Mi garantálja az LTP hozamait?

Mi garantálja az LTP hozamait?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-04-22
 

Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 százalék kamatbónuszt fizetnek a befizetett összeg után. Ez már ahhoz hasonló évesített hozamokat eredményezhet, amilyeneket a régi, 2018. októberéig kötött LTP szerződéseknél láthattunk. Jelen esetben azonban nincs állami támogatás. De akkor mi garantálja, hogy tényleg megkapjuk ezeket a magas kamatokat?

A lakástakarék szerződések újra nagy népszerűségnek örvendenek. Ez nem is csoda, hiszen egyes esetekben konstrukció és futamidő függvényében 15-30 százalékos kamatbónuszt kaphatunk a megtakarításunkra. A Bankmonitor kalkulátora alapján a legkedvezőbb megoldással – az Erste Lakástakarék EgyOtthon 30% KamatBónusz konstrukcióval – havi 50 ezer forintos befizetés mellett akár egy kiemelkedőnek tekinthető évi 6,14%-os hozam érhető el 8 éves futamidőre. A magas hozamhoz hozzájárul a 30 százalékos kamatbónusz, illetve az, hogy a számlanyitási díjat egy kedvezmény keretében elengedik. (Ez utóbbi akció azonban csak akkor érhető el, ha a lakástakarék kiemelt partnerén keresztül kötjük meg a szerződést.)

Ha szétnézünk a megtakarítási piacon, akkor elsőre ilyen ajánlattal nem igazán találkozhatunk:

  • A lakossági állampapírok között csak a változó kamatozásúaknál láthatunk évi 7,9-8,37 százalékos kamatot, ez azonban az aktuális időszakra érvényes. Előreláthatóan egy negyedév, év múlva jóval kisebb kamatokkal találkozhatunk. Évi fix 7 százalékos kamatot pedig 3 éves futamidejű FixMÁP papírra kaphatunk.
  • A betéteknél még mindig igen alacsonyak a kamatok, persze találkozhatunk egyes helyeken magasabb, 6-7 százalékos nominális kamattal. De itt még számolnunk kell a kamatadóval, ráadásul ezek a hozamok is éven belüli futamidőre érhetők el.

Ugyanakkor a jobban szétnézve a hosszabb futamidejű intézményi állampapírok hozamai már meglepőek lehetnek. Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. honlapján az állampapírok referenciahozamai 2024.04.22-én igen szép lehetőségeket kínálnak: az 5 éves futamidejű referenciahozam 7,20%, míg a 10 éves futamidejű befektetés referenciahozama 7,10%.  Vagyis még mindig láthatunk igen kedvező hozamokat, azt azonban ki kell hangsúlyozni, hogy egy ilyen állampapír idő előtti eladásakor komoly kockázatot futhatunk: ha nem tartjuk meg lejáratig a befektetésünket, akkor akár veszíthetünk is a befektetésen.

Hirdetés

Hirdetés

Az OBA védi az LTP szerződések hozamát

Erre a még mindig magas állampapír-hozamkörnyezetre vezethető vissza az LTP-k komoly hozamígérete is. Így a rendszeres megtakarításunkkal is elérhetünk a mai viszonyok között jelentős nyereséget. Azt azonban el kell ismerni, hogy az idő előtti kiszállással a hozamígéret jelentős részét elveszíthetjük az LTP szerződések esetében is, viszont a tőkénket nem kockáztatjuk. Azt tehát már látjuk, hogy miért jelenhetnek meg ilyen kedvező hozamok a rendszeres befektetések között is. A kérdés már csak az, hogy bárki garantálja-e azt, hogy tényleg megkapjuk az ígért nyereséget?

Alapvetően az Országos Betétbiztosítási Alap szolgál arra, hogy a bankoknál elhelyezett pénzünk biztonságban legyen. Ez a védelem pedig kiterjed a lakástakarékokra is, legalábbis az oda elhelyezett tőkére és az arra ígért kamatokra. A védelem 100 ezer euróig terjed ki, vagyis a jelenlegi árfolyamon nagyságrendileg 39 millió forintunk lehet biztonságban LTP szerződésben is. Ez azért igen komoly összeg, rendszeres megtakarításban egy személynek ekkora összeg jó eséllyel nem kerül lekötésre. Fontos, hogy az OBA jogszabály szerinti biztosítása csak azon betétesek betéteire terjed ki, akiknek a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2017. évi LIII. törvény (pénzmosás elleni törvény) alapján elvégzett azonosítása során minden azonosító adatát rögzítette a hitelintézet.

Kalkulálj
Ha szeretnéd megalapozni a jövőbeni lakáscélodat, a Bankmonitor kalkulátorának segítségével összehasonlíthatod a piacon elérhető lakástakarékpénztári ajánlatokat. Add le most az érdeklődésedet!
Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt
    Hirdetés
    Hirdetés