Mibe fektetettek a magyarok?

Mibe fektetettek a magyarok?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-06-17 Frissítve: 2022-01-25
 

Az MNB alapkamat csökkentések sorozata jelentősen átrendezte a lakossági befektetéseket. A magánkézben lévő állampapírok majdnem megduplázódtak, miközben a befektetési jegyek állománya is közel 60%-kal növekedett. Ez igen érzékenyen érintette a bankbetéteket, amik még így is a legnépszerűbb befektetési célpontok. A befektetési alapok közül viszont változatlanul az abszolút hozamú alapokba áramlott a legtöbb pénz.

MNB20140617.jpg

Az MNB alapkamat 7%-os szintről indult csökkenésnek 2012 augusztusában. Azóta elérte a mindenkori minimumát 2,4%-on. Ez természetesen tovagyűrűzött a lekötött betétek kamatozására is. Mára a 3% feletti ajánlatok „kiemelkedően soknak” számítanak. Hiába tűnt el közben az infláció (aminek a tényleges hozam szempontjából kiemelt szerepe van), sokaknak az ilyen alacsony hozamszint egyszerűen már nem elég. Ők váltottak. De hova vándorolt a pénz?

lakossagimegtak20140617.jpg

Látható, hogy a két legnépszerűbb lekötött betéti alternatíva az állampapírok és a befektetési alapok voltak. Ezek állománya meredeken emelkedett a kamatcsökkentésekkel párhuzamosan. Ám ne felejtsük el észrevenni, hogy míg a lekötött betétekből csak szűk 760 milliárd forint áramlott ki a kérdéses időszakban, addig a befektetési alapokba és az állampapírokba összesen 2.309 milliárd folyt be. Ez két dolgot jelenthet: vagy máshonnan is ide vándoroltak a pénzek, vagy a lakosság megtakarításai összességében is nőttek. Jelen esetben ez utóbbiról van szó. Az MNB statisztikái szerint a háztartások vagyona több mint 10%-kal emelkedett 2012 harmadik negyedévétől 2014 első negyedévéig. Nézzünk egy kicsit a számok mögé!

Állampapírok

Az állampapírok állománya közel megduplázódott a kérdéses időszakban. Ennek hátterében az erős médiakommunikáció mellett az állampapírok által nyújtott kiemelkedő hozamok álltak. Ki tudna ellenállni egy 4,7%-os Prémium Magyar Államkötvénynek, vagy egy 5,64%-ot fizető Bónusz Magyar Államkötvénynek? Meglepő, de sokan. Ugyanis az emberek többsége még mindig rövidtávon gondolkozik, akkor is, ha előre láthatóan évekig nincs szükségük a pénzre. Hiába nem terveznek nagyobb kiadást, általában egy évig látnak előre. Remélhetőleg a már említett új típusú állampapírok még nagyobb teret nyernek az emberek befektetései között.

Nem elégszel meg az állampapírok hozamával? Válassz egy hozzád való befektetési alapot kalkulátorunk segítségével! 
1

Befektetési alapok

Szinte minden befektetési alap kategória állománynövekedést könyvelhetett el a 2012 szeptemberétől 2014 áprilisáig tartó időszakban. Természetesen a prímet az abszolút hozamú alapok viszik, amelyekben már 3,5 szeres összeg található az időszak elejéhez képest. Ez szinte magyarázatra sem szorul: korábbi cikkeinkben (pl. Abszolút hozamú alap: tuti nyerő?) már fejtegettük a miérteket. Viszont érdekes, hogy hiába van több éves csúcson a részvénypiacok többsége, a részvényalapokban kezelt vagyon némileg csökkent (-3,46%). Ezzel ellentétben a
vegyes alapokban található pénz több mint 236%-kal nőtt. Ezek növekedésének kulcsa hasonló, mint a kötvényalapok növekedéséé.

A kamatcsökkenések ugyanis igen jó hatással voltak a kötvényalapokra. (Leegyszerűsítve, ha a kamat csökken, akkor a kötvények árfolyama nő.) Ennek eredményeként igen szép teljesítmények szerepeltek a kötvényalapok mellett. (Ne felejtsük el, ebből szép számmal profitáltak az abszolút hozamú alapok is.) Így nem meglepő a kötvényalapokban lévő vagyon közel triplázódása sem.

Szépen emelkedett az alapok alapjában lévő pénzek mennyisége is, illetve meglepetéskéntújra elkezdtek emelkedni az ingatlanalapokban lévő összegek. Ez utóbbi talán nem is akkora meglepetés. Az ingatlanalapok alacsony hozamkörnyezetben tudnak igazán vonzóak lenni. Ráadásul kezd magára találni az ingatlan piac is a válság okozta sokkból. Hatalmas felfutásról még nem beszélhetünk, de úgy tűnik legalább már láttuk a gödör alját.

Látható, hogy a lakosság pénzügyi tudatossága az alacsony kamatokkal fokozatosan nő. Hiszen kinek van kedve 2-3%-os bankbetétbe tartani a pénzét, ha magasabb hozamot is el lehet érni akár biztosan is!
Ám nem árt óvatosnak lenni. Ha eddig lekötött betétben tartottuk a pénzünk, semmiképpen sem javasolt közvetlenül részvény típusú befektetésre váltani. Lényeg a fokozatosság. Megismerjük az új lehetőségeket, hozzá szokunk az újfajta termékekhez, megértjük a működésük. És ha már mindez készség szintjén megy, bármibe belevághatunk!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés