Miből finanszírozhatod az emelkedő felújítási költségeket?

Miből finanszírozhatod az emelkedő felújítási költségeket?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-07-07
 

Az építőipari alapanyagok árának drasztikus emelkedése bizony hatással lehet rád is, ha felújításba vágnál, korszerűsítenéd otthonodat, vagy épp építkezel. A kétszeres alapanyagárak pedig a célod elérésében is meggátolhatnak, különösen akkor, ha hitelt is igényeltél a megvalósításához.

Az elmúlt hónapokban sok helyen lehetett olvasni az építkezéseken tapasztalható áremelkedésekről, az építőanyagok drágulásáról. Sok esetben kétszeres árat kell fizetni az építőanyagért, mint néhány hónappal ezelőtt.

Ez nehéz helyzetbe hozhat téged, ha felújítanád otthonod, vagy épp építkeznél, hiszen a költségvetésed adott esetben akár milliós nagyságrenddel is megemelkedhet. Ekkora plusz pénzt nehéz előteremteni, különösen akkor, ha eredetileg is hitelt igényeltél a munkálatok megfinanszírozására.

Miből fizetheted ki az emelkedő költségeket?

Több megoldás is lehet a plusz kiadások megfinanszírozására, az a saját élethelyzeteden múlik, hogy számodra melyik lehet az ideális választás.

A legjobb, ha van még elegendő saját megtakarításod

Az ideális helyzet az lenne, ha rendelkeznél még az extra kiadásokra is elegendő saját megtakarítással. Így gyakorlatilag a teljes költségvetést meg tudnád finanszírozni saját forrásból.  Sajnos a legtöbben nem rendelkeznek az amúgy sem olcsóra tervezett kiadásokon felül még extra forrással.

Személyi kölcsön: gyors, ráadásul ingatlanfedezet sem szükséges

Egy ilyen helyzetben sokszor lényeges az időtényező. Sürgősen szükség lenne a felújítási hitelre, ha a korszerűsítés megkezdése előtt közvetlenül, vagy ne adj Isten már a munkálatok közben derül ki, hogy a költségek megemelkednek.

A munkálatok pedig nem állhatnak, a munkások, mesteremberek nem várhatnak: ebben a helyzetben minden nap számíthat. A személyi kölcsön bírálati ideje 3-5 munkanap átlagosan, vagyis az igénylést követően egy hét alatt megkaphatod a kért összeget.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy nem szükséges a konstrukcióhoz ingatlanfedezet. Ez is lényeges lehet, különösen abban az esetben, ha a felújítás már megkezdődött és az adott ingatlan már nem lenne aktuális állapotában elfogadható fedezetként.

Persze azt sem szabad elfelejtened, hogy egy személyi kölcsön jellemzően drágább, mint egy ingatlan fedezet mellett igényelhető jelzáloghitel. Ugyanakkor a legkedvezőbb ajánlat megtalálásával még mindig sokat lehet spórolni. Erre a célra ideális eszköz lehet a Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátora, amely összehasonlítja az egyes banki ajánlatokat.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

Piaci kamatozású jelzáloghitel is jó megoldás lehet

A piaci jelzáloghitelek – legyen az egy szabad felhasználású kölcsön, vagy épp egy felújítási célú lakáshitel – jellemzően olcsóbbak, mint egy személyi hitel. Vagyis a havi törlesztőrészlet, a THM kedvezőbb ezeknél a konstrukcióknál. (Ez inkább nagyobb hitelösszeg esetén lehet jótékony hatással a pénztárcádra.)

Viszont csak akkor érdemes választanod ezt a konstrukciót, ha van 4-6 heted várni a pénz folyósítására. Ugyanis ennyi időbe telhet átlagosan, amíg a bankok döntést hoznak egy jelzáloghitel igényléssel kapcsolatban.

Támogatott hitelt is találni a felújítás megfinanszírozására

Sokakat a felújítási támogatás 2021-es bevezetése sarkallt otthonuk korszerűsítési munkálatainak megkezdésére. Szerencsére a támogatás mellé bevezették az otthonfelújítási támogatott hitelt is, amely fix 3 százalékos kamat mellett biztosít forrást a munkálatok előfinanszírozására.

A támogatott hitel igényléséhez meg kell felelned már a munkálatok megkezdése előtt az otthonfelújítási támogatás feltételeinek. Ráadásul ennél a konstrukciónál is 4-6 hetes bírálati idővel számolhatsz, az ingatlanodat pedig fel kell ajánlanod fedezetként.

Hirdetés

Hirdetés

Ha eredetileg is igényeltél hitelt a korszerűsítésre, akkor még nehezebb a helyzeted

Talán akkor lehetsz a legrosszabb helyzetben, ha hitelből is tervezted a munkálatokat megfinanszírozni, amelyet az áremelkedés előtt meg is igényeltél. Ekkor ugyanis elképzelhető, hogy az áremelkedést egy újabb hitelből tudnád csak megfinanszírozására.

Márpedig több hitel igénylése néhány héten, hónapon belül rosszul veheti ki magát a bankok szemében. Az adóssághalmozás, adósságspirál ugyanis hosszú távon az adósok fizetésképtelenségét jelzi. A pénzintézetek pedig nem biztos, hogy meg tudják mondani száz százalékos biztonsággal, hogy te miért is szeretnél ilyen rövid időn belül egy újabb kölcsönt felvenni.

A Bankmonitor szakértői találkoztak olyan felújításba fogó adóssal, aki az anyagárak emelkedése miatt már a harmadik hitelt szeretné felvenni.

Bankmonitor tipp

Megoldás lehet ebben a helyzetben az, ha az eredeti hitel felvételekor nagyobb összeget kérsz, mint amennyit a tervezett költségvetés indokolna. Ezzel a nem várt áremelkedéseket, drágulásokat is ki tudnád fizetni az eredeti hitelösszegből.

Fontos azonban megjegyezni, hogy erre felújítási célú hitel esetében általában nincs lehetőséged. Ezen kölcsönöknél ugyanis a legtöbb pénzintézet költségvetést is bekér, az abban foglalt összegnél pedig nem kérhetsz magasabb hitelösszeget. Ilyen helyzetben két megoldás lehet:

  1. Szabad felhasználású hitelt kérsz, ott nem lesz a költségvetés a kölcsönösszeg korlátja.
  2. A saját megtakarításaidból tartasz vissza egy részt – gyakorlatilag több hitelt kérsz, mint ami feltétlenül szükséges lenne -, az emelkedő költségeket pedig ebből a tartaléknak félretett „önerőből” tudod megfinanszírozni.

Miért emelkednek az építési költségek?

Több oka is lehet az anyagárak jelentős emelkedésének. Közre játszhat például a járvány miatt elhalasztott kereslet, vagy az építést, felújítást is erősen ösztönző 2021-ben bevezetett otthonteremtési támogatások is.

Ezek mellett talán a legerősebb oka az anyagáremelkedésnek nem hazánkban keresendő. A nemzetközi kereslet óriási az építőanyagok iránt. Gyakorlatilag a külföldi – akár tengerentúli – kereslet nyomja fel az árakat hazánkban is.

Természetesen a helyzetet orvosolni szeretné a kormány is. Felmerült egyes építőanyagok export korlátozása, a kivitelen elért extra nyereségre kivetett külön adó, vagy épp állami elő vásárlási jog az adott árucikkekre. A tényleges lépések kidolgozásáig és bevezetéséig azonban érdemes az alapanyagárak további emelkedésével kalkulálni minden építkezést, felújítást tervezőnek.

Hirdetés

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Hirdetés