan működik?
  • Milyen esetben kapod meg a kifizetést a biztosítótól?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!
Hirdetés
Hirdetés