Miért tartsunk biztos befektetést is alacsony hozam ellenére?

Miért tartsunk biztos befektetést is alacsony hozam ellenére?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-07-29
 

2,43% az egy év múlva várható infláció, míg az alapkamatunk mindössze 1,35%. Szerencsére ennél azért találunk magasabb lekötött betéti kamatot, de 3,5%-ot alig-alig haladja meg a legjobb ajánlat is. Ilyen hozamkörnyezetben ki választja a 2-3%-ot nyújtó befektetést, amikor közepes kockázatvállalás mellett már 7-8%-ot is el lehet érni, míg magasabb kockázattal 10% sem lehetetlen?!? Ideális világban mindenkinek lenne alacsony hozamot biztosító befektetése. És miért? Mert pénzügyileg indokolt!

Miért kell alacsony kockázatú befektetés?

Először is pénzügyi alapszabály, hogy 3, vagy 6 esetleg 12 hónap (kinek-kinek vérmérséklete szerint) kiadásainknak megfelelő vésztartalékkal kell rendelkeznünk. Ez az összeg biztosíthatja a mindenkori fizetőképességünket. Ezért ezt az összeget könnyen hozzáférhetően kell tartani. Ám ez nem jelenti feltétlen a készpénzt vagy számlapénzt. Rövid állampapír, lekötött betét vagy pénzpiaci alap ugyanolyan jó erre a célra.

Másodszor pedig, nagyon kevesen engedhetik meg maguknak, hogy nagyon sokat bukjanak (rosszabb esetben mindenüket). Ha minden pénzünket kockázatos eszközbe helyezzük, bizony az is előfordulhat, hogy a pénzünk csak a felét, vagy harmadát éri a korábban befektetett összegnek. (Ennek fejében természetesen nagyobb hozamot várunk el az ilyen típusú befektetésektől.) Az alacsony kockázatú befektetés ilyen esetben úgy működik, mint egy fék: az elvárható hozamot is visszafogja, de a kockázatot is mérsékli. Ha van alacsony kockázatú befektetésünk, akkor van egy biztos pont a portfóliónkban.

Milyen arányban legyen a kockázatmentes befektetésünk?

Volt időszak, amikor a kockázatmentes befektetés is inflációt meghaladó hozamot termelt. Ilyenkor akármekkora összeget ott lehetett tartani, hiszen infláció feletti hozamot realizálhattunk. Természetesen mindannyian szeretnénk minél többet kihozni a pénzünkből, így keveseknek felel meg a teljesen kockázatmentes forma az alacsony hozamok miatt. Különösen a mostani helyzetben, amikor az inflációt sem feltétlenül éri el az ilyen befektetések hozama. Így a fent említett „vésztartalékon” felüli összeget már érdemes saját kockázati étvágyunk és hozamelvárásunk kettőse mentén befektetni. Ahhoz, hogy kiderítsd, hogy a te szinted hol van, készítettünk egy alkalmazást!

Ennek segítségével grafikusan is látod, hogy mi a különbség egy kockázatos, és egy kockázatmentes befektetés között kockázatban és hozamban egyaránt. Ráadásul valós, múltbeli hozamok alapján lehet eldönteni, hogy milyen arány illik hozzánk személyesen. Természetesen két befektetésből álló portfólió egy bizonyos összeg felett nem túl szofisztikált. Ezért eredményként a beállított értékhez illő 4 darab mintaportfóliót küldünk, ami befektetési alapok arányait is tartalmazni fogja!

<< KIPRÓBÁLOM A BEFEKTETÉSI SZIMULÁTORT>>

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés