Mi a szösz? Egy befektetés, ahol megvédik a pénzem 95%-ban?

Mi a szösz? Egy befektetés, ahol megvédik a pénzem 95%-ban?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-06-13 Frissítve: 2021-08-06
 

Tőkevédett befektetés – hangzik fel a varázsszó, azaz befektetsz a tőkét mindenképpen visszakapod és ha minden jól megy még a tőzsdei áremelkedésből is profitálsz. Ahogy lecsökkentek a kamatok a teljes tőkevédelmet 95%-os tőkevédelem váltotta fel. Hogyan működik? Jó ez nekünk?

 Varázslás, vagy tényleg létezik tőkevédett befektetés?

Igen, létezik. Nem Buda-Cash, nem Quaestor… A tőkevédett konstrukciót nagyon egyszerű matematikával állítják össze. A jellemzően 5 éves befektetésnél ugyanis megnézik, hogy pl. 1 millió Ft-nyi tőke visszafizetéséhez mennyi pénzt kell az aktuális kamatszinten állampapírokba fektetni, hogy mindenképpen visszafizethető legyen. Ez 5%-os kamatok mellett 783.562 Ft, a fennmaradó 216.478 Ft-ot pedig befektetik kockázatos termékekbe.

Itt már nem lesz elegendő OTP, vagy MOL részvényt vásárolni, hiszen még 30%-os emelkedés esetén is csak a befektetők tőkéjének kis részére hat az árfolyam emelkedés. Esetünkben alig több mint 6%-os hozamot eredményezne 5 év alatt ez a stratégia… Ebből adódóan még kockázatosabb befektetéseket, opciókat, vagy más strukturált termékeket vásárolnak az alapkezelők. És itt válik nehezen érthetővé a történet. Nem véletlenül, ténylegesen bonyolult és összetett…

Tudni szeretnéd, hogy milyen hozamokkal számolhatsz kockázatmentes és kockázatos befektetések esetén? Használd keresőnket!

1

Hirdetés

Hirdetés

Mi a helyzet a 95%-os tőkevédelemmel?

1%-os kamatszint mellett a fent említett 216 ezer Ft-tal szemben még 5 ezer Ft sem maradna kockázatos befektetésre, arra a célra, hogy esetleg többet kapjon vissza a befektető, mint amennyit befizetett… Ha viszont a tőkevédelem szintje 95%, akkor már közel 10 ezer Ft fektethető milliónként kockázatos termékekbe. Így a 95%-os tőkevédelmi szint nem más, mint az alacsony kamatok által kikényszerített „kompromisszum”.

Megéri? Nem éri?

Ha lecsupaszítjuk a történetet, akkor nem történik más, mint egy kockázatmentes befektetés és egy hatalmas kockázatú befektetés ötvözése egy mérsékelt kockázatú termékbe. A befektetők önmaguktól is eljuthatnak ide, ha pénzük jelentősebb részét biztonságos befektetésekbe helyezik, kisebb részét pedig kockázatosba. (A teljesség kedvéért érdemes megjegyezni, hogy ugyanazokat az opciókat vélhetően nem fogják tudni magánszemélyként megvenni, mint amiket az alapkezelők megvesznek).

A fő különbség, hogy ma a magánszemélyek jelentős része nem képes feldolgozni azt, hogy veszteséget lásson a számlaegyenlegén, így automatikusan tolódik mesterségesen összeállított termékek felé… Ha megvesszük akár a pénzük kis részéért a kockázatos befektetést, akkor bizony vélhetően látni fogunk negatív egyenlegeket. Ha nem vesszük meg és mégis vágyunk többlet hozamra, akkor csak mesterségesen előállított termék lesz az alternatívánk.

Mit mutat a múlt?

A múltbeli tapasztalatok alapján Magyarországon talán két olyan befektetési alapkezelő található, mely érdemi eredményeket (és ez alatt a befektetőknek kifizetett hozamot értjük) tud felmutatni. A többiek gyakorlatilag elvéreztek… Óvatosan és körültekintően érdemes választani, ne áltassuk magunkat: csodák nincsenek, kizárólag megfontolt döntésekkel lehet jól befektetni…

Hirdetés
Hirdetés