Miért nem mindig a legolcsóbb hitel a legjobb?

Miért nem mindig a legolcsóbb hitel a legjobb?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-09-29 Frissítve: 2020-04-06
 

Ha már eldöntöttük, hogy hitelt kell felvennünk, ne essünk a legalacsonyabb törlesztőrészlet csapdájába. Mire kell még figyelnünk? Hogyan válasszunk a temérdek ajánlat közül? Aki megfontolt döntést szeretne hozni, sok szempontot kell figyelembe vennie a törlesztőrészleteken túl! Mutatjuk, melyek ezek.

Milyen esetben válasszuk a személyi kölcsönt?

Személyi kölcsönt felvenni akkor jó megoldás, ha hiteligényünk nem haladja meg az 1-2 millió forintot, illetve ha nem szeretnénk, vagy nincs lehetőségünk ingatlanfedezetet felajánlani a kölcsön mögé. Persze azt tudnunk kell, hogy – mivel ez a kölcsön fedezet nélkül igényelhető – a bank számára egy kockázatosabb termékről van szó. Magasabb a kamata, rövidebb a futamideje, ezáltal a havi törlesztőrészlete is, mint az ingatlanfedezetű hitelek esetében.

Logikus, hogy az ügyfelek a minél alacsonyabb havi törlesztőt keresik. Ezt nem lehet felróni senkinek.

Szeretnénk azonban felhívni a figyelmet arra is, hogy a törlesztőn túl is vannak szempontok, melyeket soha ne tévesszünk szem elől.

Kezdeti költség

Már megszoktuk, hogy minden kölcsön igényléshez kapcsolódik induló költség. Ez lehet hitelbírálati díj, vagy folyósítási jutalék, egyszeri kezelési költség, esetleg szerződéskötési díj. Szabadfelhasználású személyi kölcsön esetén ezeket a díjakat jellemzően levonják a jóváhagyott összegből. Ma már szerencsére a személyi kölcsönök esetében egyre több banknál találkozunk olyan konstrukcióval, ahol nem kell induló díjakkal számolnunk. 

Törlesztési számla

Sokan elégedettek vagyunk a számlavezető bankunkkal, esetleg egyéb okokból nem tudunk vagy nem akarunk bankot váltani. Több számlát pedig nem szeretnénk fenntartani. Azért azt tartsuk szem előtt, hogy esetenként a kölcsönt a folyósító bank csak a nála nyitott/vezetett bankszámlára utalja, továbbá a havi törlesztőrészletet is csak a saját számlájáról tudja levonni  Ha ez számunkra gondot jelent, jó tudni, hogy már ezen elvárásunknak is meg tud felelni jó néhány bank.

Jövedelemérkeztetés 

A jövedelmet nem muszáj a választott bankhoz utaltatni, azonban ha mégis ezt választjuk, akkor kamatkedvezményben részesülhetünk, ami esetenként eléri az évi 3%-ot is. Hiteligénylésnél a munkabérből, vagy nyugdíjból származó jövedelem alsó határa a mindenkori minimálbér (jelenleg 68.775 forint). Vannak azonban bankok, ahol a minimálisan előírt jövedelem ennél magasabb. 

Jelenleg azok a bankok, ahol nem szükséges érkeztetni a jövedelmünket: OTP Bank, MKB, Sberbank, CIB Bank, Raiffeisen Bank, FHB Bank, K&H Bank, Erste Bank, Citibank

Több bank, így az OTP Bank is, munkáltatói együttműködési program keretében a vele szerződésben álló cégek munkavállalói számára kamatkedvezményt biztosít az általa folyósított személyi kölcsönökből, továbbá a számlacsomagok esetén is kedvezményt biztosít a díjakból, amennyiben az ügyfél számlájára érkezik a munkabér, ezt is érdemes figyelembe venni. 

Csábító akciók 

Természetes, hogy az akciós ajánlatokat vesszük észre először. Van is belőlük szép számmal. 10 000 forint értékű vásárlási utalványt ad az OTP Bank, mindamellett, hogy nem számítja fel az induló költségeket sem. Ajándék tabletet kapunk a Raiffeisennél, valamint hitelösszeg függvényében 30, vagy 50 ezer forint értékű utazási utalványt ad a Citibank. 

Nézzük meg az egyéb díjakat is! Kell-e a szerződéskötésért, hitelbírálatért fizetnünk? Nagyobb hitelösszeg esetén a bank kérheti a szerződés közokiratba foglalását is, ami természetesen az ügyfél pénztárcáját terheli. Ezek a díjak egyébként nem minden banknál jelentkeznek. Emiatt is érdemes alaposan tájékozódni hitelfelvétel előtt. 

A legegyszerűbben kalkulátorunk segítségével találhatod meg a számodra megfelelő személyi kölcsönt.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

Biztonság, megbízhatóság 

Teljesen érthető, ha fenntartásaink vannak a hitelekkel szemben. Éppen ezért nagyon fontos tényező a döntés meghozatalakor a bizalom. Mennyire vagyunk elégedettek a bankunkkal? Mennyire felkészült szakmailag az ügyintéző? A kamaton és az induló költségeken túl nem mellékes az sem, hogy mennyire tartjuk megbízhatónak, stabilnak a kölcsönt nyújtó bankot. 

Mennyi idő alatt juthatunk a kölcsönhöz? 

A személyi kölcsön felvétele viszonylag gyors folyamat. Vannak olyan bankok, ahol a kölcsönszerződés megkötése után akár néhány órán belül a számlánkon lehet a pénz. Az OTP Bank például egyedülálló módon garanciát vállal arra, hogy a szerződéskötést követő 1 órán belül megtörténik a folyósítás. Amennyiben nem így történik, a Bank 10.000 forint értékű vásárlási utalványt ad az ügyfélnek.  

Mennyire biztos, hogy megkapjuk a hitelt? 

Az egyes bankok hitelezési képessége, hajlandósága jelentős eltéréseket mutathat. Nem lehet teljes biztonsággal megmondani, hogy megkapjuk-e a kért kölcsönösszeget. Miért? A válasz egyszerű. A bank nem lát túl sok mindent rólunk. Megnézi a munkáltatónkat, ellenőrzi a munkabérünket, lekérdezi adatainkat a KHR-ből és látja a bankszámlánkat. Megvizsgálja anyagi helyzetünket. Biztosat a bank is csak a minősítést követően fog tudni mondani. Az OTP Bank ügyfelei esetében az igénylők közel 80% megkapja a kért kölcsönt. 

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Hirdetés