Mi éri meg jobban külföldön a kártyás vásárlás vagy a készpénz?

Mi éri meg jobban külföldön a kártyás vásárlás vagy a készpénz?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-08-30 Frissítve: 2019-08-29
 

Egy nyaralás során nagyon sokan szembesültek ezzel a problémával. Mi magunk váltsunk pénzt, vagy használjunk bankkártyát? Mindkét megoldásnak lehetnek előnyei, sőt léteznek más alternatívák is!

Ha nagyobb összegű kiadásunk lesz forinttól eltérő valutában – tipikusan ez az eset áll fenn egy külföldi nyaraláskor – mindig meg kell terveznünk, hogy mennyi pénzt fogunk költeni és azt milyen formában vigyük magunkkal. Több szempontot is figyelembe kell venni a döntéshozatal során.

Jobban járunk egy pénzváltóval, mint egy bankkal

Az árfolyam szempontjából legalábbis biztosan. Példaként vegyük egy három fős család egy hetes nyaralását, melyre 300 000 ezer forintot terveztek be (a szállásra, étkezésre, egyéb kiadásokra). A bankok valuta eladási árfolyama jelenleg átlagosan 340 Ft/EUR, míg a valutaváltók árfolyama ennél nagyságrendileg 10 forinttal kedvezőbb 330 Ft/EUR. (Ennél tudunk kedvezőbb árfolyamon váltani mind banknál mind pénzváltónál, igyekeztünk egy átlagos értéket kiválasztani). Ez alapján 882 eurót kaphat a család a banktól és 909 eurót egy pénzváltótól a 300 ezer forintjáért. Ahhoz, hogy megkapja a család a 909 eurót a bankjától is, közel 10 ezer forinttal többet kell a váltásra költenie.

A kártyás vásárlások nem a vásárlás napján könyvelődnek le a számlánkon, addig eltelhet pár nap. Ezen napok alatt az árfolyam el is mozdulhat. Az utóbbi pár nap árfolyamgyengülése miatt például rosszabbul járhatunk, mert végül nagyobb összeg kerül levonásra a számlánkról.

Ez azonban nem a kártyahasználat hátránya, hiszen akár jobban is járhatnánk a forint erősödésekor. Az azonban kijelenthető, hogy a kártyás tranzakciók esetében a konkrét vásárláskor nem ismert még feltétlenül az árfolyam, vagyis hordoz egyfajta bizonytalanságot magában ez a fizetési forma.

Hirdetés

Hirdetés

Van az árfolyam nagysága mellett más szempont is

Egy valutaváltó használatának lehetnek egyéb költségei is, például készpénzt kell vinnünk a váltáshoz. Ha alapvetően bankszámlán tartjuk a megtakarításunk, akkor fel kell venni a számláról a szükséges összeget. Ennek költsége van – élhetünk akár a havi két ingyenes készpénzfelvételi lehetőségünkkel is, de azzal is maximum 150 ezer forintot vehetünk fel összesen az adott periódusban – melynek mértéke 2-3 ezer forint is lehet. A pénzváltók ráadásul az árfolyamon felül felszámolhatnak egy alapdíjat is. Emiatt még fontosabb, hogy megtaláljuk a legkedvezőbbet a számtalan váltó közül.

A pénzváltó megkeresése és a használata időbe telik, ez pedig felfogható költségként. Ki kell választanunk – a legkedvezőbb megtalálása még hosszabb ideig tarthat -, el kell mennünk oda. Az idő pedig pénz, az természetesen más kérdés, hogy 10 ezer forint anyagi előnyért a legtöbbünk rászánja az idejét a keresgélésre.

Sokan nem szeretnek nagyobb összeget a pénztárcájukban tartani, különösen külföldön. Hiszen bármikor elhagyhatjuk, ellophatják a pénzünk. Ez Magyarországon is komoly gondot okozhat, külföldön azonban egyenesen végzetes lehet. Bankkártyánk elvesztése is problémát okozna, de legalább a pénzünk nem veszne el.

Nem csak egy külföldi utazáskor vásárolhatunk devizában, egyre népszerűbb a külföldi online vásárlás. Ezt természetesen nem tudjuk készpénzzel rendezni, ilyen esetben megkerülhetetlen a banki utalás, kártyás vásárlás.

Milyen megoldással csökkenthető egy külföldi kártyás vásárlás költsége?

Lehet azonban ötvözni a kártyahasználat és a valutaváltók kedvező árfolyamának előnyeit. A pénzt mi átváltjuk még egy valutaváltónál és elhelyezzük egy euró bankszámlára. A bankkártyánkhoz pedig ezt az euró számlát rendeljük hozzá. Ezzel mi váltottunk, mégsem kell magunkkal vinnünk a készpénzt.

Ha egy ilyen megoldásban gondolkodunk mindenképpen egyeztetnünk kell bankunkkal. Az egyes kártyatársaságok a különböző pénzintézeteknél másképp számolják el a külföldi vásárlásokat.

A kártyatársaságok jellemzően a bankok felé a két fő deviza egyikében – euróban vagy dollárban – nyújtják be a fizetési igényt. Európai vásárlásainkat a Mastercard jellemzően euróban, míg a Visa dollárban adja be elszámolásra, de bankunk konkrét gyakorlatáról mindenképpen érdemes tájékozódni előre – akár a pénzintézet kondíciós listájából, akár telefonbankon keresztül -, így nem követhetünk el hibát.

Példa egy jó gyakorlatra

Olasz nyaralásunk előtt átváltottuk pénzünk euróra egy pénzváltónál és az összeget elhelyeztük bankunknál vezetett euró számlánkra. Mastercard bankkártyánk ehhez a számlához kapcsoltuk és külföldön kártyával vásároltunk. A kérdéses kártyatársaság euróban nyújtotta be bankunk felé elszámolásra a tételeket – előzetesen egyeztetni kell erről a bankunkkal -, melyek levonásra kerültek eurós számlánkról.

Példa egy rossz gyakorlatra

Horvátországi nyaralás előtt átváltottuk pénzünk kunára egy pénzváltónál és elhelyeztük horvát kuna számlánkon, melyhez hozzákapcsoltuk meglévő mastercard típusú kártyánkat. Vásárlásainkat ezzel a plasztik lappal fizettük, a kártyatársaság a tételeket bankunk felé euróban nyújtotta be, melyet a bank visszaváltott kunára. Így igen kalandosan többször átváltva könyvelődnek le vásárlásaink, emiatt elég sokat veszíthetünk.

Részben megúszhatjuk egy horvát vásárlásnál is a dupla váltást, de ekkor mondjuk érdemes lehet euró számlát nyitnunk – egy Mastercard típusú kártya használatakor -, mert így a bank felé euróban benyújtott tételek már egyből könyvelődhetnek a számlánkon újabb átváltás nélkül.

Ha ezt a megoldást választjuk mindenképpen érdemes kivinnünk valamennyi készpénzt is, hiszen külföldön sem lehet mindenhol kártyával fizetni.

Vannak alternatív megoldási lehetőségek is

Vannak olyan fintech cégek, melyek kifejezetten kedvező ajánlatokat kínálhatnak számunkra külföldi vásárlás, készpénzfelvétel esetére is. Ilyen például a Revolut, mellyel akár 200 euró összeghatárig ingyen vehetünk fel készpénzt külföldön.

Ha rendszeresen vásárolnánk külföldön, vagy nagyobb összegeket költenénk, mindenképpen érdemes lehet ezeknek a szolgáltatóknak a piacán is szétnézni, mert jelentős megtakarítást érhetünk el.

Ugyanakkor a magyar bankok közötti megfelelő választással is rengeteget takaríthatunk meg – nem csak külföldi vásárlások esetén -, a számodra legjobb banki ajánlat kiválasztásában pedig segítségedre lehet a Bankmonitor Lakossági Bankszámla Kalkulátora.

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés