Miért most akar mindenki lakást vásárolni?

Miért most akar mindenki lakást vásárolni?

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-04-07
 

A Duna House becslése alapján 2021. márciusában 15 630 lakásvásárlási szerződést kötöttek, ami rekordnak számít: 10 éve nem vásároltak egy hónap alatt ennyi használt ingatlant. Ez 40 százalékkal haladja meg a tavaly márciusi adásvételi szerződések számát, sőt a februári értéknél – pedig akkor is rekord számú szerződést kötöttek – is 7 százalékkal magasabb. De mi lehet az oka a magyarok lakásvásárlási kedvének?

Márciusban a Duna House becslése alapján 15 630 lakást vásároltak hazánkban. Ilyen sok adásvételi szerződést nem kötöttek az elmúlt 10 évben. De miért vásárolnak ennyi használt lakást a magyarok? A Bankmonitor szakértői szerint ennek több oka is lehet.

Az új otthonteremtési támogatások bevezetése meghozhatta a vásárlási kedvet

Számos új lakástámogatást vezettek be 2021-ben:

Emellett továbbra is elérhető a meglévő és vállalt gyermekre igényelhető  csok támogatás és a Babaváró hitel is. (Ez utóbbi nem lakáscélú támogatás, de számos család lakásvásárlásra, építkezésre fordítja a kamatmentes kölcsön összegét.)

Arról még nincs pontos információnk, hogy a vételárra milyen hatással lesz az új támogatásoknak. Ettől függetlenül számos család – teljesen érthető okokból – korábban kivárt, és lakáscéljának megvalósítását az idei évre halasztotta. Könnyen lehet, hogy ez a késleltetett kereslet jelenik meg most a tranzakciós számokban is.

Hirdetés

Hirdetés

A lakáshitel továbbra is roppant olcsó, de meddig?

Sokan – még a támogatások mellett is – csak lakáshitel igénybevételével tudnak új otthont vásárolni. Márpedig a lakáshitelek továbbra is igen olcsók, ami miatt sokan most veszik meg a kinézett ingatlant. (A hitelek árát jól mutatja, hogy piaci kamatozású lakáshitelt olcsóbban fel lehet venni, mint a támogatott csok-hitelt.)

Az ingatlan adásvételek és a folyósított lakáshitelek alakulása az elmúlt évben

Az adásvételek száma és a folyósított hitelvolumen valóban együtt mozog. Bár az lakásvásárlások számának változását jellemzően a hitelfolyósítások csak késleltetve követik le. (Ez érthető, hiszen az adásvételi szerződés aláírását követően 4-6 héttel kapja meg az igénylő a kért hitelösszeget.)
Azt mindenképpen hozzá kell tenni, hogy a járvány miatt az adásvételek száma nagyobb mértékben esett vissza, mint a hitelfolyósítások aránya. (A lakásvásárlások száma felére esett vissza a járvány kitörése előtti számokhoz képest, míg a folyósított hitelösszeg még a legrosszabb hónapban is meghaladta a válság előtti időszakban kifizetett összeg 75 százalékát.)

A lakáshitelek kamata azonban a válság előtt is igen kedvező volt, a különbség a korábbi időszakhoz képest az, hogy már érezni a változás szelét. Ugyanis a banki kamatköltségek – melyet a BIRS mutató ír le a legjobban – jelentősen megemelkedtek az elmúlt időszakban, emiatt az elkövetkező hónapokban a lakáshitelek megdrágulhatnak. Ezen okokból kifolyólag sokan inkább előrébb hozhatták lakáscéljuk megvalósítását pár hónappal.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Megváltoztak a lakásvásárlók szokásai is

A járvány hatással volt a vevők szokásaira is: megnövekedett az érdeklődés a nagyobb alapterületű, önálló kerttel rendelkező ingatlanok iránt. Vagyis a lakás elhelyezkedésénél fontosabbá válik a közvetlen környezet. Ez érthető, hiszen a karantén és a bezártság miatt felértékelődött az udvar és a lakásméret jelentősége. Az  adásvételi szerződések megnövekedett számában megjelenhetett az is, hogy a belvárosban, kisebb lakásban élő családok szeretnék lecserélni otthonukat egy az új igényeknek megfelelő tágasabb, kertes lakásra.

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés