Mi az a BIRS, és mennyi most az értéke?

Mi az a BIRS, és mennyi most az értéke?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-07-27
 

A BUBOR-hoz hasonlóan a BIRS is egy olyan mozaikszó, amivel sokszor összefuthatsz, főleg hitelfelvétel esetén. A jelentése és a jelentősége azonban kevésbé ismert, ezért most összefoglaltuk, hogy mit jelent a BIRS, miért fontos a BIRS és mennyi most a BIRS értéke. Spoiler: nem az almáról, nem a lekvárról és nem is a pálinkáról lesz szó.

Mit jelent a BIRS?

A BUBOR-hoz hasonlóan a BIRS (Budapest Interest Rate Swap) is egy pénzügyi referenciamutató, melyet a Magyar Nemzeti Bank kezel. A mozaikszó magyar megfelelője a „Budapesti Kamatswap Ügyletek”, vagyis az a kamatláb, amely mellett a kereskedelmi bankok egymásnak hosszú távú (egy éven túli) hiteleket nyújtanak. A kamatjegyzés a bankközi piacon, átlagos piaci feltételek mellett, a kamatjegyző bankok által, egymás részére, az adott futamidőre jegyzett kamatswap ajánlati és kínálati kamatlábak számtani középértékének benyújtását jelenti, azzal, hogy az adott futamidőre vonatkozó éves fix kamat kerül jegyzésre a 6 hónapos BUBOR jegyzéssel szemben. A mindenkor aktuális hivatalos BIRS fixingeket megtalálod az MNB honlapján.

Hirdetés

Hirdetés

A BIRS jelentősége a gyakorlatban

Korábban már foglalkoztunk külön azzal, hogy mi köze a BIRS-nek a lakáshiteled költségeihez, így most csak felületesen érintenénk a témát. A bankok mindig valamilyen referenciakamathoz képest határozzák meg hiteleik kamatát, a hosszú kamatperiódusú kölcsönök esetén ez lesz a BIRS.

A BIRS + a kamatfelár + az egyéb díjak adják az adós összes költségét.

Ebből is látszik, hogy a bankok valójában a kamatfelárban tudnak egymással versenyezni, hiszen önköltségi ár alatt nem adhatnak hitelt, mert akkor veszteséget termelnének.

Mennyi most az értéke?

A cikk írásának pillanatában (2022. 07. 25.) az alábbi értékek mentén adnak egymásnak hosszú távra kölcsönt a bankok:

  • 5 éves BIRS: 9,82%
  • 10 éves BIRS: 8,47%
  • 20 éves BIRS: 8,33%

A 10 éves BIRS alakulása 2022-ben

Ahogy már írtuk, a referenciamutató jól kifejezi egy hosszú évekre fixált hitel „beszerzési árát”. Az alábbi ábrán láthatod, hogy a 10 éves kamatperiódusú – ilyen időközönként változtatható kamatú – hitelek BIRS mutatója mennyit emelkedett 2022-ben.

Jótanács a hitelfelvétel előtt állóknak

Sajnos a fenti ábrán látható trend a szakértőink szerint nem fog egyhamar változni, tehát ha hosszú távú hitel felvételét tervezed, nem éri meg kivárni. Ebben a bizonytalan környezetben viszont kifejezetten fontos, hogy megtaláld a számodra leginkább megfelelő kölcsönt. A döntés előtt mindenképpen használd a Bankmonitor kalkulátorait, hiszen egy jó választással akár több százezer forintot vagy akár milliókat is spórolhatsz!

Kalkulálj
Nézd meg, hogy a jelenlegi helyzetben milyen feltételekkel tudsz lakáshitelt igényelni:
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés