Mi lesz a forinttal? A vállalkozások többségének problémát jelentenek az árfolyamingadozások

Mi lesz a forinttal? A vállalkozások többségének problémát jelentenek az árfolyamingadozások
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-06-15
 

Árfolyamingadozás, infláció, munkaerőhiány – a legfontosabb tényezők, amelyek  jelenleg gondot okoznak a cégeknek egy friss felmérés szerint. Mindezzel együtt a hazai kis- és középvállalatok egyelőre nem adták fel fejlesztési terveiket. Fontos azonban felhívni a figyelmet arra, hogy az elmúlt napokban a tőkepiacokon lezajlott események az üzleti környezet további romlását vonhatják maguk után. 

A koronavírus-járványon úgy tűnik, túl vannak a magyar cégek: a megkérdezettek 83 százalékánál a pandémiának már semmilyen hatása nincs a működésre a Via Credit és az Opten közös felmérése szerint. (A több száz fős kutatás résztvevőinek 56 százaléka 50 főnél kevesebb, 36 százalék 50-250 főt, 8 százalék 250 főnél több alkalmazottat foglalkoztató vállalkozás.)

Az árfolyamingadozás aggasztja a cégvezetők többségét

A szomszédban zajló háború sincs egyelőre a cégek 70 százalékára hatással. Esetükben az ellátási lánc hiányosságai, a megemelkedett energiaár elenyésző számban okozott gondot a felmérésről kiadott összefoglaló szerint.

A fennmaradó 30 százalék viszont közvetlenül érzi az ellátási láncoknak az orosz-ukrán konfliktus miatt bekövetkezett fennakadásait. Egy-egy vállalkozásnál az alapanyag-, illetve energiaárak emelkedése a teljes éves profitot elvitte. A cégek már nem csak a nyersanyagárak tőzsdei ingadozását építik be a szerződéseikbe, hanem az energiaárak változását is kénytelenek áthárítani a megrendelők felé.

A forint euróval, illetve dollárral szembeni árfolyamának ingadozása viszont a válaszadók 76 százalékánál érezteti a hatását a beszerzési árakban, illetve a működési költségek emelkedésében.  Egyes iparágakat, exportorientált vállalkozásokat megsegít az erős euró, ezáltal a hazai hozzáadott értéket tartalmazó termékek versenyképesebbek nemzetközi viszonylatban. Ezek a cégek viszont kevesebben vannak, mint azok, amelyeknél az árképzés összefügg az importtal, így profitjuk várhatóan csökken – áll a témában kiadott közleményben.

Fontos
Az elmúlt napokban újabb vihar söpört végig a nemzetközi tőkepiacokon. Ennek közvetlen kiváltó oka az volt, hogy az USA-ban a vártnál is nagyobb inflációt mértek májusban. A befektetők pedig feszülten figyelik, hogy az amerikai központi bank szerepét betöltő Fed milyen mértékben emeli majd a kamatot a ma véget érő két napos kamatdöntő ülésén az elszabadult infláció megfékezésére érdekében. A rendkívül rossz nemzetközi hangulatban a forint a régiós fizetőeszközöknél is rosszabbul teljesített: új történelmi mélypontra süllyedt a magyar fizetőeszköz. Kedden az euróval szemben a jegyzés már súrolta a 403 forintot.

Hirdetés

Hirdetés

A többség még fejlesztene

A terveket a felmérés eredményei alapján egyelőre még csak mérsékelten írták át a kedvezőtlen körülmények. A válaszadók 64 százaléka beruházást, 84 százalék béremelést tervez az idén. Az elbocsátásban gondolkodók aránya 13 százalék volt, a bércsökkenést tervezőké pedig 3 százalék.

Jó tudni
Az ismertetett felmérés eredményei az újabb viharok hatását természetszerűleg még jelzik. Az ületi környezet romlása azonban már korábban is érezhető volt a vállalati hitelpiacon is: számottevően emelkedtek a kamatok, bár ennek üteme eddig érdemben elmaradt az alapanyagdrágulás mértékétől.

A korábbiaknál jóval szélesebbre nyílt továbbá az olló a legjobb és legrosszabb ajánlatok között. Azoknak a vállalkozásoknak tehát, akik bővítést terveznek, és ehhez hitelt is igényelnének célszerű nagyon körültekintően választani, ebben tudnak segíteni a Bankmonitor szakértői.

A legfőbb problémát okozó tényezők között a legtöbben az árfolyamingadozást (63%), az inflációt (55%) és a szakképzett munkaerő hiányát (73%) említették. (A számos válaszadási lehetőség – koronavírus, háború, adminisztrációs terhek, adók, forráshiány, stb. – közül többet is meg lehetett jelölni.)

Kihívások a vállalkozások előtt

A moratórium megszűnése, valamint az emelkedő energiaárak sok vállalkozás számára jelentenek komoly kihívást.  Idén már 12 ezer cég került kényszertörlés alá – ami több mint tavaly egész évben – és a felszámolások száma is emelkedésnek indult.

Hívja fel a figyelmet Dr. Csorbai Hajnalka, az OPTEN stratégiai igazgatója a témában kiadott közleményben.

Az ellátási láncokban kialakult problémák most legjelentősebben az ipari szektorokra hatnak – szemben a COVID által sújtott, főként szolgáltató szektorokkal. Az igazgató szerint azonban „ne legyenek illúzióink, sok bedőlés várható még idén és a jövő évben, és sok cég számára továbbra is a rövid távú túlélés a cél. Ezért is fontos, hogy a bedőlő vállalkozások minél kevesebb céget rántsanak magukkal.”

Hirdetés
Hirdetés