Mi lehet önerő egy lakásvásárlásnál? Megjött az MNB pontos válasza!

Mi lehet önerő egy lakásvásárlásnál? Megjött az MNB pontos válasza!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-04-27
 

Az MNB április 24-én kiadott körleveléből kiderül mit is tekinthetnek a bankok önerőnek egy lakáshitel igénylésekor. Természetesen a vásárlásra fordított saját megtakarításunk megfelel az MNB elvárásának, de mi a helyzet a személyi kölcsönnel, a CSOK támogatással, vagy épp a Babaváró hitellel?

A jelenlegi helyzetben egyáltalán nem mindegy, hogy mekkora saját megtakarításra lenne szükségünk, ha lakást szeretnénk vásárolni. A bankok ugyanis nem finanszírozhatják meg hitelből a teljes vételárat, az úgynevezett „adósságfék” szabályok alapján egy lakás értékének maximum 80 százalékáig adhatnak lakáshitelt a pénzintézetek.

Sőt, a Bankmonitor szakértőinek tapasztalata alapján jelenleg a bankok ettől még szigorúbb gyakorlatot követnek és maximum a vételár 70%-át kaphatjuk meg lakáshitelként. Ez azt jelenti, hogy egy 40 millió forint értékű lakáshoz legalább 12 millió forint önerőre lenne szükségünk.

Hirdetés

Hirdetés

Személyi kölcsönből kipótolhatjuk saját megtakarításunk?

Mit tekintenek a bankok önerőnek? Ez talán az egyik legfontosabb kérdés. Egy személyi kölcsön akár az is lehetne, hiszen ahhoz nem szükség ingatlanfedezet, vagyis nem jegyeznek be miatta jelzálogjogot.

Ettől függetlenül a jegybank nem támogatja azt, hogy lakásvásárlásnál saját megtakarításunk személyi kölcsönnel egészítsük ki. Ezzel próbál gátat szabni az MNB a lakásvásárlók túlzott eladósodottságának.

Amennyiben 90 nappal a lakáshitel igénylését megelőzően kaptunk személyi kölcsönt, akkor arra a bankoknak úgy kell tekinteniük egy lakáscélú jelzáloghitel igénylésekor, mint ha az is lakáscélú kölcsön lenne. Emiatt a lakás maximális terhelhetőségének kiszámításakor (ez a max. 80%) mind a személyi kölcsön mind a lakáshitel összegét figyelembe kell venni a bankoknak.

Ugyanez igaz akkor is, ha a lakáshitel bírálatát követő 20 napon belül folyósítanának nekünk személyi kölcsönt. Ebben az esetben is meg kell vizsgálnia, hogy a két hitel együttesen belefér-e a ház maximális terhelhetőségébe, ami jogszabályilag maximum 80% lehet egy lakáshitelnél. De mi történik akkor, ha túllépnénk ezt a korlátot?

Indokolt esetben kaphatunk egyszerre lakáshitelt és személyi kölcsönt is

A pénzintézetek adhatnak személyi kölcsönt és lakáshitelt is nekünk úgy, hogy a fenti szabályok nem teljesülnek, azaz meghaladja a két hitel összege a lakás finanszírozási korlátját.

Ebben az esetben azonban  a bankoknak külön minden lehetséges kockázatot mérlegelniük kell. Fontos továbbá, hogy ezen „kockázatosabbnak minősülő” lakáshitelek aránya nem haladhatja meg a teljes lakáshitel-állomány 5%-át. Vagyis alaposan mérlegelni kell minden banknak, hogy kinek ad ilyen kockázatos kölcsönt.

A Babaváró hitel elfogadható önerőként?

A Babaváró hitelhez sincs szükség ingatlanfedezetre, emiatt akár a személyi kölcsön szabályai is érvényesek lehetnek rá. Ugyanakkor a konstrukcióhoz a futamidő alatt születendő gyermekeink számától függően kapcsolódhat állami támogatás – kamatmentesség és tartozáselengedés -, sőt az állam kezességet is vállal a tartozásra.

Emiatt a jegybank kevésbé szigorú a lakáscélra igényelt Babaváróknál. Ugyanis a konstrukciónak 25%-a minősülne lakáscélú kölcsönnek, a maradék 75%-a teljes egészében támogatás lenne. Egy példán keresztül nézzük meg, mit is jelentene mindez:

Egy család 35 millió forintért vásárolna egy lakást, melyhez hitelre is szükségük lenne. A bank maximum a vételár 70%-ig nyújtana lakáshitelt, vagyis legfeljebb  24,5 millió forint lakáscélú jelzáloghitelt kaphatnának. Ha 10 millió forint összegű Babaváró hitelt is igényelne a pár, akkor abból 2,5 millió forint minősülne lakáshitelnek, vagyis még összesen 22 millió forint lakáskölcsönt kérhetnének. Így összesen 32 millió forint kölcsönt kapna a család, és e mellé kellene még 3 millió forint saját megtakarítás a vásárláshoz. Fontos, hogy a jövedelmüknek el kell bírnia mindkét hitel törlesztőrészletét.

A Babaváró igényléséhez azonban számos feltételt teljesítened kell. Ha kíváncsi vagy, hogy megfelelsz-e a támogatás személyi feltételeinek, akkor használd a Bankmonitor Babaváró Hitel Kalkulátorát.

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) önerőnek számít?

A CSOK a meglévő és vállalt gyermekek után járó vissza nem térítendő lakáscélú támogatás. Fontos kérdés lehet, hogy ez a támogatás helyettesítheti-e saját megtakarításunk egy lakásvásárlásnál, vagyis elfogadható-e önerőként a CSOK?

Erre a kérdésre is választ adott az MNB, a családi otthonteremtési kedvezmény önerőnek számíthat. Ez különösen fontos lehet, ha három gyermek után lennénk jogosultak a támogatásra, és új lakást szeretnénk vásárolni, ebben az esetben ugyanis 10 millió forint támogatást kapnánk, amivel kipótolhatjuk meglévő megtakarításunkat.

Ugyan a személyi kölcsön a továbbiakban nem – vagy csak korlátozottan – minősülhet önerőnek, de még így is marad számos lehetőség, amellyel kiegészíthetjük egy lakásvásárlásnál saját megtakarításunk.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés