Miért vesz Józsi bácsi állampapírt?

Miért vesz Józsi bácsi állampapírt?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-10-14 Frissítve: 2021-06-20
 

Szeptemberben minden eddiginél több állampapírt vett a lakosság. A múlt hét végén közzétett statisztika szerint közel 110 milliárd Ft-tal nőtt a magánszemélyek által állampapírba fektetett pénzösszeg. Többet ad az állam, mint a bankok? Az állampírokat nem érinti a kamatcsökkenés? Mi áll a háttérben?

A magán befektetők által favorizált állampapír a Kamatozó Kincstárjegy, mely egy éves futamidővel rendelkezik. Az elérhető kamat aktuális mértéke 4%. Mit kínálnak a bankok egy éves lekötésre? Amennyiben csak olyan betéteket vizsgálunk, melyek nem extra feltételhez kötöttek, akkor 500 ezer Ft-os lekötés esetén a Volksbank kínálja a legkedvezőbb kamatot 3,8%-kal.

A kamatelőny tehát állampapír oldalon 0,2%pont. Mondhatnánk; nem igazán sok, de a kép ennél árnyaltabb, hiszen a Volksbanknál kell bankszámlával rendelkezni ahhoz, hogy csak 0,2%-ot veszítsünk az állampapírhoz képest. A második legjobb banki ajánlat, mely semmilyen feltétel teljesítését nem várja el tőlünk az Erste Banktól származik, de ez már csak 3,3%-ot kínál, a különbség tehát már számottevő. Ezt követően 3,0% és 3,3% között már több ajánlatot is találunk.

Az állampapírral tehát 0,7-1% közötti kamatelőnyt tudunk realizálni jelenleg, ha nem az aktuálisan legjobb kamatajánlatot kínáló banknál vezetünk számlát. Minden más esetben ugyanis többlet költsége lesz az új számla megnyitásának.

A Kamatozó Kincstárjegy kamatajánlatát visszamenőlegesen vizsgálva megállapítható, hogy jellemzően vagy a legjobb bankbetéti kamat környékén, vagy attól enyhén elmaradó szinten helyezkedik el. Az állampapír befektetéssel elsősorban azt lehet megnyerni, hogy nem kell folyamatosan utaztatni a pénzünket a legjobb kamatot ajánló bankok között és mégis kapunk stabilan egy jó kamatszintet. A pénz bankok közötti utaztatása egyébként a tranzakciós illeték bevezetése óta meg is drágult (0,3%, max 6.000 Ft egy utalás)…

Továbbra is a rövid távú befektetéseket preferáljuk állampapír vonalon (is), miközben a 3 és 5 éves futamidőkre elérhető Prémium Magyar Államkötvények kamatelőnye nagyobb, mint az egy éves lekötés esetén. Érdemes lenne néha hosszabb távra gondolkodni…

Állampapírt legolcsóbban a Kincstárnál nyitott költségmentes számlán lehet elhelyezni. Ennek ugyanis nincs költsége. Az utolsó érv az állampapír befektetés mellett: az augusztus 1-vel bevezetett 6%-os EHO-t sem kell megfizetni.

Hirdetés
Hirdetés