Tényleg bármikor megdrágíthatja a bank a bankszámlámat?

Tényleg bármikor megdrágíthatja a bank a bankszámlámat?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-06-02 Frissítve: 2021-12-29
 

A bankszámla nyitásáért, vezetésért és az egyes megbízások teljesítéséért egyaránt díjat fizetsz, azonban ezek a költségek is módosulhatnak az idő előrehaladtával. Ezeket azonban nem változtathatja pénzintézet szabadon, számos előírás, korlátozás van érvényben.

A bankszámla ma már elengedhetetlen része a mindennapi életnek: amikor bankkártyával vásárolsz, elutalod a közös költséget, a közüzemi számlákat rendezed, akkor a bankszámládat használod.

A szolgáltatásnak azonban díja van – ez lehet alapdíj, illetve az egyes megbízások költsége -, ami igen eltérő lehet az egyes bankoknál. Éppen ezért számlanyitás előtt célszerű tájékozódni, megkeresni a számodra legolcsóbb ajánlatot. Ehhez érdemes a Bankmonitor lakossági bankszámla kalkulátort használnod, ami a személyes bankolási szokásaid alapján összehasonlítja 13 pénzintézet bankszámla ajánlatait.

Fontos a jó döntés, fizethetsz a számlavezetésért akár több tízezer forintot évente, de találhatsz teljesen ingyenes bankszámlát is a piacon.

Az azonban egyáltalán nem biztos, hogy a számlanyitáskor érvényes kondíciók éveken át változatlan szinten maradnak, a bankok jogosultak ugyanis egyoldalúan megváltoztatni az egyes díjakat. Ugyanakkor a módosítás lehetősége, mértéke erősen szabályozott, a pénzintézetek nem változtathatják a kondíciókat kedvük szerint.

Hirdetés

Hirdetés

Az infláció mértékével változhatnak a bankszámla díjai

Az éves infláció mértékével változtathatják a díjakat, költségeket: ezzel a lehetőséggel a legtöbb bank élni is szokott. Jellemzően tavasszal – április, május környékén – hirdetik meg azokat a költségemeléseket, amelyek az előző év inflációjának nagyságához kötötten megváltoznak.

Példaként vegyünk egy bankszámlát, amelynek a havi költsége ezer forint volt tavaly, miközben az áltagos áremelkedés 3,3% volt 2020-ban. Amennyiben az infláció értékét beépíti a pénzintézet a költségekbe, akkor a számla havi díja – változatlan használat mellett – idén 1 033 forintra emelkedne.

Egyéb tényezők hatására is emelkedhetnek a költségek

Az egyes pénzintézetek nevesítik – jellemzően a számlavezetéshez kapcsolódó üzletszabályzatukban -, hogy milyen egyéb esetekben emelhetik meg a számlavezetéshez kapcsolódó költségeket.

Ilyen ok lehet a jogi, szabályozói környezet változása. Ha például emelkednének a bank adóterhei – mondjuk megemelik a tranzakciós illetéket -, akkor ez kellő indok lehet egyes számlavezetési díjak drágítására.

A bankszámla szolgáltatásra közvetlenül hatást gyakorló pénzpiaci-, makrogazdasági környezet változása is befolyásolhatja a számla kondíciókat. A korábban említett fogyasztói árindex, infláció tipikusan ebbe a kategóriába sorolható. Emellett például a bankszámlán lekötés nélkül – úgynevezett látra szóló betétben – tartott összeg után kapott kamat összegére a bank likviditási-, forrásköltségeinek alakulása gyakorolhat jelentős hatást.

Természetesen a bankszámlavezetéshez kapcsolódóan a bankok felé is kiszámlázhatnak egyes szolgáltatók díjakat. Tipikusan ilyenek a kártyatársaságok, vagy éppen a posta felé fizetendő banki költségek. A bank megemelheti egy adott számlaszolgáltatáshoz kapcsolódó díjat, ha ahhoz kapcsolódóan egy harmadik fél is díjat emelne a pénzintézet felé. (Például a postán kapott bankszámlakivonat díja emelkedhet, amennyiben a bank postaköltsége megnőne.)

Lehetnek az egyes szolgáltatóknál még további elemek is, éppen ezért érdemes a számla megnyitása előtt áttanulmányozni, az adott pénzintézet üzletszabályzatát.

Gondolni kell az akciókra, átmeneti kedvezményekre is

Az egyes díjak, költségek vizsgálatakor nem feledkezhetsz meg a banki akciókról sem. Egyes bankok ajánlatai ugyanis egyedi akciók, kedvezmények miatt nagyon olcsók. Márpedig nem mindegy, hogy az akció lejáratát követően mennyit kellene fizetned az adott szolgáltatásért cserébe.

Fontos tudnod, hogy az akció mellett fel kell tűntetni az adott megbízás normál költségét is. Ennek szerepelnie kell az adott kondíciós listában az akciós díj mellett, vagy fel kell tüntetni, hogy melyik másik számlacsomag díja lesz érvényes a kedvezményes időszak lejártát követően. (Ez utóbbi esetben meg kell nézni a másik számlára érvényes kondíciós listában szereplő díjakat is.)

Nem mindegy az akciós időszak hossza sem. Vannak olyan kedvezmények, melyet a bank visszavonásig biztosít számodra. (Ez nem azt jelenti, hogy egyik napról a másikra megemelkedhetnek a díjak: a pénzintézetnek előre publikálnia kell a költségek változását, az akció megszüntetését.) Természetesen vannak olyan akciók, amelyeknél már előre tudod a kedvezményes időszak végét. Például hirdetmény alapján látszik, hogy a számlanyitást követő első évben biztosítanak egyes díjakból kedvezményt számodra.

Érdemes akciós számlacsomagot választani?

Joggal merülhet fel benned a kérdés: érdemes átmeneti akciókat biztosító bankszámlát választanod? Kiemelten lényeges lehet ez a szempont, hiszen a Bankmonitor bankszámla kalkulátora alapján jelenleg két teljesen ingyenes bankszámla – a CIB ECO bankszámla és az UniCredit Partner Aktív Zéró bankszámla – esetében is egy határozott idejű akció keretében biztosítják a teljes ingyenességet. Ez a kedvezményes időszak a CIB Bank csomagját választva két év, míg az UniCredit számlája mellett döntve 3 év lenne.

Az ingyenesség érdekében számos feltételt is teljesítened kell: ezek vonatkozhatnak többek között a számlára érkező minimális havi jóváírásra, az átutalási megbízások megadásának módjára. A bankszámlák ingyenességének feltételeiről részletesebben itt olvashatsz.

Bankmonitor tipp:
Érdemes mindenképpen megnézni a kedvezmény feltételeit és a kedvezményes időszak lejártát követő díjakat is a bankszámla kiválasztása során. Ettől függetlenül megérheti egy akciós csomagot választani. Jelenleg ugyanis bankot váltani – számlacsomagot másik pénzintézethez áthelyezni – nem olyan bonyolult dolog. Az egyszerűsített bankváltás választásával elégséges szinte egyetlen nyomtatványt kitölteni és a meglévő számlacsomagodhoz kapcsolódó számos szolgáltatás – állandó átutalás, csoportos beszedés – beállításra kerül az új számládra.

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Címkék
Hirdetés