Mibe érdemes fektetni a fizetésünkből megmaradó havi néhány tízezer forintot?

Mibe érdemes fektetni a fizetésünkből megmaradó havi néhány tízezer forintot?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-07-22
 

Az átlagbér az elmúlt években folyamatosan az inflációt meghaladó mértékben emelkedett, ezért sokaknak az életszínvonaluk növelése mellett is több 10 ezer forint plusz pénze maradhat havonta. De hogyan érdemes ezt fialtatni?

2008 és 2019 között jelentősen, az inflációt meghaladóan növekedtek a fizetések. A nettó átlagbér 2008-ban 122 ezer forint volt, míg 2019-re 237 ezer forintra emelkedett az egy főre jutó átlagkereset.

Ehhez a 94 százalékos emelkedéshez képest jóval kisebb mértékben, 33 százalékkal emelkedett az átlagos árszínvonal. Ha 2008-ban a teljes fizetésünket elköltöttük, és jelenleg ugyanazt az árumennyiséget vásárolnánk meg, mint akkor – azt feltételezve, hogy az infláció mértékével emelkedett az ára mindennek -, akkor most 75 ezer forintunk megmaradna a hó végén.

Hirdetés

Hirdetés

Mit kezdhetünk ezzel a 75 ezer forinttal?

Természetesen elkölthetjük ennek az összegnek egy részét, így növelve az életszínvonalunkat. Ugyanakkor egy részét félretehetjük, befektethetjük. Mivel nem egy nagyobb összegű megtakarítás elhelyezéséről van szó, néhány megtakarítási forma rögtön kiesik. A mi választásunk a nyugdíjcélú megtakarításra esett, méghozzá azért, mert az átlagbér emelkedését egyáltalán nem követték le a nyugdíjak. Jelenleg az átlagos nyugdíj csupán 57 százaléka a nettó átlagbérnek. Szakértők szerint ez a különbség várhatóan még tovább fog nőni, ezért ha nem teszünk félre pluszban, akkor lényegesen alacsonyabb életszínvonal fenntartására lesz csak elegendő a leendő nyugdíjunk.

Emellett egy nyugdíjcélú megtakarítás ideális megoldás lehet havi kisebb összegek befektetésére, nem szükséges hozzá egy nagyobb induló tőke. Ráadásul a személyi jövedelemadóból visszaigényelhetünk 100-280 ezer forintot. Így a befektetés normál hozama mellé még állami támogatás is kapcsolódhat.

Nézzünk meg egy példán keresztül egy nyugdíj-megtakarítás előnyeit. Ha az átlagbér emelkedéséből származó szabadon elkölthető 75 ezer forintból csak 35 ezret tennénk félre havonta, illetve 26 évünk van hátra a nyugdíjig, akkor ezen időszak alatt összesen 10,92 millió forintot fektetünk be. Ha hozzáadjuk az állami támogatást és a várható becsült hozamot – éves várható infláció + 1,5%  -, akkor összesen 23,7 millió forintot fog érni 65 éves korunkra a megtakarításunk. Ez a statisztikailag várható élettartamot alapul véve havi 119 ezer forint nyugdíjkiegészítést eredményezne.

Az alábbi nyugdíj kalkulátor segítséget nyújthat, hogy megbecsüld a Te megtakarításod eredményét és lehetséges hatását nyugdíjas éveidre.

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés