Miért most akar mindenki lakást vásárolni?

Miért most akar mindenki lakást vásárolni?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-04-07
 

A Duna House becslése alapján 2021. márciusában 15 630 lakásvásárlási szerződést kötöttek, ami rekordnak számít: 10 éve nem vásároltak egy hónap alatt ennyi használt ingatlant. Ez 40 százalékkal haladja meg a tavaly márciusi adásvételi szerződések számát, sőt a februári értéknél – pedig akkor is rekord számú szerződést kötöttek – is 7 százalékkal magasabb. De mi lehet az oka a magyarok lakásvásárlási kedvének?

Márciusban a Duna House becslése alapján 15 630 lakást vásároltak hazánkban. Ilyen sok adásvételi szerződést nem kötöttek az elmúlt 10 évben. De miért vásárolnak ennyi használt lakást a magyarok? A Bankmonitor szakértői szerint ennek több oka is lehet.

Az új otthonteremtési támogatások bevezetése meghozhatta a vásárlási kedvet

Számos új lakástámogatást vezettek be 2021-ben:

Emellett továbbra is elérhető a meglévő és vállalt gyermekre igényelhető  csok támogatás és a Babaváró hitel is. (Ez utóbbi nem lakáscélú támogatás, de számos család lakásvásárlásra, építkezésre fordítja a kamatmentes kölcsön összegét.)

Arról még nincs pontos információnk, hogy a vételárra milyen hatással lesz az új támogatásoknak. Ettől függetlenül számos család – teljesen érthető okokból – korábban kivárt, és lakáscéljának megvalósítását az idei évre halasztotta. Könnyen lehet, hogy ez a késleltetett kereslet jelenik meg most a tranzakciós számokban is.

Hirdetés

Hirdetés

A lakáshitel továbbra is roppant olcsó, de meddig?

Sokan – még a támogatások mellett is – csak lakáshitel igénybevételével tudnak új otthont vásárolni. Márpedig a lakáshitelek továbbra is igen olcsók, ami miatt sokan most veszik meg a kinézett ingatlant. (A hitelek árát jól mutatja, hogy piaci kamatozású lakáshitelt olcsóbban fel lehet venni, mint a támogatott csok-hitelt.)

Az ingatlan adásvételek és a folyósított lakáshitelek alakulása az elmúlt évben

Az adásvételek száma és a folyósított hitelvolumen valóban együtt mozog. Bár az lakásvásárlások számának változását jellemzően a hitelfolyósítások csak késleltetve követik le. (Ez érthető, hiszen az adásvételi szerződés aláírását követően 4-6 héttel kapja meg az igénylő a kért hitelösszeget.)
Azt mindenképpen hozzá kell tenni, hogy a járvány miatt az adásvételek száma nagyobb mértékben esett vissza, mint a hitelfolyósítások aránya. (A lakásvásárlások száma felére esett vissza a járvány kitörése előtti számokhoz képest, míg a folyósított hitelösszeg még a legrosszabb hónapban is meghaladta a válság előtti időszakban kifizetett összeg 75 százalékát.)

A lakáshitelek kamata azonban a válság előtt is igen kedvező volt, a különbség a korábbi időszakhoz képest az, hogy már érezni a változás szelét. Ugyanis a banki kamatköltségek – melyet a BIRS mutató ír le a legjobban – jelentősen megemelkedtek az elmúlt időszakban, emiatt az elkövetkező hónapokban a lakáshitelek megdrágulhatnak. Ezen okokból kifolyólag sokan inkább előrébb hozhatták lakáscéljuk megvalósítását pár hónappal.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Megváltoztak a lakásvásárlók szokásai is

A járvány hatással volt a vevők szokásaira is: megnövekedett az érdeklődés a nagyobb alapterületű, önálló kerttel rendelkező ingatlanok iránt. Vagyis a lakás elhelyezkedésénél fontosabbá válik a közvetlen környezet. Ez érthető, hiszen a karantén és a bezártság miatt felértékelődött az udvar és a lakásméret jelentősége. Az  adásvételi szerződések megnövekedett számában megjelenhetett az is, hogy a belvárosban, kisebb lakásban élő családok szeretnék lecserélni otthonukat egy az új igényeknek megfelelő tágasabb, kertes lakásra.

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés