Mikor éri meg fixálni beruházási hitelünk kamatát?

Mikor éri meg fixálni beruházási hitelünk kamatát?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-12-06 Frissítve: 2017-12-07
 

Most rekord alacsony kamatozás mellett szerezhetünk vállalkozásunk számára hitelt, köszönhetően a kedvező kamatkörnyezetnek. Vajon meddig lesz ez még így? Milyen tényezőktől függ a teljes hitelköltség? Mire számítsunk a hosszabb futamidejű hitelek esetében? Mi történik, ha növekednek a kamatok? Mennyit ér meg a cégtulajdonos nyugalma, mikortól érdemes fixálni hitelünk változó kamatát egy kis felárért cserébe? Hogyan hozzunk döntést?

Minek köszönhetjük jelenlegi alacsony kamatszintet?

A hitelek teljes kamatköltségét két tényező határozza meg:

1., A kamatköltség egyik meghatározó eleme a bankközi kamatláb, amit közismert nevén BUBORnak hívnak, ezt a Magyar Nemzeti Bank napi szinten teszi közzé. Valójában ez a kamat mutatja, hogy a bankok milyen kamatszint mellett adnak kölcsönt egymásnak, azaz a BUBOR a kihelyezett pénz költsége a bank számára. A BUBOR szintje rekord alacsonyan áll, közelít a „0”-hoz, a 6 havi BUBOR jelenleg 0,02%.

2., A kamatköltség másik fontos tényezője a banki kamatfelár, melynek szintjét maga a bank határozza meg attól függően, hogy milyennek ítéli meg az ügyfél, illetve az ügylet kockázatát. A hosszú távú beruházási hitelek átlagos kamatfelára 3,5% körül mozog a 300 millió forint alatti hitelösszegeknél, nagyobb volumenű finanszírozási igény esetén ez még alacsonyabb tud lenni.

A 0,02%-os BUBOR + az átlagosan 3,5% körül mozgó kamatfelár mellett tehát gyakorlatilag 3,5%-os kamatozás mellett igényelhetünk hosszú távú beruházási hitelt. Azon szerencsés vállalkozások, akik megfelelnek a Széchenyi Hitelprogramban való részvétel feltételeinek, akár 0%-os kamatozás mellett  is beruházási hitelhez juthatnak, köszönhetően az 5%-os állami kamattámogatásnak.

Hirdetés

Hirdetés

Meddig tarthat az alacsony kamatok kánaánja?

A jelenlegi extrém alacsony, 0% közeli BUBOR szint meddig fog tartani, nem tudjuk megmondani. Egyet viszont mindenki sejthet: biztos nem az idők végeztéig, előbb-utóbb növekedésnek fog indulni. Nyitott kérdés, hogy mikor és hogy milyen mértékben.

Amit a statisztikákból láthatunk azaz, hogy az európai alapkamat szint 5,5% körüli átlag körül mozgott historikusan a 2008-as válságot megelőzően. Magyarországon megéltünk már ennél jóval magasabb BUBOR szintet is, a 2008-as válságot követően például 12% fölött volt a BUBOR szintje.

A javuló gazdasági kilátások és a bankok piacszerzési törekvései az utóbbi időben a banki kamatfelárak alakulásának is jót tettek, az utóbbi években folyamatos csökkenést tapasztalhattunk. Elemzők szerint további jelentősebb csökkenésre azonban már nem számíthatunk.

Hogyan tudjuk hosszú távon kihasználni a jelenlegi kedvező kamatkörnyezetet?

Az alacsony BUBOR szint nem csak a változó kamatozású hiteleknél mutatkozik meg előnyösen, hanem a fix kamatozású hiteleknél is. A BUBOR alakulásával párhuzamosan a kamatfixálás felára is igen alacsony szinte esett.

 

Egy ingatlan vásárlás finanszírozás esetén, ha a 10 éves futamidejű beruházási hitelünket rögzíteni szeretnénk a hitel teljes futamidejére, azt most cca. 2%-os felár mellett tudják vállalni a bankok.

A kamatfixálás során a változó BUBOR helyett a bank a hitel teljes futamidejére egy rögzített fixálási felárat számít fel a banki kamatfelár mellé. A végleges fix kamatszintet tehát a fixálási felár és a banki kamatfelár összege adja.

Ha például egy 10 éves futamidejű hitel esetében a jelenlegi átlagos fixálási felárral, illetve banki kamatfelárral számolunk, akkor az 2% + 3,5%, azaz a hitelt a 10 éves futamidőre fixen 5,5%-os kamatozás mellett tudjuk igénybe venni.

A teljességhez hozzátartozik, hogy mind a kamatfixálás, mind a kamatfelár nagyságát befolyásolja a felvett hitel nagysága is, illetve a biztosítéki háttér. Minél nagyobb hitelösszegről beszélünk, minél stabilabb biztosítéki háttér mellett, annál rugalmasabbak a bankok az árazásban természetesen.

A korábbi banki gyakorlatban nem volt jellemző a kisebb összegű, 300 millió forint alatti hitelek kamatfixálása. A jelenlegi tendencia szerencsére azt mutatja, hogy egyre több bank nyitott az alacsonyabb összegű, akár 100 millió forint alatti hitelek fixálására is, igaz, hogy rövidebb, 5-7 éves maximális fixálási időszak mellett.

Mi alapján döntjük el, hogy fix, vagy változó hitelt veszünk fel?

Azt, hogy a változó, vagy fix kamatozású hosszú távú beruházási hitel mellett tesszük le a voksunkat hitelfelvételkor, egyrészt a BUBOR várható szintjének alakulásáról alkotott elképzelésünk határozza meg – amit nyugodtan nevezhetünk megérzésnek is.

Hosszú távú előrejelzésbe azonban még azok sem szívesen bocsátkoznak, akik napi szinten a makrogazdasággal foglalkoznak.

A tényszerű számoknál maradva, az alábbi táblázatból azt lehet megtudni, hogy egy 10 éves futamidőre felvett 100 millió forint nagyságú beruházási hitel kamatköltsége hogyan alakul a BUBOR változásával, a különböző konstrukciójú beruházási hitelek esetében:

1., Azon cégek, akik változó kamatozású  Széchenyi Beruházási Hitelt tudnak felvenni, 6%-os BUBOR értékig jobban járnak, ezen kamatszint felett viszont már a kamatfixált piaci hitel a befutó.

2., A piaci alapon nyújtott változó kamatozású hiteleknél már jóval kisebb elmozdulás, a BUBOR csupán 2%-ra való emelkedése is elegendő ahhoz, hogy a fix kamatozással jobban járjon a cég.

(A Széchenyi Hitel és a piaci kamatozású hitelközötti ilyen nagy mértékű különbség az 5%-os állami kamattámogatásnak köszönhető.)

3., 6%-os BUBOR érték felett legyen szó bármilyen hitelkonstrukcióról, az előny egyértelműen a fix kamatozásnál rejtőzik.

Tervezhetőség fél siker

A fix kamatozás választása melletti fontos érv még a kiszámíthatóság is. Könnyebben tudjuk tervezni vállalkozásunk pénzügyeit és ezzel jövőjét is, ha pontosan tisztában vagyunk a hosszú távon stabilan meglévő terhek összegével.

Pénzügyi terv  készítésénél, ha ismerjük a kamatszintet, akkor ismerjük az éves törlesztő részletek nagyságát is (tőke- és kamatfizetési kötelezettség). Így azt is láthatjuk, hogy az adott hitelköltséget vállalkozásunk eredménytermelő képessége – profitja – hogyan bírja el, mi az a kamatszint növekedés, ami még belefér és mi az, ami már problémát jelenthet.

Érdemes pontosan kiszámolnunk, hogy a BUBOR milyen mértékű növekedése jelenthet már nehézséget vállalkozásunk számára a megnövekedett hitel törlesztő részlete (megemelkedett kamatköltség) következtében. Mi az a BUBOR szint, ami a kritikus pontot jelenti.

Ha a kritikus pont (mondjuk az 5%-os BUBOR) és a kapcsolódó banki kamatfelár (3,5% ált.) összege bőven túlmutat azon a kamatszinten, melybe a hitel kamatfixálással együtt kerül, talán érdemes a jelenleg extra olcsó változó kamatozást választanunk, arra spekulálva, hogy ez a szint a lehető leghosszabb ideig így marad.  Megtehetjük, mivel még a 8,5%-os kamatszint megfizetése sem jelentene problémát, vállalkozásunk magas kockázat vállalásra képes.

Amennyiben a kritikus pontunk (pl.: 2,5% BUBOR) és a kapcsolódó banki kamatfelár (3,5% ált.) összege azon kamatszint körül mozog, melybe a hitel kamatfixálással együtt kerül, igen érdemes fontolóra vennünk a fixálást. Hiszen vállalkozásunknak már a 6 %-os kamatszint megfizetése is problémát jelentene. A döntésnél az is nagyon fontos szempont, hogy hitelünknek ilyen hosszú a futamideje. Minél hosszabb, annál nagyobb a valószínűsége, hogy a nem várt kedvezőtlen változás bekövetkezik. A kiszámíthatóság és a nyugalom nagy kincs lehet a vállalkozás életében.

Beruházást tervezel és érdekel, hogy mennyi hitelt tudnál felvenni? A Bankmonitor vállalati hitel-kalkulátorának segítségével itt megnézheted, hogy céged mekkora összegű hitel felvételére alkalmas.

Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Nézd meg, hogy mennyi hitelt kaphat a céged!
NHP
Bankmonitor
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Jó hírünk van, az eddig megadott adatok alapján céged hitelképesnek bizonyult!

Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra:

  • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
  • Milyen futamidő mellett?
  • Mi a különbség a bankok között?
  • Hogyan kerüld el a buktatókat?
NHP
Nincs jó hírünk
  • Sajnáljuk, de céged nem alkalmas hitelfelvételre, több szempontból sem.
Hirdetés
Hirdetés